• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu dolari: Po pola miliona i Srbiji i "Kosovu"

Autori mondo.rs Autori Nikola Janković

Svih 211 članica, priznatih ili nepriznatih, sa više milijardi ili par hiljada stanovnika, dobili su po 500.000 dolara. Za početak.

 Srbija-i-Kosovo-mogu-da-igraju-na-EURO-2020 Izvor: Guliver/Getty Images

Sa računa FIFA ovog petka deponovan je prvi paket pomoći za svih 211 članica ukupne vrijednosti od 150 miliona dolara, saoštio je medija tim organizacije iz Ciriha.

Možda će vas zanimati

To, konkretno, znači da bi u prvoj od više najavljenih uplata na račun Fudbalskog saveza Srbije trebalo da "legne" pola miliona dolara, odnosno 463.000 evra.

Reprezentacija Velike Britanije takmiči se samo pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao učesnik Olimpijskih igara. Britanci u FIFA sistemu imaju četiri predstavnika: Englesku, Škotsku, Vels i Sjevernu Irsku.

Taj novac trebalo bi da pomogne čelnim ljudima srpskog Saveza da konsoliduju poslovanje uzdrmano pandemijom korona virusa, čije će posljedice na lokalne, nacionalne i regionalne ekonomije, samim tim i globalnu, tek uslijediti u drugoj polovini 2020. godine.

U saopštenju objavljenom na zvaničkom portalu "svjetske kuće fudbala" naglašeno je da je svim članicama namijenjena identična suma, bez obzira na broj klubova, profesionalnih i amaterskih fudbalera, bez obzira na populaciju i površinu zemlje, odnosno bez obzira na broj zaraženih i preminulih od posljedica zaraze COVID-19 virusom.

To znači da su pun iznos dobile i članice FIFA čiji nacionalni timovi nisu registrovani za zvanične međunarodne utakmice, samim tim ni dio sistema takmičenja na šest kontinenata, poput Velike Britanije, Mikronezije, Monaka i Vatikana, odnosno članice nepriznate pred Savjetom bezbjednosti Ujedninjenih nacija sa pravom nastupa u svim oficijelnim takmičenjima.

U toj grupi, uz Kineski Tajpeh, Kukova Ostrva i Nijue, nalazi se i takozvano Kosovo.

"Pandemija je postavila nezabilježene izazove pred kompletnu fudbalsku zajednicu, a zadatak FIFA kao krovne organizacije jeste da podrži sve kojima je pomoć akutno potrebna", rekao je predsjednik Đani Infantino i dodao:

"Počeli smo obezbjeđivanjem kratkoročne finansijske pomoći svim našim članicama, među kojima se nalaze i neke čija je stabilnost žestoko uzdrmana posljedicama širenja zaraze COVID-19. Ovo je prvi korak na dugom putu do pune realizacije plana finansijskog oporavka", najavio je Švajcarac italijanskog porijekla da će biti i drugačijih vidova pomoći.

U međuvremenu, ispostavilo se da su paušalne prognoze i nerealne najave povratka na terene već tokom aprila ili maja više puta korigovane na svim kontinentima, pa je tako i u Srbiji odlučeno da se fudbal neće igrati najmanje do početka ljeta.

Korona virus "probušila" je fudbalsku loptu u periodu godine kada su se reprezentacije Srbije i Kosova pripremale za odvojena iskušenja u baražu za EURO 2020. Turnir na kom bi, hipotetički, moglo da dođe do istorijskog susreta fudbalskog tima međunarodno priznate zemlje sa selekcijom dijela svoje teritorije bez članstva u UN, pomjeren je za godinu dana i biće održan u junu 2021.

Do tada, Srbija bi morala da pobijedi u Oslu i potom još jednom u Beogradu, a "Kosovo" u Skoplju, pa još jednom u Prištini. U tom slučaju, potrebno je i da oba sastava prođu grupnu fazu u kojoj bi se "orlovi" sastali sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom. 

Reprezentacija takozvanog Kosova mogla bi da upadne u grupu sa Holandijom, Ukrajinom ili Austrijom, ali i u "grupu smrti" sa Njemačkom, Francuskom i Portugalom.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC