• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac gleda ka Jermeniji i Albaniji - a možda i prema Vembliju! Ovo je trenutno stanje u borbi za status nosioca u LŠ!

Autor Dragan Šutvić

Da li će Borac biti povlašten prilikom žrijeba za prvo kolo? Potencijalno zavisi od još samo tri faktora.

 Da li će Borac biti povlašten na žrijebu za Ligu šampiona Izvor: FK Borac/Nikola Kulaga

Fudbaleri Borca u ponedjeljak (20. maj) imaju priliku da po treći put postanu šampioni Bosne i Hercegovine.

U slučaju trijumfa nad Igmanom (Gradski stadion, 17.00), crveno-plavi će kolo prije kraja obezbijediti titulu, te izboriti nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Da li će prilikom žrijeba za tu fazu takmičenja, koji je zakazan za 18. jun, biti povlašteni ili ne, potencijalno zavisi od još samo tri faktora – prvenstava Jermenije i Albanije, te finala Lige šampiona!

Naime, prema preliminarno projektovanom broju učesnika prve kvalifikacione runde, popunjeno je već 14 mjesta za nosioce. Zauzimaju ih Ferencvaroš (35.000), Karabag (33.000), Slovan Bratislava (30.500), Ludogorec Razgrad (26.000), HJK (11.500), Flora (11.000), SB (10.500), KI Klaksvik (10.000), Šamrok Rovers (9.500), Linkoln Red Imps (9.000), Nju Seints (8.500), RFS (8.000), Petrokub (7.000) i Balkani (6.000), koji je u subotu ovjerio titulu u prvenstvu *Kosova.

Gledajući preliminarni spisak učesnika, preostao je još jedan upražnjeni "slot", a da bi Borac sa koeficijentom 5.500 sigurno bio nosilac, titulu u Jermeniji mora da osvoji Noa (2.125) i da u Albaniji prvak ne bude Partizani (6.500), već samo Egnatija (1.475) ili Vlaznija (4.000).

Ako se klubu iz Platonove ulice ne poklopi jedna od ove dvije lige, moraće da čeka borbu za evropski primat između Reala i Borusije Dortmund, zakazanu za 1. jun na Vembliju!

O čemu se radi?

Ako, naime, Madriđani stignu do 15. titule evropskog prvaka u klupskoj istoriji, mjesto u glavnoj fazi Lige šampiona za narednu sezonu, a koje popunjava osvajač takmičenja u prošloj, ostaje upražnjeno. Tada će, prema pravilima UEFA, doći do brojnih restrukturiranja kvalifikacionih rundi, a sve kako bi se zadovoljila potrebna norma klubova u svakoj od četiri preliminarne runde.

Tako bi se Šahtjor kao šampion sa najvećim koeficijentom (63.000) koji nema direktno mjesto u evro-eliti preselio iz plej-ofa u glavni dio Lige šampiona.

Dalje, prvak sa najboljim koeficijentom u drugom kvalifikacionom kolu (Dinamo Zagreb ili Kopenhagen) zauzeo bi mjesto ukrajinskog sastava u plej-ofu, a istovremeno bi Ferencvaroš i Karabag, kao šampioni sa najboljim koeficijentima u prvom kolu, automatski bili prebačeni u drugo kolo.

Izvor: Screenshot

To bi Borcu u potpunosti odgovaralo jer bi onda u prvom kolu bilo 14 nosilaca, te je prostom računicom jasno da je Banjalučanima, uz trijumf Reala, dovoljno da se "poklopi" još samo jedna liga (Jermenija ili Albanija) kako bi bio povlašten prilikom žrijeba.

A šta ako do evropske titule dođu "milioneri" iz Dortmunda?

Treba, prije svega, napomenuti da je i Borusija obezbijedila mjesto u Ligi šampiona u narednoj sezoni, ali je to učinila kao petoplasirani tim Bundeslige.

U prethodnim godinama ta pozicija nije donosila nastup u najjačem evropskom klupskom takmičenju, ali prema Propozicijama koje je odredila evropska kuća fudbala, dodatno mjesto u Ligi šampiona dobijaju nacionalni savezi sa najboljim koeficijentima u tekućoj sezoni.

Ove godine su to Italija i Njemačka, pa tako siguran plasman u Ligu šampiona imaju petoplasirani timovi iz Serije A i Bundeslige. Kako rekosmo da je Borusija peta, to "bonus" mjesto se NE RAČUNA kad je riječ o popunjavanju pozicije "osvajač Lige šampiona" za narednu sezonu. Tako bi od eventualnog uspjeha "žutih" profitirao Ajntraht, koji je sezonu u Bundesligi završio na šestom mjestu.

U tom slučaju, gore pomenute rokade koje nastaju u slučaju evro-titule Reala ne bi važile, pa bi u prvom kvalifikacionom kolu bilo 15 nosilaca. Tako bi Borcu morale da se poklope obje lige kako bi imao status nosioca na žrijebu za prvo kolo i dobio, uslovno rečeno, lakšeg protivnika.

Izvor: Screenshot

Obje lige, i jermenska i albanska, završiće se u sljedećoj sedmici.

Albanija će novog šampiona dobiti 26. maja, kada se u finalu plej-ofa sastaju Partizani i bolji iz okršaja Egnatije i Vlaznije, dok se posljednje kolo u Jermeniji igra od 24. do 26. maja, uz napomenu da Borac može, kad je riječ o ovom prvenstvu, da profitira čak i ranije.

Da budemo precizniji, 21. maja jer se tada u direktnom okršaju za prvo mjesto u Jerevanu sastaju Pjunik i Noa, koji ima bod više od domaćina u tom duelu.

Ukratko, da sumiramo – ako se prije finala Lige šampiona Borcu "poklope" rezultati iz Jermenije i Albanije, biće nosilac bez obzira na ishod okršaja Reala i Borusije. Ako jedna od dvije lige ne završi u Borčevu korist, crveno-plavi u finalu LŠ moraju da navijaju za Real.

Naravno, ako se obje lige završe nepovoljno, Borac će biti među nepovlaštenim timovima...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC