• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bekenbauer bez presude: Zastario slučaj korupcije pred Mundijal 2006.

Autor mondo.ba

Petogodišnje suđenje Francu Bekenbaueru zbog optužbi za korupciju okončano je bez presude nakon što je nastupila zastara predmeta.

 Franc Bekenbauer: Bez presude za slučaj korupcije iz 2006. Izvor: Andreas Rentz/Getty Images Europe

"Kajzer Franc" je pred sudom u Švajcarskoj bio optužen za korupciju prilikom izbora Svjetskog prvenstva 2006. godine koji je dobila Njemačka, a slučaj je morao da bude obustavljen zbog pandemije korona virusa.

Legendarni njemački defanzivac, koji je kao igrač i kao selektor osvojio Mundijal, našao se pod optužbom da je potplatio nekadašnjeg člana Izvršnog odbora FIFA Mohameda bin Hamama iz Katara sa 8.4. miliona funti. Prvi put početkom, a onda i krajem aprila 2005. godine, prenijeli su njemački mediji.

Možda će vas zanimati

Bekenbauer je bio na čelu organizacionog odbora Svjetskog prvenstva 2006. godine, a u to vrijeme, Bin Haman je bio član Izvršnog odbora FIFA i odbora za finansije svjetske "kuće fudbala".

Prema švajcarskim zakonima, maksimalno vrijeme trajanja krivične prijave za prevaru i korupciju iznosi 15 godina, što znači da sud više nije nadležan za Bekenbaurov slučaj.

Savezni tužilac Švajcarske takođe je podnio tužbu za prevaru i korupciju protiv troje nekadašnjih visokih fudbalskih funkcionera u Njemačkoj, kao i protiv bivšeg visokog funkcionera FIFA zbog sumnjivih transakcija vezanih za Mundijal 2006. godine, ali i ti slučajevi su sada završeni zastarom.

Riječ je o nekadašnjem predsjedniku Fudbalskog saveza Njemačke Teu Cvancigeru, blagajniku saveza Horstu Šmitu, izvršnom potpredsjedniku i službeniku za odnose s javnošću Vofgangu Nirsbahu, kao i bivšem generalnom sekretaru FIFA Ursu Linsiju, čiji su predmeti takođe završeni "bez presude".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC