• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unionu derbi prestonice, Sebastijan Polter ušao u istoriju!

Autor mondo.ba

Njemačka prestonica je poslije više od četiri decenije dobila gradski derbi u najjačem rangu takmičenja!

U sezoni 1976-77, igran je do večeras posljednji berlinski derbi u najjačem rangu njemačkog fudbala. Herta je tad odmjerila snage sa Tenis Borusijom (klubom koji se danas takmiči u petoj ligi).

Druge novembarske večeri 2019. godine, skoro 30 godina od početka pada Berlinskog zida, stanovnici glavnog grada Njemačke ponovo su prisustvovali duelu dva gradska rivala – koplja su ukrstili Union Berlin i Herta, a nakon 90 minuta, pobjedi se radovala crvena strana Berlina:

UNION BERLIN – HERTA 1:0 (0:0)
/Polter 87 pen/

Možda će vas zanimati

Junak domaćih i čovjek koji je ušao u istoriju kao PRVI strijelac u bundesligaškim okršajima Union Berlina i Herte je Sebastijan Polter, zahvaljujući čijoj je preciznosti sa "kreča" Union Berlin upisao treću ovosezonsku pobjedu i smjestio se na 13. mjesto na tabeli.

Penalu je prethodio prekršaj Dedrika Bojate nad Kristijanom Gentnerom, koji je šutirao ka golu gostiju nakon asistencije Džošue Misa, ali ga je belgijski defanzivac faulirao prilikom udarca.

Arbitar Deniz Ajdekin odmah je pokazao na bijelu tačku, a nakon gledanja snimka te situacije, samo je potvrdio svoju odluku.

Union Berlin i Herta, kako rekosmo, NIKAD se (do večeras) nisu sastali u "prvom razredu" njemačkog fudbala, a posljednji međusobni duel odigrali su 11. februara 2013. godine u okviru drugoligaškog ranga.

Tad je rezultat bio 2:2, međutim, na večerašnjem duelu, sve do jedinog gola na utakmici, fudbaleri ni jedne ni druge ekipe nisu bili previse "zainteresovani" za stvaranje stopostotnih šansi za golove.

Samo je domaći sastav zaprijetio dva puta.

U prvom poluvremenu, najbliži postizanju gola bio je Kristofer Lenc, koji je u trećem minutu odlično odreagovao na centaršut sa desne strane, udarcem glavom pogodio stativu, a lopta prošetala paralelno sa gol-linijom i "odbila" da završi iza leđa golmana Herte Runea Jarštajna.

Na narednu stopostotnu šansu čekalo se sve do 85. minuta, kada je upravo Polter pokušao glavom, ali bi, da je pogodio metu, gol sigurno bio poništen s obzirom da se nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

Tokom uvodnih desetak minuta drugog poluvremena, Deniz Ajtekin je prekinuo meč i povukao ekipe sa terena nakon što su gostujuće pristalice ubacivale baklje na teren.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, nekolicina maskiranih navijača Uniona ušla je na teren, u želji da se obračuna sa pristalicama gostujućeg kluba, ali do sukoba nije došlo.

Inače, u domaćem taboru cijeli meč odigrao je Neven Subotić, dok su, kad je u pitanju gostujući tabor, svih 90 minuta na terenu proveli Marko Grujić i Vedad Ibišević.

BUNDESLIGA – 10. kolo

Subota:

Bajer – Borusija M. 1:2 (1:2)
/Foland 25 – Vent 18, Tiram 42/

Borusija D. – Volfsburg 3:0 (0:0)
/Azar 52, Gereiro 58, Gece 88 pen/

Ajntraht – Bajern 5:1 (2:1)
/Kostić 25, Sou 33, Abraham 49, Hintereger 61, Pasijensija 85 – Levandovski 37/

Lajpcig – Majnc 8:0 (5:0)
/Sabicer 5, Verner 30, 48, 87, Nkunku 35, Halstenberg 39, Poulsen 44, Mukiele 50/

Verder – Frajburg  2:2 (1:1)
/Rašica 9, Gebre Selasije 59 – Petersen 28, 90+4/

Union Berlin - Herta 1:0 (0:0)
/Polter 87 pen/

Nedjelja:

Fortuna – Keln (15.30)
Augzburg – Šalke (18.00)

Igrano u petak:

Hofenhajm – Paderborn 3:0 (3:0)
/Skov 2, Kaderabrek 15, Lokadija 25/

TABELA: Borusija M. 22, Borusija D. 19, RB Lajpcig 18, Bajern 18, Frajburg 18, Ajntraht 17, Volfsburg 17, Hofenhajm 17, Šalke (-1) 15, Bajer 15, Herta 11, Verder 11, Union Berlin 10, Majnc 9, Fortuna (-1) 7, Keln (-1) 7, Augzburg (-1) 7, Paderborn 4.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC