• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavni i utaje poreza: Šta ih košta da probaju?

Autor mondo.rs

Ni Mesi, ni Ronaldo, pa ni Murinjo neće ići u zatvor, iako su španske vlasti u svakom od tih postupaka utvrdile krivicu.

Sudeći prema posljednja tri VIP slučaja utaje poreza u Španiji, u kojima se Žoze Murinjo (55) priključio Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu, ukoliko ste dovoljno poznati i bogati u najgorem slučaju moraćete da vratite sumu za koju vlast utvrdi da nedostaje u knjigama i doplatite par stotina hiljada evra kazne.

U njihovom slučaju to odgovara polovini nedeljne zarade.

Menadžer Mančester junajteda prihvatio je prijedlog nagodbe sa tužilaštvom u Španiji, u kojoj je od 2010. do 2013. radio kao trener Real Madrida, prema kojoj bi trebalo da prizna krivicu za utaju poreza u visini od 3,3 miliona evra i za to bude kažnjen uslovnom kaznom zatvora od godinu dana, kao i novčano dva miliona evra.

Katalonski "El Mundo Deportivo", pozivajući se na izvore u sudstvu, navodi da su Murinjovi advokati prihvatili prijedlog da njihov klijent vrati oko 60 odsto sume od ukupne za koju se tereti.

Postupak koji je u junu prošle godine pokrenut protiv Murinja, zbog sumnji da nije prijavio pun iznos prihoda od prava na lik i djelo, nalazi se pred epilogom u Madridu, a prema očekivanjima neće biti govora o odsluženju zatvorske kazne. Isto je bilo i u postupcima koji su u Barseloni i Madridu vođeni protiv dvojice najboljih fudbalera sveta, Mesija i Ronalda.

Murinjovo bogatstvo procjenjuje se na oko 50 miliona evra (izvor: Forbes)

U junu 2017. godine, Mesi i njegov otac Horhe optuženi su za utaju poreza u visini od 4,1 miliona evra, zbog čega je najbolji igrač Barselone kažnjen na 21 mjesec zatvora sa mogućnošću da kaznu "isplati" po tarifi od 400 evra po danu - što je i uradio.

Govorimo o sumi od 255.500 evra.

Prošlog juna, uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, u Madridu je nagodbom okončan postupak protiv Ronalda zbog utaje 18,8 miliona evra. I taj slučaj riješen je "isplaćivanjem" zatvorske kazne, ali i insistiranjem na vraćanju novca stečenog nelegalnim putem.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC