• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević: Srpska - Srbija, ostvarenje svih snova!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Fudbalski savez Republike Srpske organizovao je druženje s novinarima, na kojem je izvršena rekapitulacija godine na izmaku, dok se govorilo i o planovima za 2017. godinu. Prioritet u sljedećoj godini - meč seniorske reprezentacije RS.

 FSRS Mile Kovačević i Rodoljub Petković druženje s novinarima Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske (FS RS) organizovano je druženje s novinarima, kojima su se obratili predsjednik krovne kuće fudbala u RS Mile Kovačević, te generalni sekretar Rodoljub Petković.

Jedno od pitanja koje je najviše interesovalo novinare je odigravanje revijalne utakmice seniorske reprezentacije Republike Srpske i Srbije, ili eventualno protiv nekog drugog protivnika.

"Ta ideja kod nas je zaživjela još 2007. godine mojim dolaskom na čelo FSRS. Zajedno sa svojim saradnicima propagirao sam tu ideju, koja ranije nije postojala. U prethodnom periodu uložili smo mnogo napora da dođe do njene realizacije. Odigravanje jedne takve utakmice značilo bi ostvarenje snova za sve nas koji smo na bilo koji način u vezi s fudbalom. Ako govorim u svoje ime - ja bih ostvario svoje snove. Poslije te utakmice mogu da idem u istoriju. Toliko to meni znači", emotivno je poručio Kovačević i nastavio:

"Ta ideja nije skinuta s dnevnog reda. Ona je još više aktuelizovana i nastojaćemo da se realizuje u sklopu obilježavanja značajnog jubileja, 25 godina postojanja Saveza. Vjerovatno će to biti u septembru. Moguć je i drugi termin, u zavisnosti od toga ko bi nam mogao biti protivnik."

Već duži period u planu je odigravanje revijalne utakmice sa reprezentacijom Srbije. Meč je planiran u nekoliko termina na Gradskom stadionu u Banjaluci, ali do realizacije ove ideje nikada nije došlo.

BROJKE

Kovačević je najavio da će u 2017. godini Savez učiniti sve da pronađe sponzora za Prvu ligu RS. "Od godišnjeg budžeta, koji iznosi 750.000 KM, 54 odsto uspjeli smo da vratimo klubovima. Jednu trećinu od tog budžeta dobijamo iz FS BiH, a oko 40 odsto čine kotizacije. Ostatak budžeta popunjava se na druge načine. Očekujemo da Republika Srpska pronađe sistemska rješenja, koja bi pomogla našem sportu. Mi na godišnjem nivou dobijamo 4.000 KM, a treba da se brinemo o 360 klubova, 25.000 registrovanih fudbalera i 3.200 zvaničnih utakmica. Mi ne tražimo novac za Savez, nego tražimo sistemska rješenja za klubove", poručio je Kovačević.

"Poštujući želju Fudbalskog saveza Srbije, željeli smo da taj meč bude protiv Srbije. Ako do te utakmice dođe, biće sigurno odigrana u Banjaluci i nigdje drugdje. Ukoliko ne bude moguće da igramo sa Srbijom, tražićemo neku drugu državnu selekciju za protivnika. Meč će biti revijalnog karaktera, a već početkom sljedeće godine nastojaću sa svojim saradnicima, već nakon 'Dana fudbala', da uspostavimo kontakte sa predstavnicima UEFA i da tu priču zajedno sa našim prijateljima iz Fudbalskog saveza BiH aktuelizujemo i realizujemo zajedničkim snagama. Do sada smo imali podršku FS BiH, ali su problemi nastupali na nivou UEFA iz raznoraznih razloga", pojasnio je Kovačević.

On se osvrnuo na sve ono što se dešavalo u 2016. godini, te upoznao prisutne sa najznačajnijim detaljima koji su obilježili godinu na izmaku.

"Na prvom mjestu je pozicioniranje FS RS na nivou FS BiH, gdje je dosegnut visok nivo, čak i viši nego što mu Statut dozvoljava. Sistem reorganizacije lige, smanjenje na 12 klubova, te uvođenje plej-ofa i plej-auta, rješenje je koje je prihvaćeno i na nivou FS BiH i rezultati su već vidljivi. Imamo devet selekcija koje promovišu fudbal Republike Srpske i samu RS u BiH, ali i u regionu i Evropi. Možemo biti zadovoljnji njihovim rezultatima. Srećan sam i što su naši predstavnici uspjeli da pokažu snagu pred UEFA i FIFA", nastavio je Kovačević.

Ovu godinu okarakterisala je i izborna trka za mjesto predsjednika FS RS.

"Legitimne su bile želje svih nas koji smo željeli da se izborimo za pozicije za nešto što je bitno u fudbalu Srpske, a to je njegovo rukovođenje. To nije jednostavno, ali je veoma bitno. Drago mi je što su se prvi put pojavili kandidati, nove snage, stvarno zainteresovano da preuzmu rukovođenje Savetom. Da on ne valja, pitanje je da li bi se neko borio za to. Znači da vrijedi. To je potvrda ispravnosti našeg rada", poručio je prvi čovjek fudbala u RS, te dodao da ni na koga nije ljut, ali da je pomalo razočaran stvarima koje su uslijedile poslije izbora.

"Izbori su bili čisti, što su potvrdili iz UEFA i FIFA, te komisija FS BiH. Izborni proces u FS RS protekao je bez ikakve mrlje. Nakon izbora, kada je trebalo da svi zajedno krenemo naprijed, nastavili su se napadi na autentičnost i tu je moje razočaranje najveće", poručio je Kovačević, te naglasio da je rezultat svih dešavanja nastojanje UEFA i FIFA da autentičnost saveza, koja je izborena 2012. godine, traži da se umanji u formi izmjene Statuta, o kojem ćemo razgovarati u narednom periodu.

"Ali, spremni smo na takvu borbu i našu poziciju na nivou FS BiH ćemo odbraniti, ukazujući UEFA i FIFA da imamo pravo na svoju autentičnost, koja nema nikakvih negativnih refleksija prema FS BiH i da on dobro funkcioniše prije svega zahvaljujući FS RS."

Kovačević je ponosno istakao da broj klubova u RS konstantno raste, dok FS RS godinu "zatvara" bez ikakvih dugovanja prema dobavljačima.

Uslijedio je zatim nastavak druženja uz koktel, dok su novinarima uručeni kalendari Fudbalskog saveza Republike Srpske za 2017. godinu, te prigodni pokloni.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

grk

Očekujemo sistemska rešenja, očekujemo sponzora, očekujemo utakmicu RS i Srbija. Očekujemo 20 godina mi to, za to vreme jedino što je realno jesu vaše plate i fotelje a šta ste vi konkretno preduzeli.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC