• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta tačno Džaja potražuje od Borca i ko je kriv?

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Fudbalski klub Džaja od marta 2009. godine ima pravosnažnu presudu vrijednu milion maraka protiv FK Borac iz Banjaluke na ime nadoknada za sedam igrača za treniranje i vaspitanje.

 Zbog čega FK Borac nije dobio licencu u sezoni 2018/18 Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Banjalučki velikan je pošteno na terenu izborio opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ali neće nastupati u novoj sezoni elitnog takmičenja 2018/19 jer nije dobio licencu za nastup od Drugostepene komisije Fudbalskog saveza BiH.


To svakako za poznavaoce prilika na Gradskom stadionu nije bio nikakav šok niti posebno veliko iznenađenje s obzirom da dugovanje crveno-plavih prema Džaji datira još od proljeća 2009. godine.

Tada je Borac dobio pravosnažnu presudu od Osnovnog suda u Banjaluci u kojoj je na ime nadoknade za treniranje i vaspitanje sedam igrača Džaje, a koji su prve profesionalne ugovore potpisali sa FK Borac, bio dužan isplatiti iznos od 419.565 KM uvećan za zakonsku zateznu kamatu počev od 24.07.2004. godine, što je po rješenju o izvršenju iznosilo 1.051.895,89 KM.

Presuda Osnovnog suda donesena je 20.03.2009.godine i to navodno ponajviše zbog ignorisanja sudskih poziva tadašnjeg rukovodstva na čelu sa predsjednikom Miloradom Janjetovićem.

Igrači na osnovu kojih je Osnovni sud Banjaluka, zbog propuštanja, donio presudu, računajući za svaku provedenu sezonu u Džaji 10.000 evra, su: Emilko Janković (tri godine i pet mjeseci - 66.625 KM), Boris Raspudić (tri godine - 58.500 KM), Danijel Tadić (dvije godine i četiri mjeseca - 45.500 KM), Siniša Gagula (dvije godine i 11 mjeseci plus 15 odsto zbog nastupa za reprezentaciju BiH - 65.406 KM), Nemanja Damjanović (pet godina i šest mjeseci - 107.259 KM), Marko Maksimović (godina i osam mjeseci, uvećano za 15 odsto zbog nastupa za reprezentaciju BiH - 37.375 KM) i Dragan Vukajlović (dvije godine - 39.000 KM).

Radmilo Šipovac, direktor Borca iz šampionske 2010. godine crveno-plavih pričao je medijima u Banjaluci da su problem sa Džajom napravilo prethodno klupsko rukovodstvo samo zato što nisu, iz ovih ili onih razloga, reagovali na sudske pozive.

"Da je samo jedan od njih odgovorio na tužbu, problem ne bi postojao", rekao je Šipovac prije osam godina.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Jedan od kasnijih direktora sa Gradskog stadiona Robert Zrilić bio je još slikovitiji u objašnjenju sudskog spora sa Džajom.

"Borac 2009. godine je izgubio sudski spor sa Školom fudbala Džaja. Ali kako je to izgledalo? Prvostepena komisija FS je presudila u korist Borca, kao i drugostepena. Međutim, ta Škola fudbala tada mijenja ime u Fudbalski klub Džaja i tuži Borac u osnovnom sudu po istoj osnovi. Na sudu se niko ne pojavljuje ispred kluba i Borac gubi taj spor zbog propuštanja. Za to nam je kasnije došlo na naplatu 1.100 000 KM, koje sam ja svojim angažovanjem i trudom uspio svesti na nekih 600.000 maraka", objasnio je tada Zrilić.

Šta je istina, ko je kriv, da li će neko odgovarati za ovo stanje i jesu li u pitanju bili samo propusti ili ima materijala i za tužilaštvo, neka su od pitanja na koje armija navijača Borca traži odgovore.

Jedno je sigurno, uprave su se mijenjale u fotelji prvog čovjeka Borca - od Milorada Janjetovića, preko Miće Milovanovića, pa kratko Srđana Šuputa, preko Ljubomira Ćubića, ili Draška Ilića, odnosno Dejana Kusturića, pa do posljednjeg Branka Kovačevića, ali je problem sa Džajom i dalje ostao neriješen.

Tačno u podne u Trofejnoj sali zakazana je konferencija za štampu kad će možda neke stvari biti jasnije...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC