• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMINUO JE KAJZER! Otišao je veliki Franc Bekenbauer!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Preminula njemačka fudbalska legenda

 Preminuo Franc Bekenbauer Izvor: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Legendarni njemački fudbaler Franc Benekbanuer preminuo je ovog ponedjeljka, u 79. godini.

Bio je jedan od najvećih igrača u istoriji, sa nadimkom "Kajzer", po kojem je prepoznat širom svijeta. Na osnovu njegove igre izmišljena je pozicija "libero" u fudbalu i bio je jedan od najuspješnijih fubalera ikad, jer je bio i prvak svijeta sa Njemačkom, šampion Evrope sa Bajernom i osvajač Zlatne lopte. Dva puta je proglašavan najboljim igračem Starog kontinenta.

Uz francuskog selektora Didijea Dešana i Brazilca Marija Zagala, koji je preminuo minulog vikenda, Kajzer je jedini osvojio Svletsko prvenstvo i kao igrač i kao trener, jer je bio kapiten Zapadne Njemačke 1974. u pohodu na titulu prvaka svijeta, a potom je bio selektor na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine. Takođe, bio je i prvi kapiten koji je objedinio u svojim rukama i titulu prvaka svijeta i prvaka Evrope na međunarodnom i klupskom nivou.

Najveći dio karijere posvetio je Bajernu, za koji je igrao od 1964. do 1977, potom je tri godine nosio dres Njujork Kosmosa, dvije Hamburga, a potom se penzionisao 1983, takođe igrajući za Kosmos u Njujorku. Selektor Njemačke bio je od 1984. do 1990, potom je bio sportski direktor Olimpik Marseja u sezoni 1990/91, kada je francuski klub u finalu Kupa šampiona izgubio od Crvene zvezde, a potom je vodio Bajern kao trener, u sezoni 1993/94 i 1996. godine.

Tri puta se vjenčavao i ostavio za sobom petoro djece. Tokom 2016. i 2017. godine bio je podvrgnut operacijama srca i imao je problem i sa kukom, koji je takođe operisao 2018. godine. Godinu nakon toga, bio je meta napada zbog optužbi da je primio mito da glasa za Rusiju kada joj je bilo dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu. Navodno je za taj glas primio nekoliko miliona evra, a bio je optuživan i za primanje mita pri dodjeli domaćinstva Mundijala 2022. Kataru. Odbacivao je optužbe, a bio je kažnjen odlukom Etičkog komiteta FIFA jer nije sarađivao sa istragom.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Čiji je Bekenbauer sin, već ga svojataju i Hrvati i Srbi

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC