• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovao Erdoganu stranku, sad pao zbog fudbala! Dobio sramnu nagradu, radio sa Srbima i tukao sudiju!

Autor Dragan Šutvić

Pravi fudbalski zemljotres desio se nakon meča Ankaragučua i Rizespora, a za sve je kriv Faruk Kodža. Ko je ovaj kontroverzni političar iz Turske?

 ko je faruk kodža koji je napao sudiju  Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je u nadoknadi vremena drugog poluvremena Adolfo Gaič postigao gol za izjednačenje u meču Rizea i Ankaragučua, vidjeli smo pravi haos. Čim je poznati sudija Halil Umut Meler odsvirao kraj na teren je upao predsjednik kluba iz prestonice Turske i krenuo da ga udara pesnicama u glavu. Nakon toga je ubrzo prekinuto takmičenje u turskoj Superligi, a sam Kodža je priveden. Ali ko je ovaj kontroverzni predsjednik kluba? 

Rođen u jednom predgrađu Ankare, Kodža je zapravo jedan od osnivača Partije Pravde i Razvoja. On je bio u centru zbivanja kada su nekadašnji predsjednik i premijer Turske Abdulah Gul i sadašnji predsjednik i nekadašnji gradonačelnik Istanbula Redžep Tajip Erdogan osnivali partiju koja već godinama, duže od decenije, dominira Turskom. 

Na početku ove sezone Kodža je bio u centru pažnje kada je za trenera kluba postavio legendarnog Emrea Belozoglua, a ima iskustva i u radu sa Srbima. Sada je u njegovoj ekipi štoper Uroš Radaković, izdanak omladinske škole Crvene zvezde i bivši mladi reprezentativac Srbije sa iskustvom igranja u Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Poljskoj. Za Ankaraguču je prije nekoliko sezona nastupao i Luka Adžić, a Kodža je prošle sezone dobio nagradu zbog koje sada bride obrazi svima u Fudbalskom savezu Turske i u rukovodstvu lige.

Nasilnik koji je napao i izudarao sudiju Halila Umuta Melera, inače priznatog djelioca pravde koji je redovan na mečevima Lige šampiona, dobio je 2022. godine nagradu za fer plej Fudbalskog saveza Turske! 

SREDNJOŠKOLAC VELIKIH AMBICIJA - ALI SAD MU JE KRAJ!

Rođen i odrastao u jednom od predgrađa Ankare iako je završio samo srednju školu daleko je dogurao. Bio je očigledno na pravom mjestu u pravo vrijeme pa je na talasu izbornih uspjeha Partije Pravde i Razvoja ušao u Narodnu skupštinu i bio dio nje od 2002. do 2011. godine. 

Ipak neće još dugo biti u svojoj stranci jer su ga osudili svi redom počev od samog Erdogana i navodi se da je pokrenut postupak da bude isključen iz članstva. Uhapšen je sa još šest osumnjičenih 

"Ne želimo ovakve scene na našim terenima, to je protivno duhu fudbala u Turskoj i duhu sporta", rekao je ministar sporta i omladine Osman Askin Bal i javno je osudio napad. Nije bio jedini pošto se oglasio i ministar unutrašnih poslova Ali Jerlikaja i otkrio da je i Kodža zapravo završio u bolnici.

"Snažno osuđujem napad na sudiju Halila Umuta Melera na kraju meča Ankaraguču - Rizespor. Takvi incidenti su neprihvatljivi na našim terenima koji treba da budu mjesta prijateljstva i mira. Pratimo istagu ovog tužnog incidenta i želimo sudiji Halilu Umutu Meleru koji sa uspjehom predstavlja Tursku u inostranstvu da se ubrzo oporavi. Predsjednik Ankaragučua Faruk Kodža je u bolnici pod prismotrom policije. Kada se završi njegovo liječenje biće priveden", naveo je u svom saopštenju Ali Jerikaja. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC