• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doveli ga za 165.000 i prodali za 35 MILIONA evra!

Autor mondo.ba

Atalanta "masno" zaradila na igraču iz svoje akademije koji je odigrao samo tri utakmice za seniorski tim. Dejan Kuluševski posljednji je u nizu odličnih poslova kluba iz Bergama.

Sjajnim igrama u dresu Parme Dejan Kuluševski skrenuo je pažnju velikih klubova i na kraju sebi ozbezbijedio transfer u Juventus.

Osmostruki šampion Italije istog dana kada je Zlatan Ibrahimović stigao u Milan doveo je svog Šveđanina, ali makedonskog porijekla i platio ga 35 miliona evra, uz potencijalne bonuse u iznosu devet miliona evra.

Zanimljivo je da Parma neće vidjeti ovaj novac jer je Kuluševski u Torino stigao kao igrač Atalante, koja je i na ovom primjeru pokazala da ima "njuh“ kada su mladi talenti u pitanju, ali i da ima jednu od najproduktivnijih fudbalskih akademija.

Kuluševski, momak rođen u pregrađu Štokholma, naime, stigao u Bergamo 2016. godine kao šesnaestogodišnjak i priključio se U17 selekciji Atalante.

Atalanta je Bromapojkarni tada platila Kuluševskog čitavih 165.000 evra!

Dve i po kasnije godine kasnije, 20. januara 2019. upisao je debi za Atalantu kada je ušavši sa klupe na utakmici protiv Frozinonea, a do kraja prošle sezone upisao je još samo dva nastupa za plavo-crne.

Uslijedila je pozajmica u Parmu i činilo se da da će ovo biti još jedna u nizu priča o neostvarenim fudbalskim talentima, međutim, kada je Atalanta u pitanju ove priče većinom imaju srećniji kraj.

Samo tri utakmice za seniorski tim, ali još 17 u dresu Parme uz četiri postignuta gola, donijeli su Atalanti 35 miliona evra, potencijalno i još devet.

Atalanta je tako još jednom dokazala da ima jednu od najboljih akademija koja joj je u posljednjih pet godina donijela desetine miliona evra.

Frank Kesi takođe je jedan od odličnih poslova Atalante. Klub iz Bergama doveo ga je kao 19-godišnjaka iz Obale Slonovače i platio ga abidžanskom klubu Stela milion i po evra, da bi ga nekoliko godina kasnije prodao Milanu za ukupno 32 miliona evra, računajući pozajmicu od osam miliona.

Da Atalanta zna da napravi igrača pokazali su i fudbaleri iz njene akademije koji su ponikli u klubu, posljednji takav biser je Alesandro Bastoni koji je prošlog ljeta prodan Interu za 31 milion evra.

Prije njega u ljeto 2017. Atalanta je zaradila milione na trojici mladića. Matija Kaldara prdan je Juventusu za 19 miliona evra, Andrea Konti Milanu za 24, a Roberto Galjardini Interu za 20,5 miliona evra.

Treba spomenuti i transfere Đakoma Bonaventure u Milan 2014. Vrijedan sedam miliona evra, Danijela Bazelija u Torino godinu dana kasnije za šest miliona evra, te Alberta Grasija u Napoli iste godine za 2015. godine.

Jedna od rijetkih doneke pogrešnih procjena bila je prodaja Davida Zapakoste Torinu 2015. godine za „tričavih“ 4,3 miliona evra. Samo dvije godine kasnije Zapakosta je iz Torina prodan Čelsiju za 25 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC