• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savićević: Gore od ovog ne može, moramo da uvodimo mlađe fudbalere

Autor mondo.rs

Predsednik Fudbalaskog saveza Crne Gore Dejan Savićević iskreno priznaje da je 2019. godina bila najlošija od osamostaljenja: "Na dnu smo provalije".

 Dejan Savićević predsjednik Fudbalski savez Crne Gore Izvor: MN PRESS

Crnogorski fudbal je na prekretnici. Prvi čovek fudbala u Crnoj Gori Dejan Savićević iskreno priznaje da je godina na izmaku najlošija od osamostaljenja Crne Gore (2006. godine), najavljujući paket mjera za ozdravljenje.

U intervjuu crnogorskim štampanim medijima, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore kaže da će od juna 2020. godine useniorskim timovima morati da igraju minimum dva igrača ispod 21 godine, ali i da će svi treneri imati naredbu da gledaju i animiraju djecu u mlađim kategorijama.

Možda će vas zanimati

"Svjesni smo svega i trudimo se, pokušavamo na sve načine da natjeramo klubove da se posvete radu mlađih kategorija, jer bez toga nema napretka. Još prije godinu smo krenuli projekat razvoja omladinskog fudbala, jer su uslovi za rad mlađih kategorija u klubovima bili katastrofalni - ta djeca nisu imala ništa, od najosnovnijih rekvizita za treniranje, preko dresova, svlačionica za presvlačenje. Gdje su ta djeca trenirala - to je takođe bilo bilo poražavajuće. Zato radimo na infrasturkturi, na poboljšanju rada mlađih kategorija. Odlučili smo i da stimulišemo bar po jednog čovjeka u svim klubovima da sve to koordinira. Donosimo odredbe da bismo poboljšali uslove za rad sa mlađim kategorijama, jer bez toga nema ništa", rekao je Savićević.

Ističe da ne ide sve glatko i kako je zamišljeno.

"Problem je što to klubovi ne shvataju, pa ni mnogi treneri, koji su vjerovatno pod pritiskom rezultata ili ljudi iz kluba. Ali, sada će morati da shvate, posebno od juna kada će u seniorskim timovima morati da igraju najmanje dva igrača ispod 21 godine. Moraće da počnu da prate mlađe, da animiraju tu djecu, da gledaju 'Đetić ligu', da prave selekciju, jer bez toga nema napretka. Uz sve poštovanje prema starijim igračima - oni nisu budućnost našeg fudbala. Nemam ništa protiv njih, to su dobri momci, i oni gledaju neki svoj interes, ali bolje je da u Prvoj ligi igraju klinci, nego igrači od po 36 ili 37 godina", stav je Dejana Savićevića.

Izvor: MN PRESS

Kaže i da Crna Gora izgubi mnogo fudbalera poslije omladinskog uzrasta.

"Nadam se da ćemo novom odredbom barem smanjiti taj trend. Klubovi i treneri će od sada mnogo ranije morati da spremaju mlađe fudbalere, i to ne dvojicu, već četvoricu ili petoricu koji će konkurisati za ta dva mesta. Moraće o njima da vode računa čim izađu iz omladinaca, da ih priključe prvom timu, da ih vode na pripreme. Moraće da igraju igrači koji na početku sezone, na primer, imaju 19 ili 19 po godina, da bi na kraju imali 20 i po. Jer, na dan 21. rođendana, oni više nisu u kvoti, postaju stariji, a onda moraju da igraju druga dva mlađa, koji još nisu napunili 21. Klubovi više neće moći da počnu sezonu bez nekoliko mladih igrača. Pa će oko njih da grade tim, iz godine u godinu, i onda računamo da će nam se gubiti manje igrača, da će nam liga biti mlađa. Na kraju krajeva, nije ni to sveto pismo - sešćemo za par godina pa ćemo vidjeti šta je bilo dobro, šta loše".

Uz to, ideja je i da se organizuju bazične pripreme za fudbalere mlađih kategorija, a zadatak trenera biće - da ih uče da trče.

"Evo, u dogovoru sa selektorima mlađih kategorija, odlučili smo da organizujemo zimske i ljetne pripreme. I za pionirsku, i za kadetsku, i za omladinsku selekciju. Vodiće ih selektori, ali ne da ih uče da igraju, nego da ih uče da trče. Da ih spremaju fizički. Ujutru trčanje - popodne lopta. Jer, evidentno je da klubovi mlađim kategorijama ne posvećuju pažnju, da se ne trenira dovoljno - sada će po 25 najboljih u svim uzrastima imati pripreme. Jer, kolko god trenirali - svi se slažemo da je to malo. Mi smo nekada igrali ispred zgrade, ispred kuće, u školama. Današnji klinci treniraju samo tih sat vremena. A na pripremama se napreduje, znam to na osnovu ličnog iskustva", rekao je Savićević.

Najavljuje i ulaganje u infrastrukturu, a moguće je i da će liga počinjati ranije, već u julu, kada svi dobiju reflektore.

Izvor: MN PRESS

Upitan da li je očekivao više od selektora Faruka Hadžibegića, pod kojim reprezentacija Crne Gore nije postigla ni gol u kvalifikacijama (tri poraza i remi) Dejan Savićević kaže da jeste očekivao više, ali da ne može da selektor bude kriv ako nema zalaganja igrača na terenu, kao protiv Engleske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Jesam očekivao neki bolji rezultat, ali poslije svega ovoga, kada vam nedostaje 10 fudbalera, i to ne samo neki od glavnih kao što su Savić, Jovetić, Tomašević, Marušić ili Kosović, već još petorica drugih, onda ne možete da pripusujete sve selektoru... Igrali smo protiv Engleza, koji su mnogo bolji i jači od nas, čak i da smo kompletni pitanje je kako bismo prošli, a ne bez deset igrača. Mogu da shvatim da se izgubi ta utakmica. Ali, ono što me zabrinulo na tom meču jeste inertnost fudbalera. Zašto je to bilo tako? Ni danas nemam taj odgovor. Nije bio niti jedan faul za žuti karton sa naše strane. Igrači nisu imali ni volju ni želju, nisu se ni preznojili. A gdje ćeš imati volju i želju ako ne protiv Engleske na Vembliju? Pitanje je kada ćemo ponovo igrati sa njima. To je ono što im zamjeram i selektor je imao najmanje udela u tome", rekao je Savićević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC