• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OKOM STATISTIKE: Sarajevo najgledanije, Željezničaru najviše kartona, Borac primio najmanje golova

Autor Haris Krhalić

Brojke nakon prvih 18 kola Premijer lige BiH.

 jagodić, mijatović, bilbija Izvor: MONDO

Utakmicom između Sarajeva i Zrinjskog spuštena je zavjesa na jesenji dio Premijer lige BiH.

Nakon 18 odigranih kola na prvom mjestu nalazi se ekipa Borca sa 45 bodova. Drugoplasirani Zrinjski ima sedam bodova manje dok su Sarajevo i Velež na diobi trećeg mjesta sa 33 boda.

Najprijatnije iznenađenje jesenjeg dijela šampionata je dobojska Sloga koja drži petu poziciju sa 27 osvojenih bodova. Izabranici Vlade Jagodića igraju odlično na domaćem terenu te su na devet utakmica pred domaćom publikom slavili osam puta.

Najveće razočaranje prvog dijela sezone je ekipa Željezničara sa 19 bodova koliko ima i Igman iz Konjica koji je prvi ispod „crte“. Bez obzira na blijede partije njihovog tima, Grbavica je bila drugi najposjećeniji stadion nakon 18 kola. Devet domaćih utakmica Želje je na Grbavici pratilo ukupno 50.577 što je u prosjeku 5620 po meču.

Izvor: MONDO

Najgledaniji klub u jesenjoj polusezoni Premijer lige je FK Sarajevo, čije je domaće utakmice posjetilo 72650 gledalaca ili u prosjeku 8072. Ova dva kluba odigrala su i najposjećeniju utakmicu, a na utakmici sarajevskih timova u 10. kolu bilo je prisutno 21.000 gledalaca.

Na trećem mjestu je Velež sa 33.900 ( u prosjeku 3.767) dok je četvrti Borac, a utakmice u Banjaluci pratilo je 27.300 (3.033) simpatizera i navijača ovog kluba.

Nakon toga slijede Zrinjski, Posušje, Široki Brijeg, Igman, GOŠK, Tuzla siti, Sloga dok su najmanje posjećene bile utakmice Zvijezde 09 (ukupno 2.820, prosječno 313 po utakmici).

Najefikasnija je bila ekipa Zrinjskog sa 39 golova dok su fudbaleri Borca postigli pogodak manje. Najnefikasniji bili su fudbaleri Željezničara i Širokog Brijega (16). Najmanje golova je primio banjalučki tim (11).

Utakmicama Premijer lige u jesenjoj polusezoni prisustvovalo je ukupno 276.027 gledalaca ili u prosjeku 2555 po susretu.

STRIJELCI, KARTONI I JEDANAESTERCI

Kada su u pitanju najbolji strijelci nakon 18 odigranih kola, prvu poziciju suvereno drži Nemanja Bilbija sa 15 golova. Po 10 golova su postigli Dejan Vidić (Sloga) i Nermin Haskić (Velež). Đorđe Pantelić (Tuzla siti) se osam puta upisao u listu strijelaca dok je pogodak manje postigao Renan Oliveira (Sarajevo). Jovo Lukić je najbolji strijelac Borca sa šest golova koliko ima i Irfan Hadžić (Tuzla siti).

Ukoliko posmatramo kalendarsku 2023. godinu i tu je Bilbija ubjedljivo prvi sa 29 golova.

Na 108 utakmica sudije su pokazale 463 žuta i 15 crvenih kartona. Javnu opomenu su najviše puta zaradili fudbaleri Željezničara (55) dok su najmanje žutih kartona dobili fudbaleri Borca (25).

Najviše jedanaesteraca u dosadašnjem dijelu sezone dosuđeno je za Zrinjski (5). Tri puta su loptu „na bijelu tačku“ namiještali fudbaleri Širokog Brijega i Veleža. Zanimljivo da „rođeni“ nisu iskoristili niti jedan. Po dva jedanesterca su dosuđena za Sarajevo i GOŠK dok su Željezničar, Sloga, Posušje i Borac dobili po jedan. Zvijezdi 09, Tuzli i Igmanu nije dosuđen nijedan kazneni udarac.

Pred bh. klubovima je sada zimska pauza, a Premijer liga BiH će se nastaviti 17. i 18. feburara kada će biti odigrane utakmice 19. kola.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC