• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljuvala Beograd i tražila od muža da ode iz Zvezde - poslušao je i kaje se!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Nekadašnji trener Crvene zvezde Valter Zenga zbog supruge Raluke napustio je Beograd i Srbiju, što je bilo kobno po njegovu karijeru.

 Valter zenga zbog žene napustio Zvezdu i Beograd Izvor: MN PRESS

FK Crvena zvezda ga je angažovala 2005. godine, sa namjerom da uspostavi dominaciju u srpskom fudbalu i klub povede ka evropskim uspesima. Nekadašnji italijanski golman Valter Zenga, čuveni čuvar mreže Intera iz Milana i reprezentacije, postao je u tom trenutku jedno od najzvučnijih inostranih imena u istoriji srpskog fudbala. I djelovalo je da je sve idilično.

Prva sezone obilježena je duplom krunom za Zvezdu, a Zenga je lako ušao u srca navijača. Crveno-bijeli kačket koji nije skidao tokom mečeva bio je jedan od detalja po kojem će ga pamtiti navijači, a lijepe riječi o Beogradu i Zvezdi ostale su im urezane i godinama kasnije. Šta je onda krenulo po zlu? Supruzi, 22 godine Rumunki, nije se svidio Beograd. Raluka je bila uvrijeđena selidbom u Srbiju!

"Prijetnja nepoznatog me je naglo naježila... Trebalo je da budemo 'protjerani' u iznutrice bivše Jugoslavije, u zemlju o kojoj nisam ništa znala, a nisam ni željela da saznam, sem parcijalnih informacija koje sam imala o odvratnom balkanskom ratu i 'etničkom čišćenju', od prije nekoliko godina. Zemlja za koju mi je bila potrebna čak i viza. Beograd 2005. ljeta gospodnjeg. Jezik je nemoguć, ništa ne razumijem. Dosada se kondezuje u krupne kapljice na našim čelima. Nedostaje nam mnogo što-šta. Žuta štampa nas progoni. Fotografi i reporteri navaljuju na nas kako neki Tatari", pisala je svojevremeno Raluka Zenga svojim zemljacima u Rumuniji, kao kolumnistkinja jednog medija.

Zapravo, žena fudbalera nije očekivala da će njen suprug morati da radi i nakon igračkih dana. Očekivala je putovanja širom svijeta, luksuzne destinacije, otmene restorane, plaže, koktele, kupaće kostime i zajedničke otiske stopala u pesku. To je možda moglo da se izvede na Adi Ciganliji, ali se Raluki nije svidelo - ni blizu! Ona je bila razlog da Valter Zenga nakon samo godinu dana napusti klupu Crvene zvezde!

"Najmanje dva puta sam napravio veliku grešku kao trener. Kada sam otišao iz Katanije i onda kada sam napustio Crvenu zvezdu. To sam uradio zbog novca, prokletog novca. Izabrao sam da odem iz tih timova jer su mi drugi nudili više, ali sada shvatam da sam pogrešio. Trebalo je da ostanem, da sazrim, možda napravim neke greške tamo. I kao trener i kao čovjek", rekao je svojevremeno Valter Zenga, svestan da bi se karijera drugačije razvijala.

Zenga je za jednu sezonu sa Crvenom zvezdom osvojio dva trofeja, a to su mu posljednji pehari koje je prigrabio iako je karijeru nastavio sve do današnjih dana. Nigde više nije uspio da ponovi uspjehe iz Beograda, pa je jasno zbog čega se sa mnogo emocija prisjeća boravka u Srbiji. Sve ono što je došlo kasnije mnogo više je pogodovalo njegovoj bivšoj supruzi.

"Dunav teče mutan i zelen..."

Raluka Zenga željela je da živi punim plućima i na egzotičnim destinacijama troši novac svog supruga. Beograd nije bio po volji Rumunke, što je otkrila u kolumni za medije iz svoje zemlje. "Dunav tiho teče, mutan i zelen, prenatrpan, presjeca grad, i klizi ispod ogromnih mostova, pored starih zgrada, bednih, pored porušenih zgrada od bombardovanja, kao kosturi sa skeletom koji je pobjegao od sunca. Na beogradskom aerodromu koprcali smo se kao gomila izbjeglica koja se gura za mjesto u autobusu spasa. Očekivala sam da u momentu iz kose mog susjeda izviri duguljasta znatiželjna glava kokoške, probijao me odvratan miris hrane, paprike, pastrmke, suhomesnatih proizvoda... Sa druge strane sam mogla vidjeti nemoćnog supruga koji mi je slao ohrabrujuće poglede, a ja sam prevrtala očima. 'Učini nešto!', odgovarala sam sevajući pogledima", pisala je Raluka Zenga tada.

Valterova karijera krenula je nizbrdo, ali je Raluka profitirala. Od kako su se razveli, ona uživa baš onako kako je željela. Trenutno živi u Dubaiju, koji joj je samo početna stanica za egzotična putovanja širom svijeta. Rumunka ima mnogo slobodnog vremena koje troši na različitim krajevima svijeta, pa je tako u prethodnom periodu posetila Vijetnam, Indoneziju, Tajland, Zanzibar, Etiopiju, Kambodžu, Kirgistan, Dansku...

Za to vrijeme, Valter Zenga je trenirao klubove u Turskoj, Rumuniji, Italiji, Engleskoj i Saudijskoj Arabiji, mada je najveći dio trenerske karijere proveo u nekoliko timova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Da je bilo uspješno, baš i nije - uglavnom su se sve te avanture završavale otkazima u vrlo kratkom roku.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC