• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napustio nas je "Fudbalski Napoleon"

Autor mondo.rs

Rejmon Kopa, prvi fudbaler koji je uvršten u francusku "Legiju časti", preminuo je danas u 86. godini života. Slava mu.

Tužna vest stiže u Francuskoj, gde je ovog petka ujutro objavljeno da je legendarni fudbaler, jedan od najboljih na svetu svog vremena i svakako jedan od najboljih francuskih igrača svih vremena, Rejmon Kopa, preminuo u 86. godini.

Srce Rejmona Kope, piše "Le Courrier de L'Ouest", prestalo je da kuca jutros oko osam časova u njegovom domu u Anžeu, u zapadnoj Francuskoj.

Jedan od najkreativnijih vezista svog vremena, diktirao je igru reprezentacije Francuske i Real Madrida godinama, a za najveći uspeh važi mu pohod na treće mesto na Mundijalu 1958. godine na kom je titulu osvojio Peleov Brazil, ali na kom je Kopa zaslužio i dobio titulu najboljeg fudbalera turnira.

U to vreme već su ga zvali "Napoleonom fudbala".

Bio je prvi Francus koji je osvojio "Ballon d'Or", nagradu koja se danas dodeljuje najboljem igraču sveta, a koju je dugo magazin "France Football" dodeljivao najboljem u Evropi. Posle njega, to je uspelo samo još Mišelu Platiniju, Žanu-Pjeru Papenu i Zinedinu Zidanu.

Kopa je rođen 13. oktobra 1931. na severu Francuske kao dete poljskih imigranata, a originalno prezime glasilo mu je Kopaševski.

Igrao je za Anžer, potom vladao francuskom ligom sa Remsom, da bi 1956. potpisao za Real Madrid nakon fantastične predstave u prvom ikada finalu Kupa evropskih šampiona (Real - Rems 4:3) i upotpunio najjači tim tog vremena, zajedno sa Alfredom Di Stefanom, Ektorom Rijalom, Migelom Munjozom, Fransiskom Hentom i ostalima.

Koristeći punu slobodu u igri kod argentinskog trenera Luisa Karnilje, "Fudbalski Napoleon" osvojio je tri uzastopne titule prvaka Evrope, a poslednju, 1959. godine, osvojio je - pogađate - pobedom u finalu nad "svojim" Remsom (2:0), u koji se vratio tog leta i završio karijeru vraćajući ujedno titulu prvaka Francuske u ovaj mali grad blizu francusko-nemačke granice.

Godine 1970. postao je prvi fudbaler ikada kojem je Republika Francuska uvrstila u čuvenu "Legiju časti", a mnogo godina kasnije, 2004, Pele ga je svrstao među 125 najboljih fudbalera svih vremena.

Kopa
Izvor: YouTube



Sa Remsom je četiri puta bio prvak Francuske (1953, 1955, 1960, 1962), sa Realom je osvojio šampionat Španije 1957. i 1958. godine, dok je u Kupu evropskih šampiona trijumfovao u sve tri sezone (1957, 1958, 1959), a ima i pomenutu bronzu sa Mundijala u Švedskoj, gde su "petlovi" predvođeni Kopom i Žistom Fontenom pobedili u duelu za treže mesto Nemačku 6:3.

Pored "Ballon d'Or" nagrade koja mu je pripala 1958, bio je drugi u glasanju naredne, a treći 1956. i 1957. godine, bio je i francuski fudbaler godine, član idealnih timova raznih takmičenja u kojima je nastupao, a karijeru je završio 1967. kao strelac 123 gola na 541 utakmici za Rems i Real, odnosno 18 pogodaka na 45 mečeva za Francusku.

Slava mu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC