• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senegal skupo PLATIO polufinale: Mane na nosilima

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Asu Livrpula poništena su dva gola prije nego što je asistirao Mersisajd komšiji za pogodak u 69. minutu i potom doživio težak pad zbog kog je iznesen sa terena u Kairu.

Aliu Sise nije mogao više da trpi neozbiljan fudbal Keitu Baldea i Mbaje Nijanga, izmjenama u 64. minutu od trojice članova startne navale ostavio na terenu samo Sadija Manea, koji je pet minuta kasnije asisirao svom Mersisajd komšiji Idrisi Gaju za gol vrijedan polufinala Afričkog kupa nacija.

As Liverpula je postigao dva gola, poništenih poslije poziva VAR sobi, ali alžirski sudija Mustafa Gorbal u 69. minutu nije imao zbog čega da traži pomoć tehnologije.

Vezista Evertona nije prepoznatljiv po učinku u posljednjoj trećini terena, ali je na dodavanje Manea bio "hladan kao špricer" i odveo "lavove sa Terange" među četiri najbolja na "Crnom kontinentu" prvi put od 2006. godine: Senegal - Benin 1:0 (0:0).

I tada je domaćin finalnog turnira bio Egipat, ujedno i tim koji je zaustavio Senegalce na korak od finala, ali 13 godina kasnije to neće biti slučaj jer su "faraoni" koje predvodi Mohamed Salah dominantno prošli grupu i doživjeli šokantan poraz od Južne Afrike već u osmini finala (0:1).

Senegal nikada nije osvojio AKN, ima samo finale iz 2002. i priliku da 2019. iskoristi sjajnu generaciju koju u odbrani čuva Kalidu Kulibali iz Napolija, a u napadu predstavlja brzonogi golgeter šampiona Evrope.

Međutim, pitanje je da li će strijelac tri gola uz tri asistencije ovog jula u Egiptu nastupiti protiv boljeg iz duela Madagaskar - Tunis, koji je na programu u četvrtak od 18 časova, jer je utakmicu sa Beninom završio na nosilima sa bolnom grimasom na licu.

Mane je nezgodno pao u 91. minutu, kada mu je sudija Gorbal dao i žuti karton, a ispostavilo se da je napadač "redsa" zadobio povredu ramena zbog koje je iznesen sa terena.

Senegal nije imao prava na izmjenu, ali nije imao ni igrača manje u naredna četiri minuta nadoknade, jer je alžirski arbitar u 83.minutu pokazao direktan crveni karton štoperu Olivijeu Verdonu za nastraj na strijelca jedinog gola.

Selekcija Benina stigla je među osam najboljih bez pobjede. "Vjeverice" su prošle grupu remijima sa Ganom (2:2), Gvinejom (0:0) i Kamerunom (0:0), u osmini finala izbacile Maroko na penale, ali su u narednoj rundi naletjele na boljeg od sebe.

Senegal: Gomis - Gasama, Sabali, Kulibali, Kujate - Gaj, Savije, Nđije - Mane, Keita (od 64. Dijata), Nijang (od 64. Dianje).

Benin: Alagbe - Baraze, Imoru, Verdon, Adileju - Suku (od 81. Đigla), Pote (od 77. Dosu), Sesenjon, D'Almeida (od 69. Mama) - Munije.

Na kraju, fudbaleri koje sa klupe predvodi francuski stručnjak Mišel Disije, imali su i sreće da ne izgube ubjedljivije, ali i prilike da povedu prvi.

Nekoliko trenutaka prije Gajovog drugog gola u 52. nastupu za reprezentaciju, Benin je umalo poveo poslije katastrofalne procene senegalskog čuvara mreže, Alfreda Gomija, kojem je lopta "prešla preko noge" prilikom jednog naizgled rutinskog pasa i onda na putu koji je trajao vječnost završila u gol-autu "tik" pored stative.

Stvari su se bitno promijenile u nastavku.

Mbaje Dianje iz Galatasaraja i Krepan Diata iz Briža zaigrali su daleko konkretnije od dvojice startera, napadača Monaka i Rena, što je napravilo dodatan problem Beninu u pokušaju da preuzme inicijativu i pokuša da izjednači.



Rezultati četvrtfinala:

srijeda

Nigerija - Južna Afrika 2:1 (1:0)
/Čukvueze 27, Trost-Ekong 89 - Zungu 71/

četvrtak

Obala Slonovače - Alžir 18.00
Madagaskar - Tunis 21.00

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC