• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska bajka traje - finale!

Autor mondo.rs

Englezi su počeli bolje, ali su Perišić i Mandžukić još jednom dokazali da se njihov tim ne predaje. Hrvatska u nedelju igra protiv Francuske za titulu šampiona sveta.

Reprezentacija Hrvatske ispisala je istoriju u Moskvi.

Na stadionu "Lužnjiki" ona je i treći put na Mundijalu odigrala meč od 120 minuta, vratila se iz minusa, nadigrala rivala i prvi put ušla u meč za titulu šampiona Svetskog prvenstva.

HRVATSKA - ENGLESKA 2:1!

Golovima Ivana Perišića i Marija Mandžukića, izabranici Zlatka Dalića izborili su plasman u nedeljno finale, u kojem će na istom mestu igrati protiv Francuske.

Prema viđenom ove srede, to je i zaslužila.

Engleska je počela konkretnije, bolje, jer je i pored gola Kirana Tripijea u 5. minutu delovala čvršće i spremnije. U 30. minutu Hari Kejn je prosto morao da pogodi sa dva metra, ali je Danijel Subašić odbranio nogom, a Engleska počela da "nestaje".

Sa druge strane, Hrvati su od tog trenutka shvatili da nemaju kud nego u napad.

Iako ti napadi nisu bili previše konkretni i iako je delovalo da ih Englezi mirno kontrolišu, jedna lopta Šime Vrsaljka prošla je u kazneni prostor, Perišić je dočekao nogom iznad glave Kajla Vokera i poslao je u mrežu. Bilo je 1:1 i u toku je bio 68. minut.

Nizali su se hrvatski napadi i posle tog trenutka i Perišić je mogao da odluči utakmicu već u 72. minutu, ali je pogodio stativu. To je u nastavku umesto njega uradio Mario Mandžukić, kaznivši veliku grešku Džona Stounsa, koji je nepomično gledao kako napadač Juventusa odvodi Hrvatsku u finale.

Engleska je pokušala da uzvrati, Geret Sautgejt uveo je u igru i Džejmija Vardija, ali je šansa ostrvljana da se vrate u svoje prvo finale od 1966. godine nestala kao što je tokom utakmice nestajala i njihova igra. Sve dok nije postala potpuno razbijena na komade.

Engleska je uputila samo jedan šut u okvir gola, kojim je i povela. Posle toga je samo Stouns ozbiljno zapretio, ali je taj šut sa gol linije izbacio Vrsaljko.

Hrvatska je tako izborila plasman u finale, u koje ulazi neporažena na ovom Mundijalu. Naspram nje stajaće Francuska, koja će sigurno biti favorit, ali je hrvatski tim i na ovoj utakmici i na čitavom turniru pokazao da ga nikad ne bi trebalo otpisivati.

Dan ranije, Engleska i Belgija će u subotu u 16 časova ponovo igrati takmičarski ne previše važan meč, kojim će odlučiti ko će biti treći na svetu.

MOSKVA, Lužnjiki (78.011)
Sudija: Džunejt Čakir (Turska)

HRVATSKA: Subašić - Strinić (od 95' Pivarić), Vida, Lovren, Vrsaljko - Brozović, Rakitić, Modrić (od 119' Badelj), Perišić, Rebić (od 101' Kramarić) - Mandžukić (od 115' Ćorluka).

ENGLESKA:Pikford - Voker (od 112' Dajer), Stouns, Megvajer - Tripije, Ali, Henderson (od 97' Dajer), Lingard, Jang (od 90' Rouz) - Sterling (od 74' Rašford), Kejn.


UŽIVO:

- kraj utakmice, Hrvatska je u finalu Svetskog prvenstva -



119' Hrvatska je upravo mogla da "overi" plasman u finale. Kramarić je vukao kontru, dovukao je do šesnaesterca i na drugoj strani imao usamljenog Perišića, ali mu nije dodao loptu.

118' Englezi pokušavaju centaršutem, Lovren izbacuje loptu u korner, ali Čakir dosuđuje suprotno, gol-aut. Odmah potom, Badelj ulazi u igru umesto Luke Modrića. To je poslednja promena među Hrvatima.

117' Englezi će završiti meč sa desetoricom. Tripije ne može da ostane na terenu.

115' Još jedna promena u Hrvatskoj. Mandžukić izlazi iz igre, a ulazi Ćorluka.

112' Sautgejt pravi još jednu izmenu. Vardi ulazi u igru umesto Vokera. Poslednja nada engleskog selektora.

110' Neverovatno, ali reporter Monda javlja da su Englezi pokušali da krenu sa centra dok su Hrvati slavili gol. Sudija im to nije dopustio.

109' Hrvatska vodi 2:1! Mandžukić! Stouns je napravio ogroman kiks, gledao kako ga strelac obilazi i daje gol!



- kraj prvog produžetka -

107' Velika prilika za Hrvatsku! Perišić je centaršutom tražio Mandžukića, a Pikford je odbranio na četiri metra od gola! Teško se može zamisliti bolja šansa od ove.



99' Vrsaljko sklanja loptu sa gol linije! Hrvatski defanzivac je bio na mestu na crti gde je odlično pogodio Stouns. Ovo je bio prvi šut Engleza u okvir gola još od petog minuta.

97' Još jedna promena među Englezima. Henderson je izašao iz igre, a ušao je Dajer.

94' Izmene u obe ekipe. Strinić izlazi, a ulazi Pivarić. Među Englezima je Rouz zamenio Janga.

- produžeci! -

101' Vrsaljko je lepo odglumio i iznudio faul Rašforda, koji je nesmotreno uklizao pored njega. Odmah potom, još jedna izmena među Hrvatima. Izlazi Rebić, a ulazi Kramarić.

93' Šansa za Englesku u nadoknadi. Tripije centrira iz prekida, a Kejn šutira loše, iako je ostao sam.

83' Hrvatska želi da "reši" utakmicu pre produžetaka! Sada je Mandžukić pokušao iz teške situacije i naterao Pikforda da reaguje. Odmah potom je pokušao da kazni Pikfordovo istrčavanje, ali je prebacio prečku. Sad se već može reći da su igrači u crnom promašili veliki broj prilika da povedu.

74' Izmena u Engleskoj. Markus Rašford ulazi umesto Sterlinga.

73' Još jedan pokušaj Hrvatske. Brozović je gađao iz daljine i poslao loptu među svoje navijače. Hrvatska drastično bolja u nastavku, dok Englezi ne postoje na terenu.

72' Velika šansa za Hrvate! Stativa! Ponovo je Perišić gađao sa leve strane i ponovo je bio veoma blizu!

68' Hrvatska izjednačuje, 1:1!!! Vrsaljko je centrirao, a Perišić je digao nogu iznad Vokerove glave i savladao Pikforda! Atraktivan potez hrvatskog napadača!



65' Hrvati napadaju, a Englezi deluju nezainteresovano da krenu napred. Perišić je pokušao udarcem "punom", sa oko 15 metara i bio izblokiran.

57' Tripije pokušava da nađe Kejna, najbolji strelac Mundijala se baca, a Hrvati intervenišu.

54' Zakuvalo se kraj korner zastavice levo od engleskog gola. Voker je dobio žuti karton, a Hrvati traže način da zaprete ekipi u belom. Iza gola koji brani Pikford večeras je smešten najveći deo hrvatskih navijača.

Dok traje pauza, pročitajte kako je dočekan Domagoj Vida nakon pokliča "Slava Ukrajini" i pogledajte kako je Engleska proslavila Tripijeov gol.

- Hrvat izviždan: Moskva Domagoju Vidi ne veruje!

- Ludnica u Hajd parku!

- poluvreme -

- Hrvati su u dva navrata ponovo došli u šansu da prete, ali im Englezi hladnokrvno oduzimaju loptu. "Albion" deluje izuzetno mirno u prvih 45 minuta. U napadu možda i previše mirno u trenucima odluke.

- Dok se na terenu ništa ne događa, još jedan zanimljiv podatak. Englezi su na ovom Mundijalu postigli devet golova iz prekida. Nijedan tim nije bio bolji od njih u tome i nijedan tim nije toliko pogađao posle prekida od Svetskog prvenstva 1966.

35' Englezi ponovo ulaze u šansu, Lingard ostaje potpuno sam na 18 metara i promašuje.

32' Najbolji pokušaj Hrvata. Ante Rebić je gađao sa ivice kaznenog prostora, iz "prve" i pogodio Pikforda.

30' Neverovatan promašaj Harija Kejna, posle kojeg sudija diže zastavicu. Prvi šut mu je bio izblokiran, drugi put ga je Subašić blokirao nogom. Pomoćni sudija potom je označio ofsajd, jer se uključio Sterling.



- Interesantan podatak: Kiran Tripije je tek drugi engleski igrač koji je postigao gol iz "slobodnjaka" na Svetskom prvenstvu. Pre njega to je uspeo samo Dejvid Bekam, 1998. i 2006. godine.

21' Hrvatska reprezentacija se budi u ovim trenucima i igra agresivnije. Nekoliko šuteva "vatrenih" iz daljine.

15' Drugi put prete ostrvljani iz prekida. Megvajer je gađao glavom posle prekida i poslao loptu pored stative.

- Tripije je dao svoj prvi gol u engleskom dresu, kao što je i Megvajer protiv Švedske takođe postigao svoj prvenac za "Albion".

4' Engleska vodi 1:0!!! Kiran Tripije! Šut iz "slobodnjaka" sa oko 18 metara, lopta u gornji ugao i veoma lep pogodak!




1' Hrvatska igra u tamnim dresovima, Engleska u belim.




Najava:

Večeras oko 22 časa, a možda i svih sat vremena duže, saznaćemo ime i drugog finaliste 21. Svetskog prvenstva u Rusiji. Francuska će se protiv Engleske ili Hrvatske 15. jula u Moskvi boriti za zlato, a dan kasnije će Belgija sa poraženim iz današnjeg meča odlučivati od trećem mestu u Sankt Peterburgu.

Ulog je ogroman!

Euforično i oduševljno čeka se prvi sudijski znak Džunejta Čakira. Kada Turčin označi početak drugog polufinala, emocije koje sada vladaju navijačima Engleske i Hrvatske pretvoriće se u strepnju i iščekivanje.


Englezi još pamte šamar Hrvata

Englezi ne samo da su ubeđeni da će pobediti Hrvate, već posle 52. godine vide "tri lava" na krovu sveta. S druge strane, "kockasti" su ispunili sve ciljeve i sada nameravaju da rasterećeni odu do kraja.

PUT DO POLUFINALA

Hrvatska: Nigerija 2:0, Argentina 3:0, Island 2:1, Danska 1:1 (3:2 penalima), Rusija 1:1, 2:2 (4:3 penalima)

Engleska: Tunis 2:1, Panama 6:1, Belgija 0:1, Kolumbija 1:1 (4:3 penalima), Švedska 2:0.


SASTAVI:

MOSKVA, Lužnjiki (78.011)
Sudija: Džunejt Čakir (Turska)

HRVATSKA: Subašić - Strinić, Vida, Lovren, Vrsaljko - Brozović, Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić - Mandžukić.

ENGLESKA:Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije, Ali, Henderson, Lingard, Jang - Sterling, Kejn.


UŽIVO:

Gaćinović poručio Rebiću: Ti da ih rešiš!


19.30
- Do pre 20 minuta ispred stadiona je bilo puno ljudi koji su želeli da prodaju ulaznice za polufinale. Cene karata "na crno" kretalela se od 300-400 evra za najjeftiniji deo Lužnjikija, pa naviše... S obzrirom na to da je velika gužva, nije nemoguće da su sve ulaznice rasprodate.

19.04 - Iz Moskve!



18.49 - Bio je to samo trik Zlatka Dalića. I Rebić i Vrsaljko

18.36 - MONDO je krenuo ka Lužnjikiju.



18.06 - Deo atmosfere sa moskovskih ulica prenosi nam Nikola Janković. Reporter MONDA nalazi se u grotlu atmosfere engleskih navijača.

Moskva upravo #fifaworldcup #alcatelmobile #enjoynow #england #moscow #eng

A post shared by MONDO (@mondoportal) on



18.05
- Ko će da pobedi?



17.59
- Englezi luduju, prave fudbalsku atmosferu i nisu opterećeni ratovima i osvetama. Žele pobedu da bi se radovali!


17.21
- Vremenske zone...

Twitter Embed Code


16.12
- Engleska je u transu!


15.59 -
Naš reporter iz Moskve javlja da se vreme prolepšava i da su navijači onog trenutka kada je kiša prestala da pada "izmilili" iz svojih skrovišta i popunili centralne ulice i trgove u glavnom gradu Rusije. Zanimljivo, engleski navijači su prilično mirni na aktuelnom Svetskom prvenstvu u odnosu na neka prethodna takmičenja, tako da i ovaj polufinalni dan protiče bez većih huliganskih ispada. Ima izolovanih incidenata, ali takve moskovska policija rešava bez problema, u šta smo se mogli uveriti i onog dana kada je "Gordi Albion" izborio plasman među četiri. Za sada je lepa atmosfera, a ulice su obojene zastavama i dresovima dve reprezentacije.



15.46 - Hrvati se ozbiljno lože i mi bismo...

Cela hrvatska nacija je u iščekivanju polufinalne utakmice Mundijala protiv Engleske. Hrvati u Vojvodini organizuju grupno gledanje utakmice, uz vola na ražnju. Pogledajte video inspirisan filmom "Hrabro srce".

MAKSIMALNO LOŽENJE Hrvata: Kao "Hrabro srce" VIDEO


15.37
- Novinar MONDA Nikola Janković nalazi se na licu mesta. Evo šta je zabeležio.

Izvor: MONDO/Nikola Janković/slikano Alcaltel telefonom


15.11
Vrsaljko igra, Rebić neizvestan za polufinale

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC