• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac gostuje na "Grupama Areni": Srušen dugogodišnji dom Ferencvaroša da bi se sagradio impozantan stadion!

Autor Dragan Šutvić

Pogledajte kako izgleda stadion na kojem će banjalučki klub ukrstiti koplja sa slavnim mađarskim klubom!

 Ferencvaroš Borac Grupama Arena mondo priča Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Fudbaleri Borca će večeras (21.00) odigrati sedmu evropsku utakmicu ovog ljeta.

Crveno-plavima će, u okviru plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope, rival biti slavni mađarski Ferencvaroš, klub koji je čak 35 puta bio državni prvak i 24 puta osvajač Kupa, a meč će biti odigran u Budimpešti, na impozantnoj "Grupama Areni"!

Sadašnji dom Ferencvaroša nosi ovaj naziv iz sponzorskih razloga (francuska osiguravajuća kuća, op.a.), a izgrađen je i otvoren prije tačno deset godina.

Prvu utakmicu na ovom prelijepom zdanju odigrali su Ferencvaroš i Čelsi, 10. avgusta 2014. godine, meč je završen trijumfom londonskog tima (1:2), a ostaće vječno upisano da je prvi gol na ovom stadionu postigao Zoltan Gera, koji se baš tog ljeta vratio u tabor mađarskog velikana nakon što je čak devet godina igrao u Engleskoj (Vest Bromvič Albion, Fulam).

"Grupama Arena" je, inače, sagrađena na lokaciji gdje se nekada nalazio stadion "Albert Florijan", do tada mjesto gdje je Ferencvaroš igrao svoje domaće utakmice kako u prvenstvu, tako i na evropskoj sceni.

Na tom stadionu, koji je srušen 2013. godine, 17 utakmica je odigrala i reprezentacija Mađarske, između ostalog i onu iz oktobra 1997. godine protiv tadašnje selekcije SR Jugoslavije (1:7), u kvalifikacijama za Mundijal u Francuskoj godinu dana kasnije.

"Florijan Albert" je prvi put renoviran 1974. godine, a od tada pa sve do 1991. godine bio je kapaciteta 29.505 mjesta. Poslije druge rekonstrukcije, redukovan je na 18.100.

Nakon što je ovaj stadion srušen, Ferencvaroš je jednu godinu, odnosno do otvaranja "Grupama Arene" igrao na još jednom kasnije srušenom stadionu. Riječ je o "Ferencu Puškašu", izgrađenom 1953. godine, a preko 60 godina ovaj objekat je služio kao mađarski nacionalni stadion.

Nedugo kasnije je zatvoren, a potom i "sravnjen sa zemljom", da bi potom na tom mjestu 2019. godine bila sagrađena impozantna "Puškaš Arena", kapaciteta 65.000 mjesta, koja služi na ponos Mađarima.

Kad je riječ o "Grupama Areni", radi se o stadionu kapaciteta 23.700 mjesta, odnosno 22.122 za međunarodne mečeve. Gradnja je počela 27. marta 2013. godine, a kad se sve sabere, ukupno je koštala 40 miliona evra.

Rekordna posjeta zabilježena je u septembru 2015. godine, kada je 22.060 gledalaca prisustvovalo utakmici kvalifikacija za EURO 2016 između Mađarske i Rumunije (0:0).

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Dres sa brojem 12 krasi svodove navijačke tribine, a ovaj broj povučen je iz upotrebe 2007. godine, u znak poštovanja prema najvatrenijim navijačima, ''12. igraču''.

Na platou ispred stadiona sačekaće vas džinovska bronzana skulptura orla, klupske maskote, a u neposrednoj blizini glavnog ulaza nalazi se spomenik već pomenutom Albertu Florijanu (1941 – 2011), dobitniku Zlatne lopte iz 1967. godine (jedinom igraču iz Mađarske kojem je to pošlo za rukom!) i napadaču koji je cijeli život posvetio večerašnjem Borčevom rivalu.

U dresu Ferencvaroša Florijan je odigrao 409 utakmica, postigavši čak 294 gola, dok je na 75 mečeva za mađarski nacionalni tim odigrao 75 utakmica, postigavši 31 gol.

Prva tri je uknjižio, zanimljivo, u Beogradu, na stadionu Partizana, 11. oktobra 1959. godine, u prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije. Mađari su tada trijumfovali rezultatom 4:2.

Ferencvaroš je, inače, svoj prvi evropski meč na ovom stadionu odigrao 9. jula 2015. godine, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, protiv holandskog kluba Go Ahed Igls (4:1).

Dvadesetog maja 2016. godine, Obala Slonovače postala je prva neevropska reprezentacija koja je gostovala na ovom stadionu, a tri godine kasnije na ovom mjestu je odigrano finale Lige šampiona za fudbalerke.

Lion je tada trijumfovao nad Barselonom rezultatom 4:1 i došao do šeste titule prvaka Starog kontinenta u klupskoj istoriji.

Stadion se nalazi u četvrtoj UEFA kategoriji, pa tako na njemu, između ostalog, mogu da se igraju mečevi grupne faze Lige šampiona, ali i nokaut faze, do četvrtfinala.

Prostire se na površini od preko 19.000 kvadratnih metara, za gradnju je potrošeno blizu 25.000 kubnih metara betona, dok je čelična konstrukcija teška preko 2700 tona!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC