• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doživotna kazna za selektora: Neviđeni skandal trese fudbal - godinama namještao mečeve

Bivši selektor Kine nezvanično je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog namještanja utakmica i primanja i davanja mita.

 Nekadašnjii selektor Kine osuđen na doživotni zatvor Izvor: Shutterstock

Nekadašnji kineski fudbaler Li Tje (46) nezvanično je osuđen na "doživotnu kaznu zatvora" zbog korupcije u svojoj domovini. Britanski mediji prenose da je bivši fudbaler Evertona u problem došao kao selektor fudbalske reprezentacije Kine, koju je vodio od 2019. do 2021. godine, nakon što je otkriveno da je "prihvatao i nudio mito" da bi pozivao pojedine fudbalere u državni tim i uz to je namještao mečeve.

Godinu dana nakon njegovog odlaska sa kormila reprezentacije, tužilaštvo je otvorilo istragu zbog neviđenog skandala i sada stižu informacije da će zbog toga robijati cijeli život. Osim njega, bivši predsjednik Fudbalskog saveza Kine Čen Sjujuen je dobio zatvorsku kaznu od 15 godina, a direktor reprezentacije Du Džaocaj još 13.

Pomenuti bivši selektor Li Tje je priznao da je isplatio tri miliona juana (oko 350 hiljada evra) da bi postao selektor reprezentacije Kine, dok je priznao i da je učestvovao u namještanju utakmica, odnosno "ulasku i ispadanju iz domaćeg prvenstva". Prije nego što je postao selektor Kine, radio je u Vuhanu, kao i Hebeju, dok je bio i pomoćnik o Guangdžou Evergrandeu, slavnom šampionu Azije koji se gasi zbog bankrota građevinskog giganta.

Li je priznao da je namještao mečeve u Hebeju i Vuhanu, klubu sa kojim je izborio plasman u najjaču ligu Kine 2018. godine, a u izjavi koja je direktno prenošena na televiziji priznao je da se kaje zbog toga. Otkrio je da je počeo da "utiče" na sudije, da je potplaćivao protivničke igrače i trenere, a nekada je sve išlo i preko klubova.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC