• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osvojili dvije Lige šampiona - sad se gase!

Autor Dragan Šutvić

Veliki udarac za tržište u Kini, ali i na fudbalski klub Guangdžou koji je dominirao u prošloj deceniji.

 Gasi se Guangdžou  Izvor: Profimedia

Prema odluci Suda u Hongkongu naređena je "likvidacija" građevinskog giganta Evegrandea što će imati ogroman uticaj na kinesku ekonomiju, pošto je u pitanju najzaduženiji investitor na svijetu sa procenjenim obavezama od oko 300 milijardi dolara. Evergrande je već godinama u velikim finansijskim problemima i postavljalo se samo pitanje kada će propast biti i definitivna, što će inače imati uticaj i na fudbal.

Kako je to moguće? Evergrande je kompanija koja je stajala iza kineskog kluba Guangdžou, koji je u drugoj deceniji 21. veka dominirao kineskim fudbalom i istovremeno osvajao dva puta azijsku Ligu šampiona. U svojim redovima imali su skupo plaćene fudbalere i trenere, spremali su se i za globalnu dominaciju, a onda je "balon pukao" kada je otkriveno da je Evergrande u velikim dugovima i da je pred stečajem. Prestali su da isplaćuju dugovanja (300 milijardi dolara duguju povjeriocima) još 2021. godine, potom je uhapšen najveći broj "glavešina", dok je kompanija 18. avgusta podnijela zahtjev za stečaj u Njujorku.

Izvor: Profimedia

U međuvremenu, Guangdžou je počeo da propada od "korona sezone", kada je klub iz naziva i "skinuo" Evergrande s tim da je ova kompanija i dalje zvanično vlasnik 56,71 odsto kluba. Planirali su čak i izgradnju stadiona od 100.000 gledalaca, ali je to stopirano na polovini projekta - kada je tim ostao bez ključnih igrača i ispao u drugi rang kineskog fudbala.

Tokom svog "zlatnog perioda", koji bismo mogli da gledamo od 2011. do 2022. godine, Guangdžou Evergrande je čak osam puta bio šampion Kine, dok je dva puta bio i viceprvak (2018. i 2020. godine). Takođe, postali su i prava azijska sila pošto su osvojili dvije Lige šampiona (2013. i 2015. godine), dok su takođe učestvovali i na dva Svjetska klupska prvenstva gdje su gubili u duelima za treće mjesto. Dakle, čak i na međunarodnoj sceni su bili uspješni.

Od poznatih igrača koji su nastupali za njih valja istaći Brazilce Murikija i Klea (bivši igrač Zvezde i Partizana), da bi potom stigao i argentinski vezni fudbaler Dario Konka, tada treći najplaćeniji fudbaler svijeta sa platom od 12,5 miliona dolara po sezoni. Stizali su potom i Elkeson, Dijamati, Barios, Đilardino, Gulart, Karvaljo, Paulinjo, Robinjo, Taliska, Džekson Martinez i mnogi drugi.

Danas, klub se takmiči u drugom rangu kineskog fudbala i nema nijednog stranca, sem španskog trenera Salve Suaja kome je ovo prvi samostalni posao. Nije poznato šta će se desiti sa klubom poslije "likvidacije" Evergrandea.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC