• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguć žrijeb za EURO 2020: Svi "Ex-YU" rivali!

Autor mondo.ba

S obzirom na trenutno stanje po prvi put bi se na žrijebanju kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2020. godine moglo dogoditi da se u istoj grupi nađu Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija ili Crna Gora i Makedonija.

 EURO 2020: Moguć žrijeb svih reprezentacija iz bivše Jugoslavije Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nakon što je Evropska fudbalska unija (UEFA) odlučila da se šeširi za žrijeb 2. decembra u Dablinu određuju po plasmanu u Ligi nacija, u prvi šešir po jačini naći će se prvih 10 reprezentacija iz Grupe A, u drugom šeširu, preostale dvije selekcije iz najjače grupe A, a potom slijedi osam iz Grupe B i dalje redom...

Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu s obzirom da je izborila plasman u Grupu A u Ligi nacija i time će sigurno na žrijebu u Dablinu izbjeći Rusiju, Ukrajinu, Vels, Dansku, Austriju, Švedsku i Island. Preostale dvije selekcije protiv kojih "zmajevi" neće sigurno igrati u kvalifikacijama biće poznati u utorak kada bude okončano prvo izdanje Lige nacija.

Iz Grupe A u drugi šešir će pored Islanda doći najvjerovatnije Poljska, ali je moguće da to bude i Njemačka ili Hrvatska, pod uslovom da Poljaci pobijede Portugal, a Nijemci savladaju Holandiju.

Drugi tim će biti poznat nakon susreta između Češke i Slovačke, ko izgubi naći će se u trećem šeširu, s tim što Česima odgovara i neriješen rezultat da budu u drugom.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Selekcija Srbije je na korak od prvog mjesta u Grupi C Lige nacija, ali će bez obzira na ishod utakmice sa Litvanijom, biti u trećem šeširu.

U najjačem "šeširu" su zasad Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Španija, Engleska, Švajcarska i Holandija, a sudbina Hrvatske će biti poznata kasnije, ali najvjerovatnije će ostati među elitom pri žrijebu u Dablinu.

U četvrtom šeširu po snazi naći će se Crna Gora i Slovenija, dok će Makedonija završiti u petom šeširu ukoliko Gruzija pobijedi Kazahstan.

Ako se to ostvari, prvi put od raspada bivše Jugoslavije otvorila bi se mogućnost da se u kvalifikacijama sastanu sve selekcije, osim samoproglašenog Kosova, iz nekadašnje zajedničke države - Hrvatska iz prvog, BiH iz drugog, Srbija iz trećeg, Crna Gora ili Slovenija iz četvrtog i Makedonija iz petog šešira.

Na kraju, moguće je takođe da šesti protivnik ne bi bio potreban, a ukoliko i bude, biće to neki od slabije rangiranih nacionalnih timova poput Lihtenštajna, Andore, Malte ili San Marina.

Anketa

Da li biste voljeli da se ovaj žrijeb za EURO 2020 ostvari?

  • Da

    65.59% (61)

  • Ne

    34.41% (32)

Da li biste voljeli da se ovaj žrijeb za EURO 2020 ostvari?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC