• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi je posljednji dobio ovakvu "Zlatnu loptu": Spremaju se promjene, umiješala se UEFA

"Frans fudbal" je odlučio da se udruži sa UEFA i ubuduće će zajedno dodjeljivati Zlatnu loptu.

 Zlatna lopta mijenja format Izvor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Lionel Mesi dobitnik je "Zlatne lopte", najprestižnije individualne nagrade u fudbalu za sezonu 2022/23, koju inače još od 1956. godine dodeluje list "Frans fudbal". Od naredne godine, ni ta nagrada više neće biti ista. Prema posljednjim informacijama, UEFA se dogovorila sa Amauri grupom (koja stoji iza nedjeljnika Frans fudbal i dnevnog lista L'Ekip), tako da će ubuduće biti suorganizator.

Prethodno je od 2010. do 2015. godine "Frans fudbal" sarađivao sa FIFA, poslije čega su raskinuli saradnju i odvojeno su dodjeljivali nagrade, dok je sada uspostavljena saradnja sa UEFA. Iz Evropske kuće fudbala nadaju se da će sada imati više odjeka nagrada koju zajedno dodeljuju, jer ona koju UEFA daje pred žrijeb Lige šampiona - nije medijski propraćena.

A, šta se tačno mijenja? Amauri grupa će ostati vlasnik "Zlatne lopte" tako da će i dalje nadgledati proces glasanja, s tim da će sada biti dodate još dvije kategorije. Pored onih za fudbalera i fudbalerku godine, golmana, napadača i za "humanitarca godine", sada ćemo imati i trenera godine u muškom i ženskom fudbalu. To nije preveliki ustupak, ali će biti onaj da se ceremonija seli iz godine u godinu i da ne bude uvijek u Parizu.

Podsjetimo, Lionel Mesi je osam puta osvajao "Zlatnu loptu", a Kristijano Ronaldo pet puta. Daleko iza njih su sa po tri nagrade Mišel Platini, Johan Krojf i Marko van Basten.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC