• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekali su 12 godina - Portsmut se vratio u Čempionšip!

Autor Dragan Šutvić

Bivši klub Roberta Prosinečkog, Nike Kranjčara i Dejana Stefanovića ponovo je samo rang ispod Premijer lige.

 Portsmut se nakon 12 godina vratio u Čempionšip Izvor: News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon 12 godina odsustva, Portsmut se vratio u Čempionšip!

Klub koji je od 2003. do 2010. godine u kontinuitetu igrao u Premijer ligi ispao je u niži engleski rang, a potom dvije sezone nastupao u njemu prije nego što je godinama tavorio u trećeligaškom i četvrtoligaškom rangu. Sada je klub sa Freton Parka uspio da se domogne titule u Ligi 1 (trećeligaško društvo) i vrati se samo rang ispod engleske elite.

U ponedjeljak je Portsmut stigao do trijumfa rezultatom 3:2 nad Barnslijem, a gol odluke postigao Konor Šonesi u 89. minutu. Poslije te pobjede, Portsmut je dva kola prije kraja stigao do 94 boda, osam više od drugoplasiranog Derbi Kauntija koji takođe drži poziciju koja sigurno vodi u Čempionšip, te 11 više od trećeplasiranog Boltona, prvog tima u zoni plej-ofa.

A nakon velikog uspjeha, uslijedilo je ogromno slavlje na stadionu. Pogledajte kako je to izgledalo:

Tokom dosadašnja 44 kola, Portsmut je samo četiri puta poražen, pa će poslije odlične sezone bivši klub proslavljenog bh. golmana Asmira Begovića od predstojeće jeseni voditi bitke na terenima drugog engleskog ranga po jačini.

Inače, osim Begovića, još je nekoliko fudbalera sa ex-Yu prostora oblačilo dres Portsmuta. Iz Srbije dolaze četvorica, najveći broj utakmica za ovaj klub kada je riječ o srpskim igračima odigrao je Dejan Stefanović (125), dok su svi ostali (Zvonimir Vukić, Ognjen Koroman i Saša Ilić) na jednocifrenom broju mečeva.

Ne smije se, svakako, zaboraviti da je najznačajniji Srbin ikad u Portsmutu - biznismen Milan Mandarić, sada potpredsjednik Vojvodine.

Mandarić je kupio klub 1999. godine kada je klub bio u teškoj finansijskoj situaciji, a nakon četiri godine u donjem dijelu tabele Čempionšipa ekipa je u sezoni 2002-03 uspjela da se domogne Premijer lige.

Klub je Mandarić prodao 2006. godine, a nakon dvije promjene vlasnika 2010. godine je došlo ispadanje u drugu ligu i novi finansijski krah, te je uslijedillo novo, već spomenuto tavorenje, a na kraju su navijači morali da spašavaju klub od gašenja.

Možda će vas zanimati

Kada je riječ o Hrvatskoj, svakako je najveće ime koje igralo u Portsmutu Robert Prosinečki, koji je upisao 34 nastupa u dresu ovog kluba.

Najviše utakmica od hrvatskih igrača ipak ima Niko Kranjčar (100), dok su Boris Živković i Ivica Mornar odigrali 30, odnosno 12 mečeva u ovom klubu. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC