• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bekenbauer nosio dres Crvene zvezde: Pitajte Džajića za mene

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Sin Franca Bekenbauera bio je među crveno-bijelima u osvit Barija i Tokija. Nije bilo šanse da prođe.

 Sin Franca Bekenbauera Stefan Bekenbauer u Crvenoj zvezdi Izvor: MN Press/YouTube/AFC Ajax

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, sin preminulog Franca Bekenbauera, Štefan Bekenbauer igrao je za Crvenu zvezdu! Tiha epizoda sina najvećeg njemačkog fudbalera ostala je uglavnom nezabilježena po njegovim igračkim dostignućima, ali je upamćena kao anegdota koja je vezala čuvenog "Kajzera" i porodično za Beograd, Srbiju, SFR Jugoslaviju...

Na klupskim fotografijama Crvene zvezde moglo se vidjeti da Stefan Bekenbauer te 1990. u dresu crveno-bijelih igra utakmice kraj tadašnjih asova ekipe Mitra Mrkele, Miodraga Belodedića, Vlade Stošića, Gorana Jurića... Ipak, nije prošao probu u Ljutice Bogdana.

"Kad sam vidio da moja tehnika, a ja sam u igri izraziti tehničar, ne nailazi na odobravanje, bilo mi je jasno da moram da mijenjam sredinu. Čuo sam za Crvenu zvezdu, o njoj se u SR Njemačkoj dosta zna i zašto da ne pokušam? Znam da jugoslovenski fudbal uživa ugled zbog visoke tehnike i izuzetnih pojedinaca, pa se nadam da sam našao pravu sredinu. U svakom slučaju neću lako odustati od ideje da ovdje zaigram", citirana je izjava Štefana Bekenbauera za "Tempo" u tom periodu.

"Prvo treba pitati gospodina Dragana Džajića da li će me zadržati. On je taj koji će odlučiti. A ako bih mogao da biram, ne bih bio samo prolaznik. Ostao bih u Zvezdi najmanje dvije godine", takođe je govorio Bekenbauer junior.

Izvor: Teutopress / ullstein bild / Profimedia

Štefan Bekenbauer igrao je za drugi tim Bajerna, a prije probe u Zvezdi bio je član Minhena 1860. Poslije crveno-bijelih bio je član Ofenbah Kikersa, Grenhena, Sarbrikena i drugog tima Bajerna, Bajern Minhena "B", u kojem je 1997. završio karijeru. Godinu kasnije postao je trener u omladinskom pogonu najvećeg njemačkog kluba. Bio je u klubu sve do prerane smrti 2015, u 47. godini, od tumora mozga.

Vijest o smrti velikog Franca Bekenbauera, najvećeg njemačkog fudbalera u istoriji, potresla je cijeli fudbalski svijet. "Umro je Kajzer", pišu mediji u njegovoj zemlji na naslovnim stranama nakon vijesti da je u 79. minutu preminuo, ostavivši za sobom ogromno naslijeđe, trofeje svjetskog prvaka i u klubu i u reprezentaciji, i kao igrač i kao selektor.

Spletom okolnosti, Bekenbauer je nekoliko puta boravio u Beogradu zvanično, na Evropskom prvenstvu 1976. kada je igrao na "Marakani", 2005. je boravio pred Mundijal u Njemačkoj, a nije htio da dođe kod Arkana na utakmicu Obilić - Bajern. Međutim, sigurno je bilo i njegovih privatnih posjeta Beogradu, bar u vrijeme kada je glavni grad Srbije bio i glavni grad SFR Jugoslavije i kada je Štefan pokušavao da zauzme mjesto u najuspješnijem timu u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Ovog 8. januara, svijet je ujedinjen u žalosti za njegovim ocem, jednim od najvećih ikada:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC