• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako do karte za Juve? Preko N'drangete i ultrasa!

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Jedna od najvećih priča u Italiji danas je izvještaj koji sadrži prisluškivane razgovore između "ultrasa" Juventusa i kalabrijske mafijaške organizacije "N'drangeta".

U julu 2016. godine, "ultras" Juventusa, Rafaelo Bući je pronađen mrtav podno vijadukta u Fosanu. On je navodno bio uključen u snadbijevanje "N'drangete", kalabrijske mafije, kartama koje je Juventus prodavao svojim "ultrasima" po povoljnijim cijenama, a oni ih potom prodavali uz profit.

"Anti-mafija" sektor italijanske policije intervjuisao je predsednika kluba Andreu Anjelija, ali on nikad nije bio optužen da ima poznate veze sa organizovanim kriminalom. Član čuvene porodice Anjeli suspendovan je potom na godinu dana, što je kasnije u žalbenom postupku smanjeno na tri mjeseca, ali samo zbog kršenja pravila prilikom prodaje karata.

Sinoć je televizija "RAI" emitovala poseban program posvećen ovom slučaju, koji je počeo utakmicom između Juventusa i Milana u aprilu 2013. godine.

Transparent na "Kurvi sud", južnoj tribini na kojoj se okupljaju navijači Juventusa, sadržao je natpis "i Gobbi", nadimak navijača Juventusa, i tužilac u Torinu u njemu je prepoznao "ulazak" N'drangete među ultrase italijanskog šampiona.

Ključni čovjek u istrazi je bio Roko Dominel, sin navodnog mafijaškog bosa, za koga se tvrdilo da je počeo da "tapka" karte. Tvrdilo se da je Juventus godinama znao da "ultrasi" prodaju karte koje su dobili po povlašćenim cijenama, ali da nisu znali da one idu u ruke "N'drangete

Bući je postao uključen u preprodaju karata i njegov telefon je prisluškivan dvije godine od strane istražioca. Prema izvještaju, postoji samo tri sata koja nisu zabilježena u tom periodu - i to tri sata prije nego što je preminuo.

Razlog za "anomaliju" je nestanak struje u kancelariji tužioca.

Prije smrti Bući je bio ključni poručnik lidera ultras grupe "Drughi", Dina Maciole. Maciola je zloglasna figura, ne koristi internet niti posjeduje mobilni telefon. Njegova posljednja fotografija datira iz 1989. godine i to sa slikanja u policiji zbog oružane pljačke tokom koje je život izgubio jedan policajac.

Godinama je na stadionu "Dele Alpi" stajao baner sa natpisom "ćao Dino", kao poruka lideru ultrasa u zatvoru.

Na slobodu je pušten 2005. i odmah mu je izrečena zabrana prisustva utakmicama, a ultras grupa Rome "Fedayn" ga je pozdravila u februaru te godine sa natpisom "ćao Dino, dobrodošao nazad".

Nakon povratka lidera, grupa "Drughi" je pokušala da ponovo zavlada na "Kurvi sud" na uštrub grupe "Black & White Fighters", a Maciola je i sam izboden tokom tuče između dvije rivalske frakcije 2006.godine.

Na kraju, "Drughi" su uspjeli u svojoj namjeri da se nametnu kao dominantna ultras grupa, ali pošto Mociola nije mogao da prisustvuje utakmicama poslove je delegirao svojim poručnicima.

Rafaelo Bući, koji je imao diplomu kao računovođa, je vodio finansijske poslove, uključujući i preprodaju karata. Samim tim, postao je duboko involviran kada se "N'dragenta" uključila u "posao".

Takođe, je imao vezu sa klubom koju su mu "bjankoneri" dali kako bi smanjili uticaj "Drughi-ja"
Bio je popularna i prepoznatljiva figura na "Kurvi sud", pa su čelnici Juventusa željeli da ga koriste kao posrednika jer su postepeno smanjivali broj ulaznica koji su davali ultrasima.

Kada je Bući došao pod lupu zbog istrage rekao je da se osjeća uplašeno, pošto je bio u dodiru sa klubom, ultrasima i, navodno, sa "N'drangetom".

Iako je zvanična verzija autopsije samoubistvo, njegova bivša partnerka Gabriela Bernardis je tvrdila da se "može vidjeti da je bio pretučen", dok je porodični advokat govorio o posjekotini iznad oka i drugim znakovima na tijelu koji se ne slažu sa tvrdnjom da je pao sa vijadukta.

Istražioci su prisluškivanje potom usmjerili na bivšeg šefa osiguranja torinskog kluba, Alesandra D'Anđela, i bivšeg komercijalnog direktora Frančeska Kalva, koji je tada radio u Barseloni.

D'Anđelo je rekao Kalvu "mrtav je", a bivši direktor odgovara "znam, već sam znao".

Šef osiguranja dodaje da je Bući "bio prestravljen juče", smatrajući da će ga "N'drangeta" ubiti "bilo kojeg trenutka jer je razgovarao sa tužiocima". Ali, emisija "RAI" televizije tvdi da nijedan od njih dvojice nije saslušan od strane tužioca zbog ovih izjava.

Federiko Rufo, voditelj emisije, je kasnije prikazan kako "juri" bivšeg generalnog menadžera Juventusa Đuzepea Marotu da ga pita o prisluškivanjima, ali on ne daje nikakav komentar.

Bući je sarađivao sa istražiocima i 48 sati prije smrti poslao "sms" poruku broju koji nije dostupan javnosti u kojoj je pisalo da je "u sr.."

Zajednička taktika koju "N'drangeta" koristi da pere novac je lutrija i popularne "greb-greb", i izvještaj navodi da je Bući osvojio 3.111 evra za jedan dan igre, a 200.000 ukupno. Dva dana prije smrti tvrdi se da je osvojio oko 25.000 evra, a svi listići dolaze iz prodavnice duvana u Kuneu.

Rufo je kontaktirao prodavca, koji je insistirao da je sve "čisto" i da je Bući bio "najsrećniji čovjek u Italiji". Kakav paradoks,

Bućijev telefon je sadržao podatke o osobama kojima je davao karte koje je dobijao od Juventusa, a to je praksa skoro svih klubova u Italiji i nikad nije negirana.

Ipak, veze između ultrasa i kluba su došle pod lupu, sa optužbama da je bivši šef osiguranja Alesandro D'Anđelo dozvoljavao da se transparenti sa uvrijedljivim natpisima na gradskom derbiju protiv Torina unesu na stadion, kako bi se spriječio štrajk "Kurve sud".

Baneri su bili sakriveni u ruksacima da bi se izbjegla detekcija. Sam Anjeli je znao da su pregovori u toku, ali navodi se kako nije znao da će baneri naći put do tribine.

Ipak, šef osiguranja ga je navodno o tome informisao sljedećeg dana, ali to nije prijavljeno vlastima. Navodno je vidio i preprodaju karata ispred stadiona na dan utakmice, ali nije reagovao.

Emisija je sadržila i intervju sa Andreom Puntornom članom ultras grupe "Bravi Ragazzi".

"Kupio sam dvije kuće i pekaru. Bilo nas je 600-700, ali ne svi iz Torina. Brinuli smo se o kartama i zaradili nešto novca. Odakle su one dolazile? Pa od Juventusa, to je normalno zar ne? Oduvijek je bilo tako".

Puntorno dalje navodi da su za jednu kartu naplaćivali od 200 do 300 evra u zavisnosti od utakmice.

"Ako nismo dobili dovoljno? Napravili bismo snimku nekoga kako baca petardu sa dogovorm Juventusa da će nam dati karte".

Lepo Elkan, brat predsjednika "Exor-a" Džona Elkana i unuka Đanija Anjelija i je takođe spomenut jer je bio previše blizak sa ultras grupom "Drughi". Tvrdi se da je on želio postati predsjednik Juventusa 2009. i da se našao sa Rokom Dominelom u to vrijeme.

On je tražio da se na "Olimpiku" istakne baner sa natpisom "Lapo predsjednik".

Fabio Đermani, koji je osuđen nakon žalbe u suđenju zbog veze sa mafijom je snimljen kako razgovara sa Dominelom.

"Može sa sastati sa nama ako želi našu podršku", kaže Dominelo.

"Ali znaš koju podršku on želi".

"Ne, ali on mi to mora reći. Ako to uradi, narediću da se napravi baner preko cijele tribine i sve za njega. Ali mora mi reći koliko mu je zapravo stalo".

"Utorak? Možemo ići na Lapov brod iz San Tropea".

Ono što nije izronilo u emisiji jeste dokaz da je klub bio svjestan da se "N'drangeta" infiltrirala među ultrase.

Ipak, prodavanje ulaznica ultrasima "na kredit" je ustaljena praksa u Italij, iako je protiv pravila.

Ono što emisija implicira jeste da je Bući možda ubijen od strane mafije jer je razgovarao sa tužiocima, iako je zvanično njegova smrt proglašena kao samoubistvo.

Jedan od bivših članova grupe "Drughi" je u emisiji insistirao da bući nije počinio samoubistvo.

"Ćićo je bio glup. Nije mu trebao novac i znao je vrlo dobro s kim ima posla. Novac je lijep svima, čak sam i ja dogovarao neke stvari, ali to je sitno. Sasvim je drugo imati bliske veze kao on koje stvaraju povezanost. Tu je otišao predaleko".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC