• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je njega Liverpul odabrao da naslijedi Klopa? Jedan uslov je presudio, morao je na to da pristane!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Nasljednik Jirgena Klopa u Liverpulu biće Arne Slot, a postoji i jedan zanimljiv detalj zbog kog je izabran prije Rubena Amorima.

 Zašto je Liverpul izabrao Arnea Slota da naslijedi Jirgena Klopa Izvor: VLADIMIR MARKOVIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Novi trener Liverpula biće Arne Slot, ostali su samo još detalji da se srede prije zvaničnih potvrda. Šef struke Fejenorda naslijediće Jirgena Klopa i za to će holandski klub dobiti obeštećenje. Ukupno će izdvojiti oko 13 miliona evra i to će otplaćivati u narednih godinu dana.

O tome ko je Arne Slot mogli ste već da čitate, a ono što je mnoge iznenadilo jeste što je odabran baš on. Posebno pošto je Ruben Amorim iz Sportinga bio prva opcija. Čak je djelovalo da je samo pitanje dana kada će to da se objavi. Onda je došlo do obrta, Holanđanin ga je "pretekao" i čeka se još samo njegov potpis.

Šta je bio glavni razlog za to? Majkl Edvards. On je preuzeo kormilo kluba i ima velika ovlašćenja u stvaranju novog Liverpula, u takozvanoj eri poslije Klopa. U pitanju je analitičar i čovek koji baš tom segmentu posvećuje veliku pažnju i gleda sve te podatke. Upravo je iz tog razloga Slot dobio prednost.

Naime, Edvards i novi sportski direktor Ričard Hjuz tražili su trenera koji će da bude zadužen baš za to, da bude trener ekipe, da vodi brigu o samom terenu. Nisu tražili menadžera poput Klopa koji je tražio određene igrače. U novoj preraspodjeli snaga na "Enfildu" očekuje se da to bude posao Edvardsa i Hjuza.

Kako pišu tamošnji mediji Slot će, što je i normalno, da ima posljednju riječ oko pojačanja i igrača kog želi da dovede, ali će proces drugačije da funkcioniše. Na primjer, Arne će da saopšti da mu je potreban novi štoper, pa će onda da se uključe analitičari, da se napravi izbor na osnovu svih dostupnih podataka i treneru će biti dostavljen spisak igrača koji odgovaraju tom profilu. To je navodno nešto na šta Amorim nije bio spreman da pristane i želio je da ima veću kontrolu oko transfera i zato je Slot na kraju dobio prednost.

Kako će to da funkcioniše ostaje da se vidi, mada navijači Liverpula imaju mnogo povjerenja u Edvardsa. Zašto? Zato što je u svom prvom mandatu u klubu on doveo igrače poput Mohameda Salaha, Virdžila van Dajka, Endija Robertsona, Alisona, Dioga Žotu, Ibrahima Konatea, Harvija Eliota, Fabinja, Tijaga, Kostasa Cimikasa... Naravno, imao je i određene promašaje poput Nabija Keite, Dominika Solankija, Takumija Minamina, Aleksa Okslejda-Čembrlena, ali je bilo više pogodaka. Za sve njih koristio je upravo analitiku.

Nije se Edvards pretjerano dobro slagao sa Klopom, baš zbog svog načina rada. On je još ranije želio da proda igrače poput Džordana Hendersona i Roberta Firmina, ali je Jirgen stao u njihovu zaštitu, vjerovao je u njih i u još neke igrače i to je jedan od razloga zbog kog je Majkl napustio klub i oprobao se u drugim izazovima. Sada se vratio i očekuje se da će na ljeto da bude "remont" u timu. Kako će se snaći u novoj ulozi, sa još većim pritiskom i očekivanjima? Vrijeme će pokazati.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC