• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naredno Svjetsko prvenstvo igra se u Sjevernoj Makedoniji! Ne, ne šalimo se

Autor mondo.rs

Turnir se održava u ljeto 2020. godine, a mečevi će se igrati u Skoplju.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu igraće se naredne godine i to u Sjevernoj Makedoniji. Ali kako sad to kad je Mundijal igran prošle godine i naredni je na programu 2022. u Kataru?

Dobrodošli na Svjetski fudbalski kup!

Možda će vas zanimati

Ili zvanično rečeno, dobrodošli na "CONIFA World Football Cup" koji će biti održan od 30. maja do 7. juna 2020. u Skoplju.

Da, ovo nije takmičenje FIFA koje postoji od 1930. i koje je Francuska osvojila u Rusiji 2018, ovo je nešto sasvim drugačije i za mnoge - kontroverzno.

CONIFA - akronim za "Konfederaciju nezavisnih fudbalskih asocijacija" - jeste međunarodno upravljačko tijelo u kojem se nalaze reprezentacije koje nisu članice FIFA.

Članice CONIFA su timovi koji predstavljaju federalne države (poput Kvebeka u Kanadi), manjine, regione i ljude bez nacije, koji ne predstavljaju nezavisne države. Zbog toga i jeste kontroverzno takmičenje.

Prošli turnir, na primjer, održan je u ljeto 2018. i osvojila ga je ekipa Karpatalja, reprezentacije mađarske manjine u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine, a u finalu su pobijedili selekciju Severnog Kipra.

Da li je sada očigledno zbog čega je ovo takmičenje kontroverzno?


Samo neke od evropskih članica CONIFA daju potpunu sliku zbog čega bi narednog ljeta u regionu moglo da bude mnogo priče o ovom nezvaničnom Svjetskom prvenstvu - Krim, Abhazija, Južna Osetija, Donjeck, Transnistrija i reprezentacija Roma.

Dakle, nerijetko se radi o regionima u kojima smo u prošlosti viđali političke sukobe i teritorije oko kojih se određene zemlje spore.

Sa drugih kontinenata tu su selekcije Kurdistana, Tibeta, Kvebeka, Zanzibara, Zapadne Sahare...

Svjetski fudbalski kup u organizaciji CONIFA igra se od 2014. godine i to svakog drugog ljeta, tako da će turnir u Sjevernoj Makedoniji biti četvrti po redu.

Krajem ove godine biće poznato kojih 16 ekipa će učestvovati na turniru.

Još uvijek nema informacija hoće li neki region Sjeverne Makedonije učestvovati na turniru koji će organizovati, ali je sigurno da bi ova tema mogla da podigne dosta prašine u regionu...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC