• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni NE ČEKAJU žreb: Italija otvara EURO 2020, još 2 tima znaju svoju grupu

Autor mondo.rs

Suludi sistem koji je UEFA napravila za Evropsko prvenstvo 2020. doveo do situacije za "Azuri" uopšte neće biti žrebani 30. novembra.

Evropsko prvenstvo 2020. godine biće verovatno jedno od najneuobičajenijih sportskih manifestacija ikada, jer će se 24 najbolje selekcije Starog kontinenta takmičiti u 12 zemalja, od Dablina do Bakua.

Odluka UEFA da predstojeći EURO, koji se održava na 60. godišnjicu od prvog kontinentalnog turnira, podari celoj Evropi dovodi do nekih potpuno suludih rešenja.

Tako je upravo zbog tog sistema Italija saznala sve datume odigravanja svojih utakmica u grupnoj fazi Eura mesec i po dana pre žreba, dok i Rusija i Španija znaju u kojim grupama će se takmičiti.

Naime, zbog činjenice da je EURO podeljen na 12 zemalja domaćina, UEFA je rešila da se svaka od šest grupa odigra u dva grada. Tako su grupe "deljene" parovima gradova, pa će se mečevi grupe A igrati u Rimu i Bakuu, dok će recimo grupa F biti igrana u Minhenu i Budimpeštu.

UEFA je donela i odluku da će svaka reprezentacija koja ima svoj grad domaćina biti automatski dodeljena grupi kojoj taj grad pripada. Dakle, Italija se plasmanom na EURO automatski kvalifikovala u A grupu, jer se u okviru nje igraju mečevi na rimskom "Olimpiku".

Rusija je stoga već pronašla svoje mesto u B grupi (njihov grad domaćin je Sankt Peterburg), dok je Španija posle plasmana u utorak uveče već sada u grupi E (grad domaćin je Bilbao). Treba napomenuti i da Ukrajina već zna da neće igrati u grupi B, jer zbog političke situacije ne mogu da budu izvučenu u grupu sa Rusijom.

Međutim, Italija već zna da je ona na žrebu na takozvanoj poziciji A1, da će odigrati sva tri meča u Rimu i tako otvoriti EURO 12. juna 2020. Razlog je taj što je drugi domaćin grupe A (Azerbejdžan) ostao bez šansi da se automatski kvalifikuje na završni turnir.

Rusija i Španija znaju da će bar dva meča odigrati u svojoj državi, a da li će i treći ne zavisi od njih.

Domaćin grupe B osim Sankt Peterburga je i Kopenhagen, pa će Rusi i treći meč igrati u svojoj zemlji pod dva uslova - ukoliko se Danska ne kvalifikuje direktno (kvalifikovanje putem baraža nema prednost u odnosu na kvalifikovanje direktnim putem) i ukoliko se Danska kvalifikuje direktno, a žreb odluči da ipak Rusija bude domaćin njihovog međusobnog okršaja.

Slično je i sa Španijom. Mečevi grupe E se osim u Bilbau igraju i u Dablinu, pa se čeka rezultat Republike Irske u kvalifikacijama. Ukoliko se Irci nađu na jednom od prva dva mesta u kvalifikacionoj grupi D, onda će žreb odlučivati da li će se meč Republika Irska - Španija igrati u Dablinu ili Bilbau.

Iz tih razloga Rusi i Španci još ne znaju tačne datume i sve lokacije odigravanja svojih mečeva.

Od reprezentacija koje bi trebalo da se kvalifikuju na EURO 2020, a imaju grad domaćina turnira, tu su Engleska, Holandija i Nemačka, dok i dalje dobre šanse imaju Irci i Danci.

Rumunija je u svojoj grupi u nezgodnoj poziciji, kao i Mađarska, i te dve selekcije ne drže sve u svojim rukama. Škotska može da se kvalifikuje samo kroz baraž naredne godine, dok Azerbejdžan ima šanse da upadne u baraž ako dođe do određenih pomeranja u baražima Lige nacija.

Već sada možemo da očekujemo Holanđane u C grupi na Evropskom prvenstvu, Engleze u D, a Nemce u F grupi.

Ove silne komplikacije bi mogle da dovedu do toga da će 30. novembra u Bukureštu dobar deo žreba već biti unapred određen. Sve to zbog jedne odluke donete u leto 2012. godine na inicijativu Mišela Platinija...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC