• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kiša pada Srbija propada - Hrvatska se širi" Skandalozne poruke na utakmici Hajduka u Splitu

Autor Dragan Šutvić

Navijači Hajduka istakli su transparent povodom rata devedesetih i skandirali uvredljive i prijeteće parole na račun Srba.

 Uvrede za Srbe na Poljudu Izvor: youtube/ApollonX

Navijači Hajduka, posrnulog jugoslovenskog velikana, razvili su veliki transparent tokom utakmice protiv Varaždina, kojim su slavili godišnjicu akcije "Bljesak", u kojoj je protjeran veliki broj Srba iz Slavonije. "Pod tmurnim nebom Hrvatske zasjao je Bljesak slobode", pisalo je na transparentu, a uz to navijači su pjevali i "Kiša pada, Srbija propada, vjetar piri, Hrvatska se širi", kao i "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina". Varaždin je pobijedio u Splitu i nanio desetI poraz Hajduku ove sezone, u kojoj se nadao da će osvojiti svoju prvu titulu od davne 2005.

Operacija "Bljesak" je vojno-policijska akcija hrvatske vojske, paravojnih i policijskih snaga koji su 1. i 2. maja 1995. pod komandom Franje Tuđmana izvršili napad na teritoriju Zapadne Slavonije, tada dIo Republike Srpske Krajine. Na teritoriji koja je tada bila pod kontrolom Ujedinjenih nacija protjerano je 18.000 Srba, ubijeno je 283 ili nestalo, a među njima 57 žena i devetoro djece.

Knin, do 1995. grad sa apsolutnom većinom srpskog stanovništva, i danas je u ovakvim pjesmama simbol za Srbe u Dalmaciji i Hrvatskoj u celini. Pao je pod kontrolu hrvatskih snaga u avgustu 1995, u akciji "Oluja", tokom koje je početkom avgusta između 200 i 250 hiljada Srba izbeglo iz svojih domova. Na kninsku tvrđavu hrvatsku zastavu iznio je Tuđman, u pratnji poznatih hrvatskih košarkaša, Dina Rađe, Stojana Vrankovića...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC