• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako se zaista bori protiv rasizma: Lekcija iz Holandije!

Autor mondo.rs

Ovih dana je u cijelom svijetu prisutna borba protiv rasizma, pojave koja mora da se iskoreni na fudbalskim stadionima. Možda su baš Holanđani pronašli rješenje.

Prethodno kolo u drugoj ligi Holandije obilježio je rasistički incident. Navijači Den Boša su vrijeđali napadača Ekselziora, a napadač tog tima, Ahmed Mendeš Moreira je medijima rekao da želi i da podigne tužbu protiv navijača.

Sudija je prekinuo taj meč, desetak minuta se nije igralo, a mnogi su odlučili da taj događaj iskoriste kao povod za borbu protiv rasizma. Ono što su za novo kolo u prve dvije lige pripremili Holanđani je put kojim bi trebalo da se ide.

Možda će vas zanimati


Situacija u Holandiji je trenutno takva da su čak i reprezentativci odlučili da dignu glas protiv rasizma. Na kvalifikacionom meču za Evropsko prvenstvo posebno raspoložen za igru je bio Vajnaldum, a njegov gest nakon jednog od golova je poslao snažnu poruku.

Vajnaldum i Frenki de Jong su zajedno prišli kameri, zavrnuli rukav i pokazali svoje podlaktice. Različita boja kože, ali u svemu ostalom su isti. Igraju za najbolje evropske timove, sjajni su fudbaleri i zajedno se bore za dres Holandije.


Sada je kampanja u Holandiji otišla korak dalje. donesena je odluka da se tokom prvog minuta meča, nakon što sudija da znak da se krene sa igrom, fudbal ne igra.

''Želimo da podignemo svijest. Želimo da poažemo tribinama da nema mjesta diskriminaciji u holandskom fudbalu. Ukoliko bude rasizma, nema fudbala.'', stav je Eredivizije.

Liga je donijela neobičnu odluku, ali ne možemo reći da ona nije ispravna. Klubovi su riješili da je ispoštuju, a vidjećemo koliko će ovakav razvoj situacije doprinijeti borbi protiv rasizma na fudbalskim stadionima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC