• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tukao je Borac, ali lijepo se sjetiti tog vremena!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nekadašnji golman zagrebačkog Dinama, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, sada trener Slaven Belupa, Tomislav Ivković, na pripremama u Medulinu imao je priliku da se suprotstavi rivalu iz jugoslovenskih dana - banjalučkom Borcu.

 Tomislav Tomo Ivković za MONDO Tukao je Borac, ali lijepo se sjetiti tog vremena! Izvor: MN Press/arhiva/T. Mihajlović

Nekada sjajni čuvar mreže Tomislav Ivković poslije završene igračke karijere okrenuo se trenerskom poslu.

Bivši golman koji je, između ostalih, stajao na golu zagrebačkog Dinama, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, trenutno je šef stručnog štaba hrvatskog prvoligaša Slaven Belupa iz Koprivnice, koji je prije nekoliko dana odmjerio snage sa banjalučkim Borcem na pripremama u Medulinu.

U razgovoru za MONDO, Ivković se osvrnuo i na tu prijateljsku utakmicu. Tim iz Koprivnice na Jadranskom primorju poražen je od Banjalučana 0:1, a strateg hrvatske ekipe indirektno je "prozvao" igrače Borca na nešto čvršćoj igri.

Janković za MONDO: Borac je na pravom putu! (FOTO)

On je nastupajući za Dinamo imao priliku da "osjeti" teren Gradskog stadiona, a u vrijeme dok je nosio dres Crvene zvezde, Borac je bio drugoligaš, tako da kao član beogradskog tima nije nastupao u gradu na Vrbasu.

"Moji igrači imali su priliku da osjete kako se nekad igralo. Borac je čvrsta, dobra ekipa. Momci su bili motivisani da se pokažu i dokažu na ovom turniru. Ali, lijepo se podsjetiti na dane kad smo dolazili u Banjaluku, pa i one kada su nas tukli i kada bismo izgubili", kroz smijeh evocira uspomene na jugoslovenski fudbal.

Kao igrač, odnosno golman, dokazivao se u brojnim klubovima. Ipak, najveći trag ostavio je u Sportingu iz Lisabona, čiji dres je nosio pune četiri godine. Sada slijedi dokazivanje na trenerskoj klupi.

"Igračka karijera je tamo negdje po albumima, u prašini, u ormarima. Sada je neka druga priča, mnogo teža. Kada si igrač moraš igrati, a kada si trener moraš misliti za 23 glave. Ali, kao i igrači, i treneri se moraju svakodnevno dokazivati. Zadovoljan sam onim što sam napravio do sada. Trener sam koji stvara igrače i vjerujem da mi to dobro ide. Nekako sam po tome najsličniji Ivici Osimu i on mi je u neku ruku idol. Broj jedan mi je igra u glavi. Sve ostalo mi nije toliko bitno", priča popularni Toma ili Tomica, kako su voljeli da ga zovu, o svojoj fudbalskoj filozofiji.

Popričali smo i o predstojećem Mundijalu u Rusiji, gdje će nastupiti reprezentacije Srbije i Hrvatske.

"Šteta što tamo neće biti i BiH. Po kvalitetu igrača, BiH je mogla izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo", tvrdi trener Slaven Belupa.

Kako ističe, Hrvatska je bez premca kada su u pitanju reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije.

"Hrvatska je tu najjača na našim prostorima, bez konkurencije. Ali to ne znači da može napraviti nešto veliko. Kvalifikacije su komplikovane i sam odlazak na SP je veliki uspjeh. Onda ako prođeš grupu, odradio si veliki dio posla i tada je sve moguće. Ipak, navijači očekuju da će Luka Modrić i društvo dobiti svakoga, ali danas svi igraju fudbal. Ima tu osam do deset vrhunskih reprezentacija i svaka od njih može biti najbolja. Vrlo je teško prognozirati. Treba imati sreće i vjerovati", smatra 57-godišnji Ivković.

Njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Robert Prosinečki preuzeo je bh. selekciju. Fudbalski savez BiH angažovao je hrvatskog stručnjaka kako bi napravio iskorak i u narednom kvalifikacionom ciklusu pokazao da "zmajevi" imaju kvalitet da odu na veliko takmičenje.

Ipak, Ivković smatra da kvalitet nije jedini preduslov za uspjeh.

"Teško mi je o tome govoriti, ali po pričama vidim da je izuzetno komplikovano doći do selektorskog mjesta i voditi tim BiH. Imate 'tri u jedan' i onda ste u problemima. Da su normalne okolnosti, bilo bi puno lakše. Kvalitet igrača je nesporan, ali dok se ne srede neki drugi faktori, a to ko zna kad će biti, ne možete očekivati više", dobro je upoznat Ivković sa situacijom ne samo u bh. fudbalu, nego i ostalim sferama života.

Razgovor sa nekadašnjom "jedinicom" jugoslovenske reprezentacije ne bi mogao proći bez prisjećanja na kultne odbrane jedanaesteraca legendarnom Dijegu Armandu Maradoni.

Prvi put "skinuo" je penal u meču Kupa UEFA Sporting - Napoli, a zatim i u dvoboju Jugoslavije i Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, posljednjem na kojem je nastupala bivša država.

Na njegovu nesreću, bile su to odbrane koje nisu donijele uspjeh njegovim timovima.

"Mijenjao bih sve to za naše pobjede", skroman je rođeni Zagrepčanin. "Odbranio sam dva penala, ali sam izgubio obje utakmice. Radije bih da je bilo obrnuto."

Kao trener, samostalno je vodio još Međimurje i zagrebačku Lokomotivu, dok je kao pomoćnik radio u iranskog Persepolisu, Al Šabu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Al Fajzaliju iz Saudijske Arabije, te u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske na samom početku trenerske karijere.

Izvor: MN Press/arhiva/T. Mihajlović

Iako je sa jugoslovenskim državnim timom, čiji dres je nosio 38 puta, nastupao na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, i tako osjetio čari Mundijala, kako ističe, trenutno se ne vidi u selektorskoj fotelji.

"Ništa ne sanjam. Živim dan za danom. Prvi put kada sam nešto sanjao, slomio sam ruku, tako da više ne sanjam", naglasio je Ivković, ispred kojeg su po broju nastupa na golu Jugoslavije samo Vladimir Beara (59) i Milutin Šoškić (50).

Za kraj, poručio je da ne bi imao ništa protiv da bude gost Borca i Banjaluke.

"Ukoliko nas pozovu, a termin nam bude odgovarao, nemam ništa protiv da odigramo meč protiv Borca u Banjaluci", zaključio je na kraju proslavljeni čuvar mreže, koji je sa Dinamom 1980. godine osvojio Kup maršala Tita, a četiri godine kasnije sa Crvenom zvezdom duplu krunu, prvenstvo i Kup Jugoslavije.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boris kovacevic

Od stare slave se ne zivi.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC