• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog njega je Miha rekao NE Berluskoniju - I pogodio!

Autor mondo.rs

Na današnji dan rođen je golman koji predstavlja budućnost sedmostrukog šampiona Evrope. I to pre samo 20 godina!

Bilo je to 25. oktobra 2015. godine, na utakmici Milan - Sasuolo. "Roso-neri" bili su u seriji od tri uzastopna poraza, a Siniša Mihajlović, tadašnji trener italijanskog giganta, povukao je više nego riskantan potez, da bi trgao ekipu i uneo novu energiju.

U pripremi za utakmicu, "Miha" je iznenadio mnoge u svlačionici, jer je pred stative stavio Đanluiđija Donarumu, golmana koji je u tom trenutku bio star 16 godina i 242 dana.

Koliko je to bio hazarderski gest pokazuje i istorija, jer se prethodno 75 godina nije dogodilo da tako mlad čuvar mreže istrči na meč Serije A i da dobije šansu da pokaže šta zna.

"Svi su ispitivali moju odluku da Donaruma brani sa 16 godina, jer smo u timu imali Dijega Lopeza. Prvi put kada sam ga stavio u tim, Silvio Berluskoni je dva puta dolazio u 'Milanelo' da mi objašnjava kako mora da igra Dijego Lopez", objasnio je Mihajlović, prisećajući se tih dana, izuzetno važnih za karijeru i dalje mladog golmana.

Na svoju sreću i na zadovoljstvo srpskog stručnjaka, Donaruma je odmah pokazao da je spreman za najvišu scenu. Te sezone je sabrao 31 nastup za seniorski tim i brzo se ustalio kao nova "jedinica" sedmostrukog šampiona Evrope.

Italija je tako dobila još jednog dobrog golmana.

BONUS VIDEO: NAJBOLJE DONARUMINE ODBRANE U MILANU

Donaruma
Izvor: YouTube/AC Milan

Do danas, kada je napunio TEK 20 godina, Donaruma je odigrao tačno 152 utakmice za "roso-nere", primio 157 golova i na 53 utakmice sačuvao mrežu netaknutom. Da nije izvanredno talentovan i da nije "materijal" za najviše nivoe, ne bi u ovako ranoj fazi karijere sabrao već 13.699 minuta pred stativama Milana.

Naravno, u poslednje tri i po godine prolazio je i uspone i padove. U italijansku reprezentaciju ušao je u veoma delikantnom trenutku, počevši karijeru među "Azurima" u periodu kada su prvi put od 1958. godine "preskočili" Svetsko prvenstvo. Do danas je 11 puta branio za nacionalni tim,

Takođe, ni u klubu se nije kretao "ravnom linijom", jer je u leto 2017. bilo nagovešteno da neće produžiti ugovor sa Milanom, posle čega su ga navijači vređali, gađali novčanicama, nazivali "izdajnikom", terali iz kluba i javno prozivali njegovog menadžera, Mina Rajolu.

Ipak, on je ostao i u julu 2017. potpisao fenomenalni ugovor koji će isteći 30. juna 2021. godine i na osnovu kojeg zarađuje šest miliona evra po sezoni, uz tada dogovorenu "izlaznu" klauzulu od 75 miliona evra.


Kada je stavio potpis na papir, opet je mogao da bude potpuno posvećen isključivo svom poslu. I radi ga odlično!

Početkom ovog februara, Donaruma je proglašen igračem utakmice u derbiju Milan - Roma (1:1), tokom kojeg je imao pet važnih odbrana. Nedelju dana kasnije je odigrao 150. meč za "roso-nere" i dospeo na listu od deset zaista velikih čuvara mreže koji su odigrali najviše utakmica za Milan.

Iako su dolasci napadača Kšištofa Pjonteka i veziste Lukasa Pakete doneli novu energiju u posrnulog giganta, jasno je da njih dvojica, zajedno sa Donarumom i ostatkom tima, imaju pred sobom dugačak put povratka kluba na nekadašnje, najviše pozicije u Italiji i Evropi.

Isto tako, i Đanluiđi je tek počeo uspon na listi poznatih i uspešnih čuvara mreže koji su pisali istoriju Milana, poput Sebastijana Rosija, Kristijana Abijatija, Dide i drugih. Jedno je sigurno - vremena ima i za to je i te kako zaslužan Siniša Mihajlović, koji mu je verovao još u tinejdžerskim danima, kada bi mu malo ko pružio šansu.

"Kada je Berluskoni došao u Milanelo, rekao sam mu da ima dve opcije. Jedna je da mi da otkaz i da vrati Dijega Lopeza u ekipu, a druga je da me zadrži i da vidi kako Donaruma igra. Na sreću, odlučio je da me zadrži", nasmeje se i sada "Miha" kada priča o Donarumi, današnjem slavljeniku.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC