• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekad je odbrana bila temelj, a sad... najlošija ikada u kvalifikacijama!

Autor Milutin Vujičić

Odbrana ne funkcioniše, ko god igrao u njoj, a ružan je podatak da je Srbija primila više golova od Luksemburga, Gruzije, Azerbejdžana, Sjeverne Makedonije, Albanije ili "Kosova". Ponekad su uzalud i golovi Aleksandra Mitrovića...

 Srbija-primila-15-golova-u-kvalifikacijama-za-EURO2020-najgora-odbrana-do-sada Izvor: MN PRESS

Nikada lakše nije bilo utvrditi najveći problem u igri reprezentacije Srbije.

Dovoljno je samo pogledati osnovnu tabelu grupe "B" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine - ona pokazuje da su "orlovi" primili čak 15 golova u sedam od osam odigranih utakmica, a tek predstoji drugi duel sa pobjednikom grupe Ukrajinom (nedjelja, 15.00).

Možda će vas zanimati

Jezivoj gol-razlici koja glasi 15:15, doprinijela su dva lako primljena pogotka protiv Luksemburga na stadionu "Rajko Mitić" u pobjedi (3:2) - kojom  su zadržane šanse za EURO2020.

Još jednom se pokazalo da se ofanzivni igrači "orlova" odlično razumiju, Aleksandar Mitrović je nastavio svoju golgetersku seriju postigavši i deveti u ovim kvalifikacijama, lako su u šanse ulazili Tadić i Ljajić, pogodio je i Radonjić sa klupe, ali umalo da to bude malo za pobjedu...

I to protiv Luksemburga!

Prvi od nekoliko razloga za probleme u odbrani čini se leži u kolektivnom nezalaganju u tranziciji. Kada god je Luksemburg osvojio loptu na sredini terena uspijevali su stvore izglednu priliku. Pritisak srpskih igrača na goste bio je bez intenziteta, pa su se iz toga "izrodila" dva gola u mreži Marka Dmitrovića uz pogođenu stativu, kao i neočekivanu dramu u završnici meča.


Odbrana je bila nepostavljena za igrače Luksemburga koji su u završnu trećinu ulazili sa velikim brojem igrača, a premali broj srpskih veznih fudbalera vraćao se da pomogne svojim saigračima.

"Drugo poluvrijeme je veliko razočaranje. Igrali smo fudbal bez trčanja, a tako ne može da se igra. Bez trčanja ne može da se ostvari rezultat. Moglo je tako prije 60 godina. Danas ne može. Drugo poluvrijeme smo sramno malo trčali...", javno je kritikovao sebe i ostale igrače reprezentacije Dušan Tadić poslije trijumfa nad Luksemburgom.

Problem naravno leži i u neuigranoj zadnjoj liniji koja se mijenjala iz kola u kolo, a pitanje je da li je Ljubiša Tumbaković "na tragu" idealne četvorke.

Pardon, možda i petorke - pošto se na golu smjenjuju i golmani Rajković i Dmitrović.

Izvor: MN PRESS

Aleksandar Kolarov je tako u posljednje tri utakmice igrao na mjestu štopera, iako je čitavu karijeru eksplozivni lijevi bek, pa ga je na tom mjestu zamijenio Filip Mladenović, međutim možda nas povratak "starim idejama" čeka već za meč sa Ukrajinom. Za to vrijeme su se Nikola Maksimović i Nikola Milenković rotirali na pozicijama desnog beka i štopera, i pitanje je da li su dali odgovor kome od njih dvojice bolje leži koja uloga, dok su u konkurenciji i drugi igrači...

Na mjestu centralnog beka igrali su još i Spajić, Mitrović i Nastasić, dok su desno isprobani Gobeljić i Miletić, što je već ogroman broj igrača za svega pet utakmica kod Tumbakovića.

A gdje su još i ostale pozicije u timu, kao i period kod Mladena Krstajića koji je takođe dao šansu velikom broju igrača tokom ovih kvalifikacija...

Samo u sedam takmičarskih utakmica isprobano je 28 fudbalera!

Srbija već duže vrijeme traži "idealnu formulu" kojom će uspjeti da zaigra na Evropskom prvenstvu 2020. godine, a u njoj mora da postoji i rješenje za objektivno najlošiju tačku ekipe - odbranu - koja je nekada predstavljala temelj uspjeha prethodnih reprezentacija "orlova".

Gledano od samostalnosti Srbije iz 2006. godine, zašto ne i od devedesetih, ovo su defanzivno najlošije kvalifikacije za reprezentaciju.

U kvalifikacijama za EURO 2016 primljeno je 13 golova, odnosno 10 uz "službeni rezultat" protiv Albanije, četiri godine prije toga 12, pa unazad gledano 11, 11, 8...

Nemanja Vidić i Goran Gavrančić u kvalifikacijama za SP 2006. godine protiv Španije.
Izvor: MN PRESS

Bolja je Srbija bila i u kvalifikacijama za Mundijale: na turnir u Rusiji iz prošle godine kvalifikovala se uz 10 primljenih golova, za Južnu Afriku uz 8, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj primljen je svega jedan gol, kada su "svi u pola noći znali" koji fudbaleri su činili zadnju liniju ispred Dragoslava Jevrića.

I kada se nije plasirala na SP Srbija nije bila loša kao u tekućim kvalifikacijama (15 golova na sedam mečeva), pošto je u pokušaju odlaska u Brazil imala 11 primljenih, za Japan i Južnu Koreju tek 8, Francusku 7...

Trend rasta nastavlja se iz godine u godinu, nešto je i do drugačijeg fudbala koji je zastupljen u Evropi, a nešto i do srpskog kvaliteta pošto Srbija trenutno nema defanzivce "svjetske klase" kakvi su postojali u nekim od prethodnih generacija.

Ipak, i sa postojećim defanzivcima, ružan je podatak da je Srbija primila više golova odLuksemburga, Gruzije, Azerbejdžana, Sjeverne Makedonije, Albanije ili "Kosova".



Posebno će boljeti "petica" od Ukrajine, ali "bode oči" i to da ni u jednom od susreta u kvalifikacijama ''orlovi'' nisu uspjeli da sačuvaju mrežu. Luksemburžani su u dva meča dali tri gola, Litvanci dva, Portugalci pet...

Jasno je da se mora popraviti ovaj segment igre do potencijalnog baraža sa Norveškom, odnosno utisak je da su te stvari morale da se ispravljaju u hodu - još od bruke u Lavovu.

Da li je Srbija na putu da se "zategne" u odbrani?

Saznaćemo uskoro...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC