• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasalica: Prosinečki ima nešto što niko drugi nema

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, a sada beogradskog Rada, ima sjajno mišljenje o selektoru reprezentacije BiH Robertu Prosinečkom, sa kojim je sarađivao dok je nosio crveno-bijeli dres. Popričali smo i o Zvezdi, Bordou, Crnoj Gori...

 Filip Kasalica Robert Prosinečki ima nešto što niko drugi nema Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Filip Kasalica tokom karijere promijenio je brojne klupske boje, a trenutno je član beogradskog Rada.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije Crne Gore sa "građevinarima" se nalazi na pripremama na Zlatiboru, te je rado pristao da odvoji vrijeme i porazgovara sa novinarima.

U periodu od 2012. do 2014. nastupao je za Crvenu zvezdu, što mu je svakako jedan od najdražih perioda u karijeri.

Na utakmici sa Smederevom 2012. godine, Kasalica je protivničku mrežu zatresao nakon samo minut i 13 sekundi, čime je postao igrač koji je postigao najbrži gol kao debitant u istoriji beogradskih "crveno-bijelih".

Taj trenutak jedan mu je od najdražih u karijeri.

"Da, prestigao sam tada legendarnog Boru Kostića. Tokom utakmice nisam bio ni svjestan šta sam uradio. Poslije utakmice sam saznao tu informaciju i zaista sam ponosan na to što sam postigao", kaže Kasalica.

Često je znao da zatrese mrežu "vječitog" rivala Partizana, što mu je postala specijalnost. Ne samo u "crveno-bijelom" dresu, nego i u periodu kada je nastupao za Hajduk iz Kule, kruševački Napredak, te Slobodu iz Užica.

"Jednostavno, namjestilo se tako. Mislim da sam protiv Partizana i Radničkog iz Kragujevca postigao najviše golova. Nije to nikakva posebna motivacija. Partizan je veliki klub, a ja volim takve utakmice i uvijek sam pružao najbolje partije protiv najjačih protivnika", tvrdi 30-godišnji golgeter.

Izvor: MN PRESS

Ipak, bilo je i loših trenutaka, koje bi rado volio da zaboravi. Svakako najjači utisak na njega ostavio je duel sa francuskim Bordoom.

Nakon beogradskih 0:0, Zvezda je bila na pragu grupne faze Lige Evrope. Imala je 2:2 na stadionu "Šaban-Delma", rezultat koji je obezbjeđivao prolaz dalje, ali je u 93. minutu koncentracija popustila. Golman Boban Bajković skrivio je jedanaesterac, a Joan Gufran sa "kreča" odveo Francuze u Ligu Evrope.

"Dva loša momenta obilježila su period kada sam nastupao za Crvenu zvezdu. Prvi je kada sam u derbiju koji je odlučivao o tituli pogodio prečku na početku susreta, da bi kasnije Miloš Jojić u posljednjim trenucima postigao gol za pobjedu Partizana. Drugi je utakmica protiv Bordoa, koja je velika rana, kako moje generacije, tako i navijača Crvene zvezde. Mogu samo reći da nikada nisam mogao niti poželio da pogledam snimak utakmice", prisjeća se Kasalica nesrećne eliminacije u plej-ofu za Ligu Evrope 30. avgusta 2012. godine.

Tokom boravka na "Marakani", Kasalica je sarađivao sa aktuelnim selektorom reprezentacije BIH Robertom Prosinečkim, o kojem ima izuzetno pozitivno mišljenje.

"Robi je jedna posebna ličnost. Prvo - fenomenalan trener, a o igračkoj karijeri glupo je da uopšte pričam. Rijetko kome uspije da igra za Real Madrid i Barselonu. Pravi je gospodin, meni je bio trener u Crvenoj zvezdi i sjajno smo sarađivali. On ima neki šmek, nešto što ne uspijem da objasnim. Nemam adekvatnu riječ da to opišem. Ima nešto što niko drugi nema", kaže Kasalica o selektoru "zmajeva", ali ima i mišljenje o njegovom poroku.

"Vidim da je imao problema sa zdravljem. Bajković mi je jedan od najboljih prijatelja, a oni su u stalnom kontaktu i upućen sam u situaciju. Mislim da je nemoguća misija da ostavi cigarete."

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

JUŽNA KOREJA

Po odlasku iz Crvene zvezde, Kasalica je kratko nastupao i u Južnoj Koreji, gdje je bio član tamošnjeg velikana Ulsan Hjundai. "Malo prije nego što sam ja došao, oni su osvojili azijsku Ligu šampiona. Radi se o vrhunski organizovanom klubu, glavna fabrika Hjundai je u Ulsanu i stoji iza njega. Međutim, taj fudbal meni nije odgovarao. Mene najviše krasi brzina, a oni su svi brzi. Kroz šalu kažem: 'Ja njega predriblam, on me stigne, ja ga predriblam, on me opet stigne'. Stvarno je naporan takav fudbal. Tokom priprema radi se tri puta dnevno. Ujutro, na temperaturi -16, rade se vježbe snage. Izdržao sam, ali bilo je izuzetno teško."

Kasalica i Vladimir Volkov bili su među prvim srpskim igračima koji su zaigrali u dresu crnogorskog nacionalnog tima.

Vrijeme provedeno u reprezentaciji Crne Gore ostalo mu je u najljepšem sjećanju.

"Volkov i ja igrali smo tada za reprezentaciju Crne Gore i izuzetno sam ponosan na to. Bila je to fenomenalna ekipa s Vučinićem, Jovetićem, Savićem, Bašom... Imali smo utakmicu sa Ukrajinom i malo nam je nedostajalo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo", prisjeća se Kasalica.

Danas, situacija na relaciji Srbija - Crna Gora nije sjajna.

Tenzije su kulminirale uoči utakmice crnogorske selekcije u Podgorici protiv tzv. Kosova, kada je tadašnji selektor "đetića" Ljubiša Tumbakovića odbio da predvodi tim, dok fudbaleri Crvene zvezde Mirko Ivanić i Filip Stojković nisu željeli da igraju.

Epilog: Tumbakoviću je uručen otkaz, dok je i Zvezdin tandem okončao svoj boravak u reprezentaciji Crne Gore.

"Uvijek sam bio apolitičan. I Srbija i Crna Gora, cijeli Balkan, to 'bure baruta' kako ga nazivaju, me ne zanimaju i nikada neću to komentarisati. To nije moj posao. Moje je da igram fudbal, jer fudbal i sport spajaju ljude, a politika ih razdvaja", zaključio je Kasalica na kraju razgovora za MONDO.

Izvor: MONDO

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC