• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac stigao u Budimpeštu po "nagradu": Prilika za istoriju, crveno-plavi po dobrom pamte Mađare!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ekipa Mladena Žižovića u dvomeču sa Ferencvarošem imaće priliku da ispiše još jednu stranicu istorije, ali i da sama sebe nagradi za odlično evropsko ljeto. /Od izvještača MONDA iz Mađarske, Gorana Arbutine/

 Borac Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Fudbaleri banjalučkog Borca otputovali su u Budimpeštu gdje će u četvrtak od 21 čas na Grupama Areni nastaviti da sanjaju evropski san.

Biće to prilika za ekipu Mladena Žižovića da nakon obezbjeđenog plasmana u ligaški dio Konferencijske lige ispiše novu stranice istorije, ali i da sama sebe nagradi za odlično ljeto.

Crveno-plavi su nakon osvajanja titule pravaka BIH eliminisali Egnatiju u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (1:0, 1:2, penalima 4:1), a potom uprkos ispadanju od PAOK-a prikazali odličnu igru, posebno u prvom meču u Solunu (2:3), a zatim i u Banjaluci u minimalnom porazu 1:0.

U meču "biti ili ne biti" kada je u pitanju evropska jesen, Borac je u pomalo haotičnom meču poražen u Toršavnu od KI Klaksvika 2:1, ali je taj minus nadoknadio identičnim trijumfom u Banjaluci i izborio produžetke u kojima je holandski štoper Bart Majers pogodio za pobjedu 3:1 i istorijski plasman u plej-of Lige Evrope.

Da li će Borac igrati ligašku fazu Konferencijske lige ili postati prvi bh. tim koji će se naći u ligaškom dijelu Lige Evrope saznaćemo nakon dvomeča protiv Ferencvaroša koji je u četvrtak domaćin.

"ŠILJA" PEŠIĆ, STANDARDAN, ALI NE ZABIJA!

Mađarski šampion svoj evropski put počeo je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u kojem je eliminisao velški Nju Sejnts (5:0, 2:1), ali je potom eliminisan u narednoj rundi od Mitjilanda. Ono što može da raduje Banjalučane je činjenica da Ferencvaroš nije uspio ni u prvoj utakmici (0:2) u gostima, pa ni kod kuće da savlada danskog prvaka.

Na Grupama Areni, gdje u četvrtak uveče gostuje Borac, ekipa Mitjilanda je izborila remi 1:1 u kojem su domaćini ostali bez Raula Gustava. Brazilski štoper je u posljednjim trenucima utakmice, duboko u sudijskoj nadoknadi, dobio direktan crveni karton pa će propustiti dvomeč sa Borcem.

Njegovo mjesto mogao bi da zauzme Štefan Gartenman, danski štoper, koji je stigao prije nekoliko dana i koji je naknadno prijavljen na spisak igrača za evropska takmičenja.

Pažnja stručnog štaba Borca će ipak biti usmjerena na napad Ferencvaroša kojeg crveno-plavi moraju osujetiti kako bi izvukli aktivan rezultat pred revanš u Banjaluci.

Prvo ime u napadu mađarske ekipe je Aleksandar Pešić, standardni špic u evropskim utakmicama od početka sezone, ali treba da napomenuti da je nekadašnji napadač Crvene zvezde na pet utakmica ostao bez golgeterskog učinka.

Izvor: MN PRESS

Od osam golova mađarske ekipe u Evropi ove sezone četiri je zabio ljevokrilni napadač Adama Traore, dva Kristofer Zakarijasen, ali obojica su tresli mreže (samo) u prvom dvomeču protiv Velšana.

Preostala dva gola stigla su sa penala koji je realizovao Filip Romens, a na posljednjem meču protiv Mitjilanda zabio je štoper Ibrahima Sise nakon prekida.

DA LI ĆE ŽIŽOVIĆ DA MIJENJA?

Upravo su prekidi, kako se pokazalo tokom ovog ljeta, najranjiviji dio Borčeve odbrane, iako su se Jurih Karolina i Bart Majers dobro uklopili u štoperski tandem i uglavnom vrlo dobro odrađuju svoje zadatke. Defanzivna linija Banjalučana i ovog puta će biti oslabljena neigranjem suspendovanog Sebastijana Erere, a njegovo mjesto na lijevom beku je protiv KI Klaksvika zauzeo Marko Vukčević koji inače igra desnog beka. To je dobro funkcionisalo u fazi odbrane, ali je isto tako Borac bio mnogo opasniji nakon što je u revanšu protiv Farana ušao Aleksandar Subić. Na suprotnoj strani u startnih 11 je obično Zoran Kvržić, međutim, s obzirom da je tek oporavljeni desni bek na prethodnim mečevima kondiciono i igrački bio ispod nivoa na koji smo navikli ne bi bilo iznenađenje da ga zamijeni Vukčević, pa čak i od starta.

Ni promjena na golu ne bi bila veliko iznenađenje. Damjan Šiškovski ljetos je zamijenio među stativama Marka Miloševića koji je napustio klub, ali svojim partijama nije oduševio, a Mladen Žižović sada ima alternativu, pošto je nedavno pristigli Filip Manojlović pred dvomeč sa Ferensvarošem uvršten na spisak igrača za evropska takmičenja.

Na njemu nema povrijeđenog Davida Vukovića, koji će zbog povrede definitivno propustiti dvomeč sa Mađarima, a sa spiska od 25 igrača "skinut" je i Nikola Grujić, što je i logično s obzirom da je sada četvrti golman.

Ono što može da raduje trenera Žižovića pred duel na Grupama Areni su dobre partije Nikole Srećkovića u odsustvu Vukovića, ali i dva gola Jove Lukića na posljednjem meču protiv tuzlanske Slobode.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Napadač Borca postigao je i gol protiv Egnatije u Albaniji, te iznudio autogol KI Klakvsika na Farskim Ostrvima. I na ostalim mečevima Lukić je mnogo radio za ekipu i dao veliki doprinos uspjehu Borca, međutim, neminovno je da je crveno-plavima pored Lukića i rezerviste Esmira Hasukića potreban još jedna kvalitetan napadač koji će biti ili prva opcija ili biti konkurencija Lukiću.

Rotirao je Žižović i na desnom krilu, kao i na mjestu prednjeg veznog, gdje su se praktično smjenjivali David Čavić i Stefan Savić, dok su Srđan Grahovac i Dino Skorup standardni na pozicijama zadnjih veznih, koji će i ovog puta imati pune ruke posla, pogotovo u prvom meču u Budimpešti. 

ŠTA KAŽE TRADICIJA?

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Borčeva delegacija u odličnom raspoloženju putuje u Mađarsku, što je prvo gostovanje crveno-plavih u ovoj zemlji u evropskim takmičenjima, iako su jednom igrali protiv mađarskog predstavnika.

Upravo taj duel jedan je od najvećih uspjeha kluba, s obzirom da je riječ o finalu Mitropa kupa 1992. godine kada je Borac u Fođi savladao Vašaš i osvojio jedini evropski trofej. Oleksandr Nikiforov na jednoj i Zvonko Lipovac na drugoj strani pogađali su u regularnih 90 minuta, a onda su Banjalučani stigli do trofeja boljim izvođenjem penala (5:3).

Pehar Mitropa kupa, inače, dva puta je osvajao i Ferencvaroš, bilo je to davne 1928. I 1937. godine, a ekipa iz Budimpešte ostaće upamćena i po rekordnom broju izgubljenih finala u ovom takmičenju – četiri puta savladani su u odlučujućoj borbi za trofej.

Dvomeč plej-ofa lige Evrope biće četvrti duel sa klubovima iz BIH za ekipu Ferencvaroša. Prvi je susret sa Slavijom 1940. godine, kada su u dvomeču bili bolji od ekipe iz Istočnog Sarajevo – 11:4.

Naredna dva puta sastajali su se sa Željezničarom, prvo 1972. a potom i 2015. godine. Prije nešto više od pola vijeka u četvrtfinalu Kupa UEFA su eliminisali Sarajlije nakon boljeg izvođenja penala (5:4), pošto su i jedni i drugi slavili na svom terenu identičnim rezultatom 2:1.
Posljednji duel protiv bh. predstavnika te 2015. godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope Ferencvaroš je uspješno prošao slavivši u obje utakmice – 1:0 u Budimpešti i 2:0 na sarajevskom Koševu.

SKAMENJENO LICE PASKALA JANSENA

Izvor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za kraj podatak i da je sadašnji trener Ferencvaroša Paskal Jansen prošle sezone vodio ekipu AZ Alkmara, kada je holandski predstavnik igrao Konferencijsku ligu u grupi sa Zrinjskim. Upravo na startu grupne faze „plemići“ su šokirali AZ Alkmar savladavši ga 4:3 poslije nevjerovatnog preokreta. Holanđani su vodili 3:0 na poluvremenu, a onda doživjeli pravi debakl.


Četiri gola primio je AZ Alkmar, a Paskal Jansen je sve to nepomično posmatrao sa ivice terena. Neka holandski stručnjak i dvomeč sa Borcem završi u istom raspoloženju!

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Micko

Ako bude pametan, postava ce ovako izgledati:Manojlovic-Vukcevic, Majers, Karolina, Subic-Grahovac, Skorup, Kulasin, Sreckovic-Hasukic, Lukic. Samo hrabro!

Ejs

@Micko A ko će ti kasnije osvježiti napad?

Micko

@Micko Re ejs:osvjezice Hrelja, Vranjes, Pihler i po potrebi Marcetic.....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC