• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti jesenji šampion u Srbiji? Zvezda ima lakši raspored od Partizana

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ostalo je još pet mečeva do kraja jesenjeg dela Superlige Srbije, a razlika na tabeli je tri boda.

 Ko će biti jesenji šampion u Srbiji? Zvezda ima lakši raspored od Partizana Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić/screenshot

Mečevi 16. kola Superlige Srbije donijeli su dva derbija i veoma zanimljive rezultate na tim utakmicama - prvo je Crvena zvezda golovima Osmana Bukarija pobijedila Vojvodinu u Novom Sadu (2:1), a zatim je TSC u Beogradu održao fudbalsku leciju Partizanu i uglavnom nakon centaršuteva Aleksandra Ćirkovića stigao do ubjedljive pobjede (4:0). Aktuelni šampion tako je nadoknadio tri boda zaostatka, što nam donosi dramu u finišu jesenjeg dijela prvenstva.

Do kraja 2023. godine predviđeno je da srpski klubovi u Superligi odigraju još po pet mečeva - što znači da na vrhu tabele ima sasvim dovoljno prostora da se situacija promijeni. Maksimalnih 15 bodova neće moći da osvoje i Partizan i Crvena zvezda, pošto nas prije odlaska na zimsku pauzu čeka i derbi koji je inače zakazan za deveto kolo, ali 27. septembra nije odigran zbog Dana žalosti!

Taj meč će biti na programu 20. decembra, iako se u prethodnom periodu spekulisalo i o nekim drugim terminima. Prostora za nova pomjeranja ima tek minimalno, pa pretpostavljamo da ih neće biti - posebno kada se ima u vidu da Fudbalski savez Srbije planira i odigravanje osmine finala Kupa Srbije prije kraja jesenjeg dijela prvenstva. Kada se na to nadoveže da Crvena zvezda, TSC i Čukarički igraju u Evropi, a da brojni tereni poput onog u Ivanjici nisu u idealnom stanju kad padne snijeg... Biće "nategnuto" odigrati sve što treba!

PARTIZANOV RASPORED

Ekipa Igora Duljaja trenutni je lider na tabeli Superlige, ali razlika više nije tako velika kao što je bila. TSC je jedini tim koji je ove sezone u Superligi zaustavljao Partizan - na početku sezone u Bačkoj Topoli bilo je 3:3, a u Humskoj u subotu u veče ćak 4:0 za goste. Vidjećemo kakav odgovor crno-bijeli imaju na ubjedljiv poraz u domaćem prvenstvu i da li do kraja jeseni mogu da sačuvaju prednost. Njima predstoji pet teških mečeva u prvenstvu.

Za početak, Partizan će dočekati Vojvodinu koja posljednjih nedjelja prikazuje sasvim pristojne partije u srpskom prvenstvu. Slijedi gostovanje u Nišu protiv radničkog koji mora da pokaže znake života nakon promjene trenera i dolaska u klub Slavoljuba Đorđevića, a zatim će kragujevački Radnički igrati u Humskoj. Na istom mjestu biće odigran i derbi protiv Crvene zvezde koji je na programu tri mjeseca kasnije nego što je prvobitno planirano, a Partizan jesenji dio prvenstva treba da zatvori gostovanjem u Ivanjici.

"Šta ćemo ako padne snijeg?", rekao je nedavno Igor Duljaj, aludirajući da pod Golijom ne može da se igra fudbal u drugoj polovini decembra. Teško je pretpostaviti da će 23. decembra uslovi za fudbl biti idealni, a praksa nam je pokazala da započeta kola ne mogu da se prekinu i da se pojedinačne utakmice neće prenositi u 2024. godine. Kako će se odigrati tada, ostaje nam da vidimo... Partizan će, kako sada stvari stoje, morati na teren i to po izuzetno važne bodove.

ZVEZDIN RASPORED

Pod komandom Baraka Bahara, Crvena zvezda uopšte ne liči na tim iz prethodnih sezona. Izraelac previše kombinuje, rotira i improvizuje, pa se trenutno ne zna ni najboljih 11 u timu, ni formacija u kojoj oni najbolje funkcionišu. Pobjeda u Novom Sadu omogućila je Zvezdi da priđe najvećem rivalu na tri boda zaostatka, ali... Derbi se igra u Humskoj, a Zvezda će imati teške rivale i pored toga.

Prije svega, važno je reći da Zvezda ima dvije utakmice više do kraja jesenjeg dijela - u Bernu protiv Jang Bojsa i u Beogradu protiv Mančester sitija. Na tim mečevima pokušaće da obezbijedi proljeće u Evropi, ali fokus sa prvenstva ne smije da se izgubi. "Možda smo malo potcijenili Superligu", nedavno je izjavio Zvezdan Terzić, svjestan da crveno-bijeli ove sezone nisu dominantni kao prethodnih, u erama Vladana Milojevića, Dejana Stankovića i Miloša Milojevića.

Čini se da Zvezda ima nešto lakši raspored od najvećeg rivala do kraja jeseni. Prvo putuje u Kruševac gdje igra sa probuđenim Napretkom, koji je iz letargije trgao Vladimir Gaćinović, zatim će na svom stadionu odigrati protiv Mladosti iz Lučana, pa gostovati nekadašnjem kapitenu Nenadu Lalatoviću i njegovom Spartaku. Nakon tog meča biće odigran derbi koji u ovakvim okolnostima praktično vrijedi šest bodova - a posljednje kolo jesenjeg dijela sezone Zvezdi donosi meč protiv Voždovca na stadionu "Rajko Mitić". Baharov tim okliznuo se na Krovu, ali domaći mečevi protiv "Zmajeva" uglavnom su lakši posao.

AKO BUDE SNIJEGA?

Kao što smo već rekli, loši vremenski uslovi mogli bi da naprave najveći problem srpskim klubovima! Nekoliko ekipa, koje se nalaze u planinskim predelima, imaće probleme da terene održe u dobrom stanju zbog snijega koji je već počeo da pada, a samim tim biće ugrožena i regularnost takmičenja.

Jedna od opcija vjerovatno je i otkazivanje kompletnog posljednjeg kola, odnosno njegovo prebacivanje za proljećni dio sezone. Ukoliko to bude slučaj, Partizan i Crvena zvezda će jesenji dio prvenstva završiti međusobnom utakmicom u odloženom devetom kolu, a taj meč daće nam odgovor i na pitanje ko je jesenji šampion Srbije!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC