• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbal bez sudijskih grešaka - uskoro!

Autor mondo.rs

Dve sporne situacije na prijateljskoj utakmici Francuska - Španija razrešene su posle konsultacija glavnog sudije sa video asistentima.

Maradonina "Božja ruka" (Argentina - Engleska na SP 1986), Lampardov nepriznati gol (Engleska - Nemačka na SP 2010) i Anrijevo štopovanje lopte rukom pre asistencije Galasu (Francuska - Republika Irska, baraž za SP 2010), samo su neke od situacija u kojima su fudbalske sudije pravile greške očigledne celom svetu i direktno uticale na rezultate važnih utakmica.

Vodeći ljudi evropskog i svetskog fudbala dugo su se opirali uvođenju video tehnologije i tražili druga rešenja u cilju smanjivanja broja grešaka i povećanja regularnosti.

Dvojici "standardnih" pomoćnih sudija pridodata su još dvojica, na gol-aut linijama, ali smo upravo u Srbiji, na poslednjem "večitom" derbiju, mogli da se uverimo da ni to nije dovoljno, jer je Crvena zvezda postigla vodeći gol nakon što se lopta našla izvan igrališta.

"OKO SOKOLOVO"

U nekim takmičenjima, kao što je engleska Premijer liga, koristi se video tehnologija, ali samo da bi se brzo utvrdilo da li je lopta prešla gol-liniju ili ne.

Zato je telo zaduženo za pravila fudbalske igre (IFAB) u junu 2016. odobrilo eksperimentalno uvođenje video asistenata - sudija koje sede za monitorom (pored terena, u posebnoj kabini, ili na nekom trećem mestu), prate TV prenos utakmice i u slučaju propusta ili greške "alarmiraju" glavnog sudiju putem slušalice u njegovom uhu, a mogu i da provere spornu situaciju na zahtev kolege sa terena.

Prijateljska utakmica Francuska - Španija (0:2), odigrana u utorak, donela je dve situacije u kojima je video asistent pomogao da se preinače dve pogrešne odluke.

Prvo je zbog ofsajda poništen gol Antoana Grizmana, koga je nemačku sudija Feliks Cvajer isprva priznao, a zatim je priznat gol Đerara Deulofeua, prvobitno poništen jer je pomoćni sudija podigao zastavicu.

U prvom slučaju je pauza trajala 10, a u drugom 40 sekundi, pošto je situacija bila teža za procenu.


Video asistenti biće prisutni na svim utakmicama Bundes lige, počev od sezone 2017/18, nakon što su Nemci ustanovili da je 45 od 59 sudijskih grešaka, načinjenih tokom 21 kola aktuelne sezone, moglo biti ispravljeno u konsultaciji sa njima.

Predsednik FIFA Đani Infantino nastoji da ova revolucionarna promena zaživi na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, dok u "kolevci fudbala", Engleskoj, planiraju video asistente na mečevima Liga kupa 2017/18, a u Premijer ligi možda od sezone 2018/19.

Video asistenti mogu da intervenišu sami, ili da provere šta se dogodilo na zahtev glavnog sudije, kada su u pitanju golovi, penali, crveni kartoni i identitet igrača (dešava se da karton bude pokazan igraču koji nije napravio prekršaj).

Bilo da je sudija priznao ili poništio pogodak, dosudio penal ili nije, video asistent može da mu pomogne da promeni pogrešnu i donese ispravnu odluku.

Anketa

Da li ste za uvođenje video asistenata?

  • Da

    71.43% (5)

  • Ne

    0% (0)

  • Nisam siguran/na

    28.57% (2)

Da li ste za uvođenje video asistenata?

Rezultati

Ova revolucionarna promena doneće "seckanja" igre i učiniće fudbal manje dinamičnim nego što ga decenijama znamo, ali će zato biti drastično smanjena mogućnost da rezultat utakmice bude skrojen sudijskim greškama, koje će se posle prepričavati i postati deo fudbalskog nasleđa, kao što je slučaj sa "Božijom rukom" Dijega Armanda Maradone.

Međutim, da je u to vreme bilo video asistenata, Argentina u četvrtfinalnoj utakmici možda ne bi pobedila Englesku, a ovako je kasnije postala šampion sveta...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC