• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedjelja kad je otiš'o Hase

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Na današnji dan 1987, dan nakon svog 54. rođendana, preminuo je legendarni fudbaler Sarajeva Asim Ferhatović - Hase, po kojem danas ime nosi koševski stadion.

"Ljudska gromada", kako su ga često zvali, Asim Ferhatović - Hase, preminuo je na današnji dan 1987. godine u Sarajevu, samo dan nakon svog 54. rođendana.

Ikona Fudbalskog kluba Sarajeva, po kojem je kasnije koševski stadion dobio i ime, obilježio je jednu eru u ovom klubu, a osim fudbalskih kvaliteta, krasili su ga i ljudski, zbog čega zauzima posebno mjesto istoriji kluba s "Koševa".

Hase je najveći dio karijere proveo nastupajući za Sarajevo. Kratko je igrao i za turski Fenerbahče, ali je "bordo" dres ipak bio svetinja.

Po povratku iz Turske, gdje je nastupio tokom sezone 1963/64. poručio je da "nije mogao igrati za pare i slušati kako mu neko naređuje da igra". Zahvalio se turskom velikanu i vratio se u BiH.

Upisao je više od 400 nastupa za Sarajevo i postigao blizu 200 golova, dok je 1961. u Beogradu protiv Južne Koreje odigrao i jedan meč za reprezentacjiu Jugoslavije.

Sarajevski rok bend "Zabranjeno pušenje" u njegovu čast snimio je i pjesmu "Nedjelja kad je otiš'o Hase", a mnogi su smatrali da se ona ne odnosi na fudbalera Sarajeva, nego na Josipa Broza Tita.

...
Izvor: YouTube/Zabranjeno pušenje

Frontmen "Pušenja" Nele Karajlić ipak je naglasio da su obje tvrdnje tačne.

"Oni koji misle da je riječ o Asimu Ferhatoviću su u pravu. A oni koji misle da je riječ o Josipu Brozu, takođe su u pravu."

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC