• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aurelio, da li ti je sada jasno koliko je Anćeloti bolji od Gatuza?

Autor mondo.rs

Nakon što su obojica vodili po šest mečeva na svojim novim poslovima, statistika je na strani daleko iskusnijeg italijanskog trenera.

Tokom trenerske karijere Karla Anćelotija je bilo velikih pobjeda, osvajanja velikih trofeja i sedenja na klupi najvećih timova. Sve to još uvijek nije dostupno Đenaru Gatuzu, njegovom nekadašnjem učeniku i nasljedniku na klupi Napolija.

Zbog mnogih problema sa trenerom, Aurelio de Laurentis je odlučio da uruči otkaz Karlu Anćelotiju. Ključni trenutak u sezoni Napolitanaca trebalo je da predstavlja dolazak Đenara Gatuza, ali je taj projekat za sada izuzetno neuspješan.

Možda će vas zanimati

Kada je Aureliju de Laurentisu palo na pamet da igrače svog kluba drži zatvorene u karantinu nakon lošeg izdanja u Ligi šampiona, iskusni trener se pobunio. Na kraju je i uspio da istjera svoje, da igrače pošalje kući, ali je to platio otkazom, istina, poslije nekog vremena.

Posljednje kolo grupne faze Lige šampiona donijelo je Napoliju prolaz u nokaut rundu, ali i zahvalnicu Anćelotiju za sve što je uradio na jugu Italije. Takav rasplet je brzo iskoristio Everton, pa je Italijan ubrzo našao novi posao, u njemu već poznatoj Premijer ligi.

Čelnici Napolija, ili bolje rečeno jedan čelnik tog kluba, imali su spremljen plan. Na mjesto učitelja iz slavnih dana Milana stigao je učenik, član te generacije. Đenaro Gatuzo, čija je trenerska karijera vrlo sporna, dobio je priliku da pokaže kvalitet. Za sada nije uspio.

Od kako su Karlo Anćeloti i Đenaro Gatuzo preuzeli nove timove, svaki je vodio ekipu na po šest mečeva, pet prvenstvenih i jednoj kup utakmici. Razlika je drastična, a to se vidi na prvi pogled.

Gatuzovi rezultati

Napoli - Parma 1:2, Sasuolo - Napoli 1:2, Napoli - Inter 1:3, Lacio - Napoli 1:0, Napoli - Peruđa 2:0, Napoli - Fiorentina 0:2


Gatuzo je debitovao na klupi Napolitanaca u porazu od Parme (2:1), 14. decembra prethodne godine. Uslijedila je pobjeda nad Sasuolom istim rezultatom, a zatim još dva ligaška poraza. Izgubili su od Intera i Lacija, dva favorita u tim okršajima.

Pobjedničku formu su na trenutak vratili u kup meču, kada su savladali drugoligaša Peruđu. Bio je to jedini susret na kom je Napoli sačuvao svoju mrežu u mandatu Đenara Gatuza.

Za kraj, u posljednjem odigranom kolu Serije A Napoli je glatko poražen od Fiorentine, u meču koji je obilježio i sjajan pogodak Dušana Vlahovića. Kada se sve sabere, Napoli je prošao među osam najboljih u kupu i ima tri osvojena boda od 15 mogućih u prvenstvu.

Sigurno planovi nisu bili ovakvi kada je Karlo Anćeloti otišao iz kluba. Trofejni trener je sa klubom izborio nastavak takmičenja u Ligi šampiona i ostavio ih na sedmom mjestu prvenstvene tabele. Sada je na mnogo težem zadatku, u Evertonu, a uspio je i taj klub da pomjeri sa mrtve tačke.

Mandat u Liverpulu je započet minimalnom pobjedom protiv Barnlija, uslijedio je trijumf na gostovanju Njukasl, a zatim dva teška meča. Everton je poražen od Mančester sitija, što je realno bilo i očekivano.

Anćelotijevi rezultati

Everton - Barnli 1:0, Njukasl - Everton 1:2, Mančester siti - Everton 2:1, Liverpul - Everton 1:0, Everton - Brajton 1:0, Vest Hem - Everton 1:1

Jedini kiks Anćelotija u ovom engleskom mandatu je ispadanje iz kupa od Liverpula, ali ne najjačeg sastava koji Jirgen Klop ima na raspolaganju, već kombinovanog tima. doduše, možda je i Everton tu malo kalkulisao.

Kada je Italijan stigao na Ostrvo, ''Karamele'' su važile za jednog od kandidata za ispadanje. Bili su u borbi za opstanak, daleko od sredine tabele, ali sa igračkim kadrom koji nadmašuje poziciju. ''Misteru'' je ostalo samo da posloži kockice.

Tim iz Liverpula se od dva uzastopna poraza oporavio pobjedom nad Brajtonom, a zatim i osvajanjem boda protiv Vest Hema. Ispali su iz kupa, ali su osvojili 10 od mogućih 15 bodova u prvenstvu tokom Anćelotijevog šefovanja na Gudisonu.

Kandidat za ispadanje je u roku od mjesec dana postao tim koji bi vrlo lako mogao da se nađe u gornjoj polovini tabele. Možda čak i u borbi za Evropu, u nekom suludom scenariju. Ekipe Mančester junajteda i Vulverhemptona mu sada bježe samo pet bodova.

Nego, kako se sada promjena trenera čini Aureliju de Laurentisu? Kada bi vrijeme moglo da se vrati, da li bi prije nešto više od mjesec dana Napoli promijenio jednog od najvećih evropskih trenera? Odnosno, još je bolje pitanje da li bi na njegovo mjesto postavili baš Gatuza. Po svemu prikazanom, vjerovatno ne bi.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC