• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Srbija postala "zemlja golmana" Ne znamo da se branimo, a imamo zvijeri - Piksi na mukama!

Autor Milutin Vujičić

Srbija u ovom trenutku ima nekoliko sjajnih golmana koji mogu da postanu "jedinice" kod Piksija, pa će tako i selektor biti na mukama uoči Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Ko je vaš izbor za prvog golmana reprezentacije?

 Dilema za Piksija - ko će biti golman reprezentacije Srbije Izvor: MN PRESS

Ako za nešto fudbalska reprezentacija Srbije ne treba da se brine, onda je to pozicija golmana. Ne može da se kaže da joj je kroz istoriju ovo bila "jača strana", ne može da se kaže ni da je propatila zbog manjka čuvara mreže, ali možda se nikada prije nije dogodilo da u jednom trenutku ima toliko kvalitetnih "jedinica".

Zbog toga će Dragan Stojković Piksi imati velike muke uoči Evropskog prvenstva u Njemačkoj jer nakon što se među stativama tokom kvalifikacija za Mundijal u Kataru ustalio Vanja Milinković-Savić, čini se da se sada opet otvara ovo pitanje koje će bez ikakve sumnje biti provjereno već tokom martovskih prijateljskih utakmica. Srbija će igrati protiv Rusije (21. marta), pa onda sa Kiprom (25. marta), ali pitanje je da li i tih 180 minuta biti dovoljno Piksiju da isproba sve golmane koji pretenduju za mjesto prvog čuvara mreže u Njemačkoj, pošto ih je mnogo u formi.

Ni za jednu drugu poziciju u timu Srbije nije tolika gužva. Dešavalo se prethodno da imamo "mnogo napadača" koji bi mogli da budu starteri, što već sada nije slučaj. Na mjestu centralnog veznog imamo "kvantitet, ali ne i kvalitet", na bokovima je slična situacija, dok su praktično sve druge pozicije u timu deficitarne i postoji tek jedno, eventualno dva ozbiljna rješenja.

Zato nije iznenađujuće što je Piksi često na okupljanja reprezentacije znao da pozove i četvoricu-petoricu golmana, a to bi mu riješilo problem i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, ako ga UEFA posluša i dozvoli da bar 25 igrača putuje na prvenstvo.

VANJA MILINKOVIĆ-SAVIĆ (Torino, 26)

Izvor: MN PRESS

Prvi golman reprezentacije Srbije i prvi izbor Igora Jurića u Torinu ove sezone igra vrlo dobro. Na 23 utakmice u Seriji A, Milinković-Savić je sačuvao svoju mrežu 12 puta, po čemu je drugi najuspješniji golman u Italiji iza Jana Zomera (Inter, 15). Naravno, ovaj podatak o utakmicama bez gola ne govori sve o golmanskim kvalitetima, nego i o odbrani tima za koja je ispred njega, ali je važno reći da je odbranio 83 odsto šuteva ka svom golu. Isto tako, o Vanjinim partijama ne možemo da sudimo samo kroz katastrofalna izdanja Srbije u defanzivi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kada ni u jednom meču nismo sačuvali mrežu.

Tada je Srbija primila čak devet golova iz 17 šuteva, što je podatak koji ne želi da čuje ijedan golman, ali pamtimo i dalje kako je Milinković-Savić spasavao Srbiju i većeg debakla u Kataru, gdje je bio vjerovatno i njen najbolji igrač. Pitanje je samo da li Srbija može i bolje od njega?

PREDRAG RAJKOVIĆ (Majorka, 28)

Izvor: MN PRESS

Mjesto drugog golmana u posljednje vrijeme bilo je rezervisano za Predraga Rajkovića koji je više od decenije u državnom timu, kada ga je pozvao Siniša Mihajlović. Branio je na 30 mečeva za "orlove", ali u posljednje dvije godine samo četiri puta - i to tek jednom na takmičarskoj utakmici.

Ne može da se kaže da se proslavio na posljednjem meču za Srbiju protiv Belgije, kada mu je Pavlović "uvalio kosku" i natjerao golmana da izađe sa linije, poslije čega ga je lako savladao Karasko, tako da ako je to i bila šansa da postane prvi golman uoči susreta sa Bugarskom - nije je iskoristio. U međuvremenu, Rajković se nije bunio ni kada sjedi na klupi, znao je i kao rezerva da dobije i crveni karton, a sada vrlo dobro brani u Majorci. Iako je samo šest puta sačuvao mrežu na 25 nastupa u La Ligi ove sezone, to je posljedica nekih drugih stvari u njegovom timu.

ĐORĐE PETROVIĆ (Čelsi, 24)

Izvor: John Patrick Fletcher / Action P / Actionplus / Profimedia

Mladi čuvar mreže nije još debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije, ako ne računamo mečeve protiv Dominikane i SAD kada su igrali "superigaški" igrači u neformalnim FIFA terminima, a gotovo da nema sumnje da će to biti protiv Rusije ili Kipra krajem marta. Tada će Piksi prvi put na djelu vidjeti Petrovića koji je opčinio navijače Čelsija ove sezone, nakon što je u potpunosti iskoristio priliku koja mu se ukazala povredom Roberta Sančeza.

Petrović, nekadašnji igrač Čukaričkog koji je za 14 miliona evra stigao iz Nju Inglenda u Čelsi, branio je do sada za "plavce" na 16 utakmica i četiri puta je bio nesavladan. Opet, kao i u slučaju Rajkovića, slab je ovo indikator za kvalitet partija, pošto se odbrana Čelsija veoma muči i samo je Petrović razlog zašto nisu primili više golova. Ako gledamo broj procenat uspješnih odbrana, samo je sedam golmana Premijer lige ispred njega. Petrović je na 71,2%, a bolji su Vikario, Leno, Pikford, Poup, Onana, Areola i najbolji Alison sa 75,3 odsto.

MILE SVILAR (Roma, 24)

Izvor: Raffaele Conti/IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia

Sin čuvenog Ratka Svilara, koga je Srbija "ukrala" Belgiji u kojoj je rođen, važio je za jednog od najvećih golmanskih talenata u tinejdžerskom dobu. Dugo mu je trebalo da stasa za seniorski fudbal, možda je pravio i greške kada je u pitanju izbor klubova, ali mu se možda upravo "otvaraju vrata" kroz koja mora da prođe kao Petrović.

Novi trener "vučice" Danijele de Rosi odlučio je da Svilara stavi među stative umjesto iskusnog Ruija Patrisija, a srpski golman je bio možda i najbolji igrač tima u posljednje dvije utakmice protiv Fejnorda i Frosinonea. Na meču u Seriji A, imao je čak sedam odbrana i poveo je Romu do pobjede 3:0. Ako bi se zadržao među stativama, nema sumnje da bi i o njemu Piksi morao da razmišlja pred Njemačku, iako ima najmanje iskustva. Branio je za sada samo prijateljsku protiv Katara i dugo nije pozivan u ekipu, ali deset mečeva za Romu ove sezone "golicaju" i Piksija.

BORIS RADUNOVIĆ (Kaljari, 27)

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Snažni golman iz Beograda je imao čak 18 nastupa za "orliće" i branio za Srbiju i na Evropskom prvenstvu, ali još čeka da obuče dres seniorske ekipe. Bio je pozivan tokom prethodne jeseni, za mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali nije bilo prostora da debituje, dok je pitanje i da li će se nova šansa ukazati jer je trenutno "sklonjen" u Kaljariju. 

Iako je uveo klub sa Sardinije u prvu ligu, Radunović je "klupiran" poslije sedam mečeva u Seriji A na kojima je dva puta bio nesavladan, a 12 puta je vadio loptu iz mreže. Prednost je sada dobio nekada veliki talenat italijanskog fudbala Simon Skufe koji ne može da se proslavi dosadašnjim učinkom (57,3%), pa se nadamo i da će trener Klaudio Ranijeri početi malo više da vjeruje Srbinu koji je još od 2015. godine u Italiji.

OSTALI GOLMANI KOJI ČEKAJU ŠANSU...

Izvor: Profimedia

Dobro znamo da se Marko Dmitrović oprostio od reprezentacije Srbije, iako bi sigurno bio od pomoći jer i dalje solidno brani u Sevilji, čak i uprkos njihovim problemima, dok bi po formi koju prikazuje šansu mogao da dobije opet i Vladimir Stojković, ali ga tako nešto ne zanima u petoj deceniji i polako se približava penziji u Saudijskoj Arabiji.

Ranije su pozive kod Piksija dobijali i Veljko Ilić (TSC), potom Filip Stanković (Sampdorija), čak i iskusniji Dragan Rosić koji je ove zime stigao u Vojvodinu, ali je baš mala šansa da će neko od njih biti pozvan uoči Evropskog prvenstva u Njemačkoj da "pokaže šta ume". Tu je i Vladan Kovačević iz Rakova, koji iako je bio najbolji golman Poljske, nije dobio dozvolu FIFA da "promijeni" sportsko državljanstvo jer je igrao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon starosne granice koja je u novim pravilima FIFA.

Ne treba zaboraviti i da Aleksandar Jovanović u Partizanu igra još bolje nego u periodu kada je kod Slavoljuba Muslina dobio poziv da brani za "orlove", pošto je jedan od najboljih igrača lidera domaćeg prvenstva. Sačuvao je devet puta svoju mrežu u Superligi i mnogo puta spasavao crno-bijele.

Zabranjeno preuzimanje dijela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(MONDO - Milutin Vujičić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC