• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14 trenutaka koje Mesi pamti: Naravno, tu je i onaj (šesti) u srpskoj mreži

Autor mondo.rs

Najbolji fudbaler svijeta svojim riječima o najdražim trenucima svoje karijere.

Lionel Mesi okitio se rekordnom šestom "Zlatnom loptom" u ponedjeljak uveče, što je samo još jedan u nizu rekorda ovog fudbalskog genija i jednog od najboljih igrača svih vremena.

Što predstavlja i problem za medije, jer se o fudbaleru zna sve, ili skoro sve. Iako karijeru nije još završio (a nadamo se i da neće skoro), ovo rekordno priznanje može da posluži kao lijep povod da se podsjetimo kako je ovaj Argentinac 2017. nabrojao svoje najdraže trenutke u karijeri, među kojima je i duel sa Srbijom i Crnom Gorom.

Mesi je pričao za ugledni magazin FourFourTwo, u kome se podsjetio svojih 14 najdražih trenutaka u karijeri do tada. Treba dodati da je od tada osvojio prvo rekordnu petu, a onda i rekordnu šestu "zlatnu kopačku", zatim da je poslije odlaska Andresa Inijeste ponio kapitensku traku Barselone, zatim osvojio desetu nacionalnu titulu u Španiji.

Kako, dakle, izgledaju najbolji trenuci Mesijeve karijere, Mesijevim riječima:

Espanjol - Barselona 0:1, 16. oktobar 2004.

"Ušao sam kao zamjena za Deka protiv lokalnog rivala Espanjola. Definitivno sam bio malo nervozan jer sam tada debitovao na terenu. Bio mi je to jako važan trenutak, nešto što sam očajnički želio dugo vremena, a bio sam možda i malo nestrpljiv. Imao sam samopouzdanja zbog rada sa trenerom Frankom Rajkardom i ostalim igračima. Trenirao sam sa stručnim štabom i timom i to mi je pomoglo da lakše uđem u prvi tim. Bio je to vrlo poseban dan za mene - bilo je to ostvarenje sna i nešto čemu sam se uvek nadao da će se ostvariti, iako sada deluje da je davna prošlost".

Barselona - Bajer Leverkuzen 7:1, 7. mart 2012.

"Kakva nevjerovatna noć! Nikada ne bih mogao da rangiram svoje golove. Iskreno, ne vjerujem da bilo koji udarac može da bude ljepši od drugog. Tada sam bio oduševljen što sam postigao pet golova i, još važnije, što je tim pobijedio tako ubjedljivo. Nisam tada znao da sam postao prvi igrač koji je u Ligi šampiona postigao pet golova na jednom meču. Samo sam mislio da smo odigrali timski dobro i bio sam radostan zbog toga. Iskreno, više volim kada tim pobijedi - fudbal je timska igra i bez tima bih bio ništa".

Nigerija - Argentina 0:1, finale Olimpijskih igara, 23. avgust 2008.

"Dugo sam bio veliki prijatelj sa Serhijem Aguerom. Provodili smo mnogo vremena zajedno kada smo bili mladi, naročito u reprezentaciji. Da budem iskren, put u Peking je jedna od najljepših uspomena u mojoj karijeri. Olimpijske igre su jako važne, ne samo zbog šanse da osvojite medalju za svoju zemlju, već i zbog mogućnosti da iskusite čudesni globalni sport u Olimpijskom selu, sa sportistima iz toliko različitih sportova. Bilo je nevjerovatno, to je bio potpuni turnir za nas. Jeste, pobijedili smo u polufinalu Brazil 3:0, a oni su bili sjajan tim koji je sjajno igrao. Ali, pobijedili smo i Holandiju i Nigeriju. Obje te utakmice bile su jako teške i morali smo da igramo najbolje što možemo da bismo pobijedili. Bili smo vrlo samouvjereni da možemo da osvojimo zlato, zbog tima kojeg smo imali i jedinstva među igračima. Od početka smo mislili da možemo da pobijedimo i pobijedili smo".

Barselona - Sevilja 5:1, 22. novembar 2014.

"Nevjerovatan je osjećaj da postanete najbolji strijelac Primere, lige sa toliko mnogo spektakularnih igrača u istoriji i igrača koji su postigli jako mnogo. To je za mene veliko dostignuće. Nisam isplanirao nikakvo posebno slavlje i nikada se unaprijed ne spremam za to šta ću da radim ako postignem gol. Ali, najbolje proslave dolaze spontano, baš kao i igre na terenu".

Argentina - Bosna i Hercegovina 2:1, 15. jun 2014.

Mesijev gol protiv BiH na SP 2014.
Izvor: YouTube/ AthsLife

"Morao sam da čekam osam godina na moj drugi gol na Svjetskom prvenstvu. Htjeli smo da odigramo sjajan turnir i počeli smo pobjedom nad Bosnom, a ja sam postigao svoj drugi gol. Sve se desilo jako brzo. Pokupio sam loptu skoro na pola terena i probao sam da se probijem prema šesnaestercu. Odigrao sam dupli pas sa Gonsalom Iguainom, a onda šutnuo sa ivice kaznengo prostora. Na sreću, ušla je. Odigrali smo sjajno u prvoj fazi i obezbijedili prolazak dvije utakmice ranije, a onda smo pokazali da smo veliki tim tako što smo stigli do finala. Nismo baš uspjeli da osvojimo turnir, ali smo uradili sve što smo mogli. Svjetsko prvenstvo je važno svim ljudima u Argentini i sanjam da ga jednog dana osvojim".

Barselona - Bajern Minhen 3:0, 6. maj 2015.

Mesi dribla Boatenga i daje gol Bajernu
Izvor: YouTube/ Mike Coletta

 "Sve o čemu sam razmišljao dok sam prilazio Boatengu bilo je da samo probam da prođem pored njega i dođem blizu golu - ništa drugačije od bilo kog drugog trenutka, tokom bilo koje druge utakmice kad imam loptu i protivnika ispred sebe. Stvarno se radujem što sam uspio da postignem gol u tako važnoj utakmici, koja nas je odvela do još jednog finala Lige šampiona. Ali, tek kada su uslijedili komentari na društvenim mrežama, shvatio sam koliko sam dobro odigrao. Čitao sam mnogo komentara i gledao sam snimke. Imali smo spektakularnog trenera Luisa Enrikea i on nam je pomogao da pobijedimo u vrlo komplikovanoj utakmici. Stvarno smo bili raspoloženi za taj meč i odigrali smo na svom najvišem nivou, a opet smo u isto vrijeme svi bili mirni i staloženi".

Barselona - Albasete 2:0, 1. maj 2005.

Mesi postiže svoj prvi gol za Barselonu
Izvor: YouTube/ أهداف الرياضة

"Moj prvi gol za Barsu! Tada sam i dalje bio u fazi da samo uživam što igram na Nou Kampu i što imam mogućnost da igram u prvom timu sa fantastičnim igračima. Nisam baš razmišljao o postizanju golova, ali sam znao da neću biti nervozan ako mi se ukaže prilika da ga dam. Sve se desilo jako brzo. Ronaldinjo je prebacio loptu preko odbrane, ja sam je pokupio i lobovao golmana. Bio je to stvarno lijep trenutak, posebno pošto su ostali igrači - moji novi saigrači - došli da proslave sa mnom".

Barselona - Real Madrid 3:3, 10. mart 2007.

Mesijev prvi het-trik za Barselonu
Izvor: Youtube/FC Barcelona

"Prelijep je osjećaj da date tri gola Real Madridu, to je uvijek utakmica koju gleda cijeli svijet, a to mi je bio prvi put da sam postigao het-trik. Postići het-trik je nevjerovatno, a još je draže jer se to desilo u Klasiku".

Barselona - Hetafe 5:2, polufinale Kupa kralja, 18. april 2007.

Mesijev solo gol Hetafeu
Izvor: YouTube/ Barca Videos

"Kada sam izlazio na teren, nisam baš razmišljao o posljedicama utakmice ili o tome šta može da se desi ili da se ne desi - u fudbalu prosto sve treba da se dešava prirodno. Za ovaj gol protiv Hetafea pokupio sam loptu blizu sredine terena i pronašao sam mnogo prostora između odbrambenih igrača. Kada sam dobio loptu, nisam razmišljao o postizanju gola. Samo sam htio da otvorim prostor za nastavak akcije dok sam se približavao šesnaestercu. Nastavio sam da pronalazim prostor i nisam pomislio da mogu da postignem gol dok nisam šutnuo loptu. Uvijek svoje golove mjerim prema važnosti, ne prema ljepoti. Ovo je bio vrlo dobar gol, ali sam postigao mnogo drugih koji su bili daleko važniji za moje timove".

Argentina - Srbija i Crna Gora 6:0, 16. jun 2006.

"To mi je bio prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, ali sam igrao mnogo prijateljskih utakmica sa reprezentacijom ranije, tako da mi to nije problem. Nisam bio nervozan, bio sam uzbuđen što mogu da izađem na teren i igram na Svjetskom prvenstvu. Bio je to prelijep dan zbog značaja prilike - bio je Mundijal i bila je druga utakmica Argentine na turniru. Bio sam na klupi u prvoj utakmici, protiv Obale Slonovače, ali sam ušao u posljednjih 15 minuta protiv Srbije i Crne Gore postigao šesti gol utakmice", rekao je i prokomentarisao:

"Prelijepo".

Juventus - Barselona 1:3, finale Lige šampiona, 6. jun, 2015.

"Nevjerovatan je osjećaj podići trofej Lige šampiona, postati šampion je uvijek trenutak sreće i radosti. A opet, u takvim trenucima ne cijenite veličinu onoga što ste upravo postigli. Čak i u Berlinu, nismo shvatali značaj osvajanja 'triplete'. A ovo je naročito posebno jer je jako teško pobjeđivati baš najbolje timove. To je jako teško takmičenje - možete da igrate dobro, ali onda poslije samo jedne utakmice ispadnete iz njega".

Real Madrid - Barselona 2:6, 2. maj 2009.

Mesi protiv Real Madrida 2009.
Izvor: YouTube/ Raheem Comps

"Ovo je vrlo posebna noć, zbog načina na koji smo pobijedili na 'Bernabeuu'. Tako velike utakmice mogu da odu na bilo koju stranu, a bio sam u utakmicama u kojima smo primali četiri gola od Reala i u onima kada smo davali šest. Bio je to fantastičan nastup cijelog tima. Nisam siguran da li je bila baš najbolja, ali je sigurno utakmica koje ću se uvijek sjećati i koja će mi biti draga".

Barselona - Mančester junajted 2:0, finale Lige šampiona, 27. maj 2009.

 "Teško je bilo zamisliti da ću postići gol glavom dok je Rio Ferdinand pored mene, ali u tom trenutku me niko nije pokrivao - lopta je došla u sredinu i bio sam tu da je dočekam. U trenucima kada je lopta bila u vazduhu poslije Ćavijevog centaršuta, zamišljao sam kako postižem gol i, Bogu hvala, to se i desilo. Bio je to jako važan gol u svakom smislu: za tim, za način na koji se finale okretalo u našu korist, a i za mene. To mi je i dalje jedan od najdražih golova. Pošto sam finale 2006. propustio zbog povrede, bio je vrlo poseban osjećaj i samo da igram u ovoj utakmici, a kamoli da postignem gol. Ona je kompletirala sjajnu sezonu u kojoj smo osvojili sve".

Real Madrid - Barselona 2:3, 23. april 2017.

"Bila je to savršena noć, kada se sve razvija kako treba, kada sam imao sve što sam htio. Postigao sam dva sjajna gola protiv Real Madrida na njihovom stadionu, a drugi je došao u posljednjim trenucima i donio nam je pobjedu. A tu je i činjenica da mi je to bio 500. gol za Barselonu! Nisam mogao da tražim ništa više od toga. Da nisam tada dao gol, pozdravili bismo se sa titulom istog časa. To je bio gol koji nam je dao energiju da nastavimo da se borimo i da probamo da osvojimo prvenstvo", prisjećao se Mesi i nastavio:

"Zaslužili smo pobjedu u tom meču i to je bio poseban trenutak za sve 'Barseloniste'. Kada sam vidio gdje je Đordi Alba dobio loptu, znao sam gdje treba da idem jer smo vježbali taj pokret. Znali smo kako ko igra od nas jako dobro i nije bio prvi put da smo to radili. Kada Đordi uđe u zadnju trećinu terena, uvijek gledam da dođem negde na ivicu šesnaesterca, da pokupim loptu i završim - i to je tačno ono što smo uradili. Luis Enrike je bio pun komplimenata poslije utakmice, govorivši da sam 'najbolji igrač svih vremena', ali ja hoću da kažem da nas je njegov dolazak sve motivisao da se ponovo takmičimo. Bili smo u 'minusu' kao grupa, ali kada je on došao na Kamp Nou, odmah nas je podigao da igramo i treniramo na najboljem nivou - svima nam je dao volju da ponovo budemo veliki tim".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC