• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milojevićeve anegdote: "Space Jam" u Rusiji, Radonjić pitao o čemu se radi!

Autor Jovan Terzić

Šef stručnog štaba Crvene zvezde i njegov pomoćnik Milan Kosanović držali predavanje kolegama, među kojima je bio i trener "večitog rivala", Savo Milošević.

 Vladan-Milojevic-Crvena-zvezda-trener-predavanje-FSS-sportske-vijesti Izvor: MONDO/J. Terzić

Neizvesna je sudbina Vladana Milojevića u ulozi trenera Crvene zvezde, ali o tome nije želeo javno da priča ovog ponedeljka.

Na pitanje da pojasni zagonetnu izjavu datu dan ranije, kratko je rekao da nema šta da pojašnjava i zamolio za razumevanje.

Možda će vas zanimati

Bilo je to malo posle predavanja u organizaciji FS Srbije, koje je sa saradnikom Milanom Kosanovićem održao kolegama trenerima u beogradskom hotelu "M".

Tema njihovog obraćanja bila je analiza Crvene zvezde u Evropi od njihovog dolaska na klupu, 2017. do ove zime, 2019.

"Igrati protiv ovako velikih ekipa na ravnopravnom nivou još nije realno. Šta treba da se promeni, to je pitanje za sve nas", jedan je od zaključaka koje je Milojević izneo.

Crveno-beli su u protekle dve i po sezone igrali grupnu fazu Lige Evrope i dve Lige šampiona. Odigrali su ukupno 44 evropske utakmice, što je više nego za 10 godina u periodu od 2006. do 2016, kada su Zvezdini fudbaleri 42 puta izlazili na međunarodne duele.

"Igrali smo protiv timova iz 17 različitih zemalja, što znači 17 različitih stilova", istakao je Kosanović.

Aktuelni stručni štab nasledio je ekipu od Miodraga "Grofa" Božovića, koji je takođe bio među prisutnima.

"Zahvalio bih se gospodinu Božoviću od kog sam nasledio igrače. Da nije bilo njega i igrača koje je on izabrao, sigurno da ne bi bilo i svega što je posle usledilo", rekao je Milojević koji se nešto ranije vrlo srdačno pozdravio sa svojim prethodnikom na klupi crveno-belih.

Poznati treneri u publici - Tumba, Grof, Stanoje...

Predavanjima trenera "večitih rivala" u Beogradu prisustvovali su Ljubiša Tumbaković, Marko Pantelić, Ljupko Petrović, Aleksandar Stanojević, Miodrag Božović, Darko Tešović, Gordan Petrić, profesor Aleksandar Janković, Zoran Bata Mirković, Radovan Ćurčić, Milovan Rajevac, Zoran Popović, Milovan Đorić, Lazar Veselinović, Bratislav Živković, Dragan Aničić, Neško Milovanović, Zoltan Sabo, Predrag Rogan, Dragan Ivanović, Bane Vukašinović...

O igračima, ali u nešto drugačijem smislu, govorio je i Milan Kosanović, uz fotografije startnih postava koje su se menjale na ekranu.

"Srpskim ekipama nedostaje kontinuitet, jer se često menjaju igrači. To je veliki problem za fudbal na ovim prostorima. Nekada si znao napamet igrače nekog tima po pet-šest godina, a danas se, usled nedostatka finansija, timovi menjaju svake godine".

Posebno se osvrnuo na promociju mladih igrača, na čemu mnogi zameraju aktuelnom stručnom štabu Zvezde smatrajući da nije dovoljno zastupljeno.

"Priča se često o mladim igračima, ali u timovima Lige šampiona prosečno redovno igra samo jedan mlad igrač (do 24 godine, prim.aut)", istakao je Kosanović i izneo zanimljiv podatak:

"Koliko je Liga šampiona veliko takmičenje pokazuje to što od zvanično 50 najboljih igrača Evrope, njih 48 igra Ligu šampiona. Samo Bruno Fernandeš iz Sportinga i Obamejang iz Arsenala ne. Mi smo igrali protiv njih 21, što je ogromno iskustvo za naše igrače".

Kosanović je svoje izlaganje bazirao više na brojkama, dok je Vladan Milojević pričao o tome kako su crveno-beli analizirali rivale i sa kojim sve problemima su se susretali.

"Da se razumemo, kvalifikacije su jedno potpuno drugačije takmičenje od same Lige šampiona, koja je druga dimenzija", konstatovao je Zvezdin trener.

"Najveći problem je adaptirati ekipu protivniku, jer svako igra u nekom svom sistemu, nekim svojim stilom", dodao je.

"To je ovde problem. Igramo protiv Valete i ljudi kažu 'ma to su Maltežani, mi smo evropski prvaci'. A njima trener Italijan, imaju pun tim Italijana i igraju sa trojicom napadača. Jedna, da tako kažemo, 'divlja ekipa' protiv koje je jako teško namestiti sve kako treba".

"Uglavnom smo revanš utakmice igrali mnogo bolje nego prve".


Usledilo je potom pojedinačno analiziranje rivala, a izdvojili smo neka od nama zanimljivijih:

Krasnodar.

"Igramo u Srbiji na sporim terenima, a onda dolazimo na brze, pa na veštačku travu. Protiv Krasnodara smo imali ozbiljan problem sa adaptacijom na teren, sa sintetikom, u prvih 20 minuta. U jednom trenutku me je Radonjić pitao 'šefe šta je ovo, je li sve uredu'. Bilo mi je kao da gledam 'Space jam' sa Duškom Dugouškom, a ne svoje igrače, jer su imali problem sa tehnikom, prijemom lopte, trčanjem... Na sve to, prvi put smo se susreli sa formacijom 2-2-4-2".

Keln.

"Počeli su u formaciji 3-5-2 i to smo dobro rešili. Bila je to jedna od boljih naših partija. U drugom poluvremenu prešli su na 4-4-2 i imali smo ozbiljan problem, ali smo imali i sreću".

Posebno je Milojević apostrofirao litvansku Suduvu, sa kojim su se crveno-beli sastali u kvalifikacijama za Ligu šampiona i prošle i ove sezone.

"Bilo nam je teže nego protiv Salcburga. Trener im je bio Čeburin, Kazahstanac. Igrali su tvrdo, na uzanom terenu, a samo dugim loptama. Bio sam fasciniran time što imaju 500 kombinacija za prekide. Posebno za aut, koji im se ne razlikuje mnogo od kornera. Bilo nam je u glavi samo da prođemo. Veliko iskustvo...".

Salcburg.

"Protiv Salcburga sam zatvorio lap-top i rekao 'hajde da igramo, pa šta nam Bog da'. Bilo je jako teško analizirati ih. Probali smo, crtali, pričali, velike poteškoće smo imali u pripremi".

Pari Sen Žermen.

Zaljubljen u RB Lajpcig

"Ja sam trenutno zaljubljen u Red Bul Lajpcig i njihov stil igre. Vrše stravičan pritisak na loptu, igraju u širinu. Igraju brzinama puta šest u odnosu na nas. Mi smo imali jednog takvog igrača - Radonjića i čim se pokazao, on je prodat", konstatovao je Milojević.

"U sedam različith utakmica igrali su sedam različitih formacija. Probali smo da zamislimo kako Tuhel nas vidi i šta bi uradio. Oni su u jednoj formaciji napadali, u drugoj se branili. To i jeste tendencija današnjih trenera".

Liverpul.

"Ekipa koja igra direktan fudbal. Kako završimo akciju, istog trenutka 'šiba' se lopta gore, ka Salahu, Maneu... Igraju u formaciji 4-3-3, a Klop igra nemački fudbal u Engleskoj. Brane se sa sedmoricom, dok trojica iz napada ne učestvuju u odbrani, ali ako izgubite loptu gotovi ste".

Jang bojs.

"Veliki broj atleta, fizički izuzetno moćnih igrača. Da se malo našalim, kada sam ih gledao dok izlaze na teren bilo mi je žao mojih igrača da ih neko ne 'opali' i 'previka na pola'. Imaju iskustvo, veliki budžet. Na toj utakmici obim njihovog trčanja bio je 119, a naš 117. Bila nam je to trkački najuspešnija utakmica, ali posle svake takve su nam ispadali igrači. Posle Liverpula smo ostali bez trojice. Ne možemo da iznesemo takve utakmice bez povreda jer ih ne igramo u kontinuitetu".

"Cilj protiv Jang bojsa nam je bio da im 'ukrademo' kilometre i uspeli smo da ih u revanšu spustimo na 10 kilometara manje nego što su pretrčali u prvoj. Odigrali smo balkanski. Čuvali loptu, igrali sporo, probali da 'ubijemo igru'.

Bajern Minhen.

"Znali smo da Niko Kovač voli kontinuirani napad, voli da lopta kruži i da napad traje, ali Hansi Flik je to promenio. Vratio je direktan fudbal, visok presing i da se svaki napad završava udarcem na gol. Protiv nas su imali 26 šuteva. I, uvek kad lopta ide na bok, mora da usledi centaršut. Još nešto, u Minhenu kad smo igrali, čim se vidi da lopta ide u gol-aut, dečak pored terena uzima drugu i baca je Nojeru. Neverovatna je njihova tranzicija".

Totenhem.

"Neverovatna brzina po bokovima, pravljenje trojki pozati. Nisam video trkački jaču ekipu od Totenhema. Kad stojiš pored terena, dođe ti da mu postaviš pitanje 'čekaj čoveče, šta je sa tobom?'. Igraju jako, jako dobro na malom prostoru, neverovatna im je preciznost dodavanja".

Olimpijakos.

"Generalno su na nivou kao mi, ali imaju tehnički obučenije igrače".

Pohvale i od partizanovaca

Zvezdini treneri dobili su aplauz za svoje izlaganje, a pohvale su stigle i od kolega sa klupe "večitog rivala", Partizana. Savo Milošević je rekao da mu se dopalo izlaganje, a Milan Đuričić da Zvezdini treneri rade fenomenalan posao ove dve godine.

U zaključku svog izlaganja, Milojević je naveo odličan primer koji oslikava razliku srpskih i većine inostranih timova:

"Dani Alveš igra beka, a kod nas bi bio jedno tako lepo krilo".

"Mi ovde imamo drugačiji pogled na fudbal i čim se pojavi nešto novo, gledamo na to odbojno. Bjelica je u Dinamu igrao sa šestoricom pozadi protiv favorita. Da li smo mi mogli tako? Teško je drugačije od onoga što radite... Evo primer naše reprezentacije. Svi kažu da treba igrati sa dva špica, a kada stavimo dva, onda zašto baš sada dva, nije trebalo u ovoj utakmici. Kod nas kažu bolje izgubiti 0:2, nego 0:5, ali ja ne mislim tako. Isto mi je da li primio jedan ili 10 golova. Za mene je lopov onaj koji je ukrao i 100 i milion dinara".


"Nama je najveći problem bio ono što je rekao Jirgen Klop - da smo fascinantna ekipa. Jer mi u domaćem fudbalu dominiramo, a u Evropi smo potpuni autsajderi i moramo da igramo skroz drugačije", ocenio je Milojević.

Posle Zvezdinih trenera, predavanje su održali i Partizanovi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC