• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Dinamo bolji od Crvene zvezde? U Zagrebu evropsko proljeće, a evo šta kaže UEFA

Fudbaleri Dinama mogu da se nađu u evropskom četvrtfinalu, a tamo i da uvećaju prednost nad Zvezdom.

 Dinamo Zagreb najbolji klub iz regiona Izvor: Damir Krajac / CROPIX / imago sportfotodienst / Profimedia

Fudbaleri zagrebačkog Dinama ove godine su na međunarodnoj sceni dva puta uspjeli da razočaraju svoje navijače, ali... To je davna prošlost za tim sa Maksimira, pošto u posljednjih nekoliko mjeseci dugogodišnji šampion Hrvatske izgleda kao mašina za mljevenje rivala u Konferencijskoj ligi - upravo zahvaljujući tim rezultatima Dinamo pravi veliku razliku u odnosu na Crvenu zvezdu.

Od evropskog uspona Crvene zvezde koji je započeo Vladan Milojević, a nastavio Dejan Stanković, u regionalnim medijima često se pravi poređenje o tome koji je velikan jugoslovenskog fudbala uspešniji na međunarodnoj sceni. Dinamo je godinama uspijevao da pravi najveće transfere, Zvezda je odgovorila prodajama Jovana Mijatovića i Koste Nedeljkovića, a u jednom trenutku nadmašila je Zagrepčane i po uspjesima - Zvezdina tri nastupa u Ligi šampiona, uz još tri u Ligi Evrope u šest uzastopnih evropskih sezona bili su ozbiljan udarac za hrvatski tim. Sada je situacija nešto drugačija.

Samo jedan bod osvojen u grupnoj fazi Lige šampiona za tim Baraka Bahara nije zadovoljio navijače Zvezde, a Dinamo je za to vrijeme pronašao nivo fudbala koji mu odgovara. Nakon eliminacije od AEK-a u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a zatim i Sparte u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Dinamo se našao u trećem takmičenju po snazi. Tada su mnogi to posmatrali kao neuspjeh, ali danas...

Dinamo je grupnu fazu završio na drugoj poziciji i sa devet osvojenih bodova, a onda tokom proljeća zaigrao na daleko višem nivou. Pobjedom na gostovanju i remijem na domaćem terenu Zagrepčani su eliminisali Betis, a zatim u prvom meču savladali PAOK (2:0) i tako napravili ogroman korak ka mjestu među osam najboljih timova u ovom takmičenju. To se odrazilo i na koeficijent, pa je Dinamo iz Zagreba sada najbolji klub regiona, sa tačno 50.000 na UEFA listi. Crvena zvezda je devet pozicija iza, sa 10.000 bodova manje... 

I ovakav razvoj situacije podseća nas na pitanje o kojem često razmišljaju fudbalski čelnici i navijači - da li je Liga šampiona idealna za timove iz Srbije? Zvezda je napunila kasu od utakmica protiv nekih od najboljih timova Evrope, ali rezultat je izostao pa samim tim ni količina sakupljenih bodova za UEFa listu nije zadovoljavajuća.

Da su crveno-bijeli prethodne jeseni igrali Ligu Evrope ili Konfrencijsku ligu, vjerovatno bi bili među favoritima da dočekaju evropsko proljeće i tako navijače obraduju sa još nekoliko mečeva na međunarodnoj sceni. Kasa bi bila za nijansu praznija, ali stadion bi bio pun i na tim dodatnim utakmicama. Takođe, ne treba zaboraviti sportski momenat jer plasman u četvrtfinale takmičenja kakvo je Konferencijska liga ipak daje impuls nadmetanja kakav nije lako osjetiti samo igranjem fudbala na domaćoj sceni.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC