• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda zbunjena kao Čkalja u 8. razredu: Baharu i igračima se "sve izmiješalo", ali više nema popravnog!

Crvena zvezda u utorak od 21 čas igra odlučujući meč sezone protiv Jang Bojsa. Sve dileme koje je Bahar imao, moraju da budu razriješene u naredna 24 sata.

 Barak Bahar fudbaleri Zvezde zbunjeni Izvor: MN PRESS

/piše Milutin Vujičić/

Crvena zvezda u utorak od 21 čas u Bernu igra ključnu utakmicu sezone protiv Jang Bojsa, koja ne samo da će odlučiti da li će srpski šampion obezbijediti proljeće u Evropi, nego najverovatnije i da li će Barak Bahar ostati na klupi. Izgovora nema, Zvezda je kompletna otputovala u Švajcarsku, gde trener Rafael Viki ima poteškoće jer neće moći da računa na čak petoricu igrača. Što se tiče Bahara, na raspolaganju mu je 25 fudbalera i možda je u ovom trenutku to njegov najveći problem...

Primjera radi, prije samo dva dana u Novom Sadu na terenu je imao Lazara Nikolića koji je odigrao svih 90 minuta na poziciji koja mu nije prirodna (lijevi bek), dok sada nije ni u avionu za Bern jer nije registrovan za Ligu šampiona. Na sve to, Zvezda je na toj utakmici protiv Vojvodine - u kojoj je pobijedila i ponovo nije impresionirala, prije svega u odbrani svog gola - promijenila formaciju i zaigrala sa četvoricom u posljednjoj liniji, pa je igrala sa Mirkom Ivanićem na krilu, Markom Stamenićem iza napadača, da bi potom u pokušaju da sačuva tri boda ponovo počela da se "vraća na stara podešavanja".

Zbog toga u ovom trenutku teško da iko može da pogodi šta je zamislio Barak Bahar. Problem je i što nije nikakva prednost za Crvenu zvezdu jer se ne radi o tome da može da iznenadi trenera Rafaela Vikija, nego da li će ponovo iznenaditi i svoje igrače jer je neodlučan oko hiljadu stvari od kada se igra "raspala" poslije ljetnih mjeseci.

Eksperimentisao je sa raznim sistemima - od onih sa trojicom u posljednjoj liniji, preko četvorice, pa "dijamanta" u veznom redu i dvojicom napadača - ali, ne samo to. Mijenjao je Bahar i uloge svojim igračima u okviru tih sistema, nekada i po više puta u toku utakmice, zaboravivši da na raspolaganju nema fudbalere kvaliteta Džona Stounsa ili Džejmsa Milnera, nego ipak fudbalere kojima i sitna modifikacija uloge može da napravi glavobolju i izbaci ih iz ritma.

Zbunjeni kao Čkalja na polaganju osmog razreda, kada mu se pobrkaju kamilica, Kantakuzin i leptir kupusar, fudbalerima Zvezde su se tako izmiješale uloge na različitim pozicijama i u različitim sistemima, a na sve to - tu je i razlika između Superlige i Lige šampiona. U jednom takmičenju moraju da drže loptu, u drugom da trče za njom, pa rastrzani između želja i mogućnosti moraju da opravdaju jedinu koju imaju navijači - da igraju šampionski fudbal. Ista želja je i pred meč u Švajcarskoj, tako da nikoga ne zanimaju dileme koje je Bahar sam sebi nametnuo, nego samo tri boda koja će doneti novac, popravljanje ugleda, injekciju samopouzdanja i na kraju nastavak evropske odiseje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Od igrača koje ima na raspolaganju, čini se da su kao starteri sigurna samo petorica: Omri Glazer, Aleksandar Dragović, Naser Điga, In Bom Hvang i Osman Bukari su "kičma" Zvezde za koji god se sistem opredijelio Izraelac. Pošto se oporavio Milan Rodić, očekuje se da i on zaigra, bilo kao lijevi bek ili lijevi štoper, dok bi moralo da ima mjesta i za Kostu Nedeljkovića na desnoj strani. Jednostavno, Srđan Mijailović je napravio previše kikseva u posljednja dva mjeseca.

Ko će biti uz Hvanga? Sudeći po onome što viđamo u posljednje vrijeme, Gelor Kanga ima povjerenje trenera - za razliku od početka sezone - dok bi i Marko Stamenić mogao da zaigra da pojača sredinu. I dok je Osman Bukari siguran kao desno krilo ili jedan od dvojice napadača, postavlja se pitanje da li ćemo Mirka Ivanića - kao i u Novom Sadu - gledati lijevo ili iza špica? Tako je misterija i ko će biti "devetka", da li Šerif Endiaje, koji je konačno pogodio u Superligi za vikend, ili možda talentovani Jovan Mijatović... Djeluje da Žan-Filip Kraso i Piter Olajinka tek sa klupe mogu da dobiju šansu.

U svakom slučaju, Zvezda ima sasvim dovoljno opcija da dobije meč u Bernu, ali je problem u tome što ni igrači, a ni trener nisu još načisto kako izgleda najboljih 11. Mnogo puta već ove sezone je Bahar pokušavao da pogodi "jamb", ali nije još bio ni blizu. Nije mu ostalo još mnogo pokušaja da baci kockicu, mora da bude džekpot.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC