• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gvardiola: Glasajmo za nezavisnost! (FOTO, VIDEO)

Autor mondo.rs

Trener Mančester sitija Pep Gvardiola otvoreno se zalaže za nezavisnost Katalonije. Bio je za vikend na mitingu u Barseloni.

"Glasaću za nezavisnost, iako nam je Vlada Španije ne dozvoljava", poruka je nekadašnjeg španskog reprezentativca, koji je u nedelju govorio pred hiljadama istomišljenika u Barseloni.

Karles Puđdemon, lider katalonske pokrajine, ranije je za 1. oktobar zakazao glasanje o nezavisnosti Katalonije, uprkos tome što se centralna vlada tome protivi, a i Ustavni sud Španije smatra referendum neustavnim.

Gvardiola je održao "zapaljiv" govor (pričao je na katalonskom, španskom i engleskom jeziku!), uz glavnu poruku: "Nema drugog izbora nego da glasamo!".

On je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži referendum o nezavisnosti Katalonije, optužujući vlast u Madridu za "autoritarnost" i da podriva i uništava osnovne temelje svakog društva kakvi su obrazovanje i zdravstveni sistem.

Stavovi Gvardiole odavno su poznati, a nije ih krio ni dok je igraio za reprezentaciju Španije. Gotovo preslikano je ponašanje sadašnjeg fudbalera Barselone Đerara Pikea.

Pep Gvardiola
Izvor: YouTube

Katalonija već decenijama želi nezavisnost od Španije, pre svega iz ekonomskih razloga. Katalonija je bogatiji deo Španije i smatra da daje neuporedivo više u centralnu kasu nego što bi trebalo.

Lider katalonske pokrajine objavio je u petak da će pitanje na referendumu biti: "Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u formi republike?".

Ako većina bude zaokružila "DA", katalonska vlada je saopštila da će odmah početi proces odvajanja od Španije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC