• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spasio je Alaves, može li i Espanjol - Abelardo na klupi "fenjeraša"!

Autor mondo.ba

Bivšem defanzivcu španske reprezentacije pripao je zadatak da sa Espanjolom ponovi ono što je učinio sa Alavesom

Abelardo Fernandez, nekadašnji  reprezentativac Španije, biće u narednom periodu trener Espanjola, saopštio je ovaj klub.

Abelardo, koji je dres ''crvene furije'' nosio od 1991. do 2001. godine, dobio je tako težak zadatak da klub spasi ispadanja iz elitnog ranga španskog fudbala. Espanjol je, naime, nakon 18 utakmica posljednji uz deset bodova, odnosno samo dvije upisane pobjede, a trenutno je od sigurne zone udaljen pet bodova.

Možda će vas zanimati

Međutim, ne bi nekadašnjem defanzivcu to bio prvi put da ''čupa stvari kako zna i umije''. Već je bio primoran da to radi u Alavesu, u sezoni 2017-18.

Nakon 13 kola, Alaves je imao samo šest bodova i bio je isto toliko udaljen od opstanka u Primeri, ali je nakon Abelardovog dolaska uslijedio preporod, s obzirom da je do kraja sezone ekipa pod njegovom komandom uspjela da skupi 41 bod i da na kraju bude čak 18 bodova udaljena od ''crvene zone''.

Abelardu u Espanjolu predstoje i obaveze na evropskoj sceni, s obzirom da će Španci u šesnaestini finala Lige Evrope odmjeriti snage sa Vulverhemptonom.

Trenersku karijeru Abelardo je počeo u julu 2008. godine kao trener B tima Sportinga iz Hihona, a tu se zadržao do prvih dana 2010. godine. Trenirao je potom niželigaše Kadas i Tuilju, nakon čega se vratio u Sporting i dvije godine ponovo bio trener drugog tima, a brigu o prvom preuzeo je u maju 2014. godine.

U Hihonu se ovaj put zadržao do januara 2017. godine, a u decembru iste godine je preuzeo Alaves.

Sporting Hihon i Alaves su, zanimljivo, Abelardu bili prva i posljednja stanica u igračkoj karijeri kada je riječ o seniorskom takmičenju

Od 1989. do 1994. godine nastupao je za Sporting, potom je osam godina bio značajna karika Barselone, a u Alavesu je u sezoni 2002-03 okačio kopačke o klin.

Kao igrač je sa reprezentacijom Španije osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1992. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC