• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je Hitlerov vojnik - danas ima stadion u Lajpcigu! Vratio se iz logora i donio titulu u grad!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Timovi koji su trenutno daleko manji od protivnika Crvene zvezde u Ligi šampiona pisali su fudbalsku istoriju grada i decenijama pre nego što je RB Lajpcig nastao.

 Stadion Hemie Lajpciga dobio ime po Hitlerovom vojniku Izvor: MONDO/Dušan Ninković

/Piše Dušan Ninković/

U sjenci giganta RB Lajpciga - koji će u srijedu od 21:00 dočekati Crvenu zvezdu u trećem kolu grupne faze Lige šampiona - mali gradski klubovi trude se da opstanu i vrate se na staze uspjeha kojima su nekada tumarali. Jedan od takvih primjera je tim iz četvrte lige, amaterski BSG Hemie Lajpcig, zvanično osnovan 1997. godine, ali nasljednik prvog fudbalskog kluba u gradu.

Ovaj tim iz predgrađa bori se da sačuva identitet Britanije iz Lajpciga (1899. godina) i svog imenjaka koji je osnovan 1950. godine, ali se nakon spajanja dvije Njemačke i on transformisao u novi, kasnije ugašeni klub. Danas je Hemie Lajpcig četvrtoligaš sa stadionom od oko 5.000 sjedećih mjesta na samom obodu grada, u njegovom veoma mirnom dijelu. To fudbalsko zdanje - dugogodišnji dom ovog kluba, ime nosi po Alfredu Kunzeu, Hitlerovom vojniku!

Kunze je od malih nogu pokazivao ljubav prema fudbalu i zajedno sa bratom igrao je u nekoliko gradskih timova prije nego što je zbog teške povrede noge morao da prekine karijeru. U tim godinama već je znao da će biti učitelj, pa se posvetio tom zanimanju, uporedo trenirajući djecu u timu za koji je nekada nastupao. Uslijedio je Drugi svjetski rat u kojem je Alfred Kunze postao član ozloglašene Hitlerove Socijal-demokratske partije, a osam godina je bio inspektor Vermahta. Zbog veza sa nacistima, dugo je proveo u zarobljeništvu i Britanci su ga 1948. pustili na slobodu.

Sloboda je za Alfreda značila i povratak u Lajpcig. Sada je to bio jedan od najvažnijih gradova u Istočnoj Njemačkoj, a nova država tek je polako počinjala da shvata koliki bi uticaj fudbal mogao da ima na razvoj. I u Lajpcigu se godinama lutalo - formirali su se klubovi, gasili se iz raznih razloga, fuzionisali ili prestajali da rade kad bi se pronašao najbolji model. Lutao je i Kunze, od jednog do drugog kluba i sa jednog na drugi kraj grada - dok se nije smirio i Hemie iz Lajpciga odveo do šampionske titule u sezoni 1963/64. Dvije goodine kasnije ista ekipa je predvođena Kunzeom osvojila i Kup Istočne Njemačke, pa je jasno zašto mi je čovjek kojeg sam sreo u okolini stadiona sa ponosom rekao da dom njegovog kluba nosi ime po posljednjem čovjeku koji je donosio velike trofeje klubu.

Dom na kojem igra četvrtoligaš iz Lajpciga godinama je nosio ime Georg Švarc, po jednom od najvećih protivnika režima Adolfa Hitlera. Švarc je bio učesnik Prvog svjetskog rata iz kojeg se vratio dobro informisan o komunističkim idejama, pa je na njima gradio političku karijeru. Više puta je hapšen i zatvaran, a u novembru 1944. godine osuđen je na smrtnu kaznu - koja je i izvršena u januaru 1945. godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:03
Trening Zvezde pred Lajpcig
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC