• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Venger obožava u Klopa, ne može da prestane da priča o Liverpulu

Autor mondo.rs

"Crveni" imaju novog velikog navijača

 Arsen-Venger-veliki-navijac-i-ljubitelj-Liverpul-Jirgen-Klop Izvor: Clive Mason/Getty Images Europe, Guliver

Arsen Venger se ne bavi trenerskim poslom od kada je napustio Arsenal 2018. godine, ali nije bio besposlen: postao je šef globalnog razvoja fudbala u FIFA, kao i stručni komentator za razne medije, a pokušao je i da menja pravila sporta.

Ipak, maltene kad god se pojavi u javnosti, priča o svojoj novoj omiljenoj zanimaciji: Liverpulu. Prosto je teško zaključiti da Venger nije veliki ljubitelj Jirgena Klopa i njegovih "crvenih".

Možda će vas zanimati

Venger je mnogo puta vodio svoj Arsenal na Enfildu i zna koliko taj stadion i publika znače za protivnika. Podsetimo i da je on bio jedan od retkih koji je prošle sezone upozorio Barselonu da se čuva pred revanš u Liverpulu, jer prosto – tamošnji navijači prave razliku.


"Liverpul ima još jednu stvar koja se pojavljuje, jer ne treba da zaboravimo da nije osvojio titulu 30 godina. A to su utakmice kod kuće. To je najvreliji stadion u Evropi. Jedino mesto na koje ne želite da idete na revanš jeste Enfild, jer je tamo atmosfera posebna, kao i sve ostalo", govorio je Venger.

Barselona ga nije poslušala i izgubila je 4:0 u jednom od najboljih revanša u istoriji takmičenja. Liverpul je potom u Madridu pobedio Totenhem i osvojio svoju šestu titulu prvaka Evrope.

Venger je bio tamo i bio je potpuno impresioniran Klopom, do te mere da se složio sa svojim arhineprijateljem Žozeom Murinjom.

Franzuc je potom gledao kako "crveni" pobeđuju Mančester siti i prave razliku na vrhu tabele. I tada je bio jasan šta je to što pravi razliku.

"Ako Liverpul menja utakmice u Evropi, to je u velikoj meri zbog Enfilda. Ovo je najteži teren u Evropi, to je jedino mesto na kome možete da izvedete korner i da se rukujete sa navijačima. Možete da kažete 'zdravo, brate moj, kako si?' i da nastaviš da igraš. To je pravi fudbalski teren. Danas gradimo sofisticirane stadione, ali ovaj ima dušu i zaista pritiska protivnika", objasnio je Venger.

Francuski trener je u decembru govorio o Klopovom uticaju i šansama Liverpula da osvoji titulu, a bio je pun hvale i za prelazni rok.

Nemčeva filozofija je nešto čemu se Venger najviše divi: "On ima jasnu ideju šta ohće i šta može da dobije od ljudi. To je isto kao kada date recept desetorici i dobijete 10 različitih obroka! Svi imaju isti trening, ali 10 različitih ljudi dobije 10 različitih stvari. Svako dobije svoj način. Bio je uspešan u Nemačkoj, sada je uspešan u Engleskoj, to znači da ima svoje kvalitete", rekao je Venger.

Upravo u to vreme se pitanje "da li će Liverpul postati šampion?" pretvorilo u "da li će Liverpul ostati neporažen?".

Venger je u drugom kampu zvanično još od 1. januara, kada je objasnio zašto Liverpul može da uradi isto što i njegovi "neranjivi" iz 2004. godine.

"Pogledajte broj golova koji postižu i koji primaju. Vrlo su dobri. Igraju inteligentan fudbal i donose pametne odluke na terenu. To je vrlo teško postići jer vam je potrebna posebna serija da bi tim izgubio strah od poraza. To je važno, a oni to imaju", objasnio je tada Venger.

E, pa prošla su skoro dva meseca i Venger se ponovo oglasio.

"Ide im izuzetno dobro. Sastavili su tim koji je vrlo efikasan, konzistentan i ima dobre borbene kvalitete povrh svega, tako da nam ostaje da vidimo. Rekordi su tu da bi se rušili, a oni to svakako mogu da rade", rekao je Venger.

Potom je pohvalio Klopa jer je uskladio svoj tim sa vrednostima grada.

"Oni su izuzetni, fantastično je to što rade. Niko nije očekivao da ovako dominiraju. Jedini tim sa sličnim potencijalom bio je Mančester siti, ali sada je 22 poena razlike! Siti je sada fokusiran na Ligu šampiona. Premijer liga je završena!".

"Klop je uneo svoju ličnost u tim. Uskladio je svoj tim sa vrednostima grada, takođe. Vrlo je efikasan, vrlo opasan, otporan, mobilan i vredno radi. Važne vrednosti u modernom fudbalu", rekao je Venger.

Njih dvojica se ne poznaju od juče. Setite se Klopove izjave dok je bio u Dortmundu i pričao o Vengerovom stilu: "On voli da ima posed, igra fudbal, dodavanja, sve je kao orkestar. Ali, ta pesma je tiha. A ja volim hevi metal! Uvek hoću da bude glasno! Hoću da se čuje 'bum!'".

Posle je naglasio koliko ceni Vengera.

"On je stvarno nešto posebno, volim ga. On je ser. Ser Arsen Venger za mene", naglasio je Klop.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC