• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO 2020+1: Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

PromJena koju je donijela UEFA ne utiče samo na kalendar takmičenja, već i na same fudbalere. Na neke manje, na neke više...

 EURO-2020-i-EURO-2021-na-koga-utice-dobitnici-i-gubitnici-fudbaleri Izvor: Guliver/Getty Images/Alessandro Sabattini, Alessandro Sabattini/Getty Images Europe

Početak Evropskog prvenstva bio je tri mjeseca daleko, ali tri se jednim potezom pretvorilo u 15. UEFA je donijela odluku da EURO 2020 postane EURO 2021 usljed pandemije korona virusa koja bi učinila organizaciju takmičenja ovog ljeta gotovo nemogućom.

Ipak, ta promjena će uticati i na fudbalere i to na različite načine.

Možda će vas zanimati

Španska "Marka" navodi da će pojedinim igračima ovo biti kao dar sa neba, dok će drugima pokvariti planove koje su imali za ljeto 2020.

Zato, da vidimo koga bi i kako ova nikada viđena promjena u kalenadru mogla da "pogodi".

ONI su dobitnici

Izvor: GULIVER/GETTY IMAGES/ERIC ALONSO, Eric Alonso/Getty Images Europe


U ovu kategoriju spadaju fudbaleri koji su bili u nezavidnom položaju pred EURO 2020, ali će ovim odlaganjem turnira dobiti godinu dana "fore". Ovi fudbaleri su bili povrijeđeni i postavljalo se pitanje ne samo hoće li se naći na takmičenju, već i ukoliko se nađu, koliko će zapravo biti spremni da "zapnu" za svoje reprezentacije.

Prvi od njih je zvijezda reprezentacije Belgije Eden Azar. Fudbaler Real Madrida je prije samo par nedjelja bio na operaciji zgloba u Sjedinjenim Državama i sada se oporavlja. Mnogi su postavljali pitanje hoće li moći da se dovoljno brzo oporavi za EURO, ali sada će to sigurno moći. Pritom, i Belgija je jedna od selekcija koja hoće da ode do samog kraja i Azar će im u tome biti potreban.

Englezi su bili pogođeni povredama, naročito jer u ofanzivnim linijama tima nemaju baš pretjerano velik izbor odličnih fudbalera. Hari Kejn se povrijedio još 1. januara i postojala je bojazan da bi čak sezona mogla da bude gotova za njega, dok je Markus Rašford takođe dugo van terena.

Ole Gunar Solskjer je takođe imao svojih briga oko mladog ofanzivca. Ipak, do narednog ljeta bi oni mogli da se vrate u svoje najbolje forme i pomognu selekciji Gereta Sautgejta.

Izvor: Guliver/Getty images/Dan Istitene


I Francuzi su dobili svoj "plus". Ugo Ljoris je ove sezone imao dosta problema još od one povrede protiv Brajtona na golu Totenhema, dok je Usman Dembele gotovo konstantno povrijeđen. Hoće li se mladi fudbaler Barselone dovesti u red i prestati da se povrijeđuje na svakih par sedmica - vidjećemo.

Ipak, sa Ljorisom na golu Francuska je osvojila Mundijal 2018. godine, dok je i Pol Pogba dobio priliku da u narednih godinu dana zapravo bude na terenu i u dresu Mančester junajteda (ili nekog drugog kluba) uspije da se vrati u nekadašnju formu.

Tu je i Nikolo Zaniolo, momak od kojeg su Italijani očekivali da možda bude i jedan od onih igrača koji će na EURO zablistati punim sjajem. Ipak, igrač Rome će imati vremena da se oporavi od povrede ligamenata kolena i vrati u formu koja ga je prethodno krasila. Biće i godinu dana stariji i iskusniji, pa možda i to pomogne.

ONI su (potencijalni) gubitnici

Izvor: Guliver/Getty Images/Matthias Hangst, Matthias Hangst/Getty Images Europe


Ne možemo reći da su svi ovi igrači zapravo gubitnici - uostalom, možda nas razuvjere - ali je činjenica da im ne ide u prilog pomjeranje turnira.

To se prije svega odnosu na "staru gardu" hrvatske reprezentacije. Ivan Rakitić i Luka Modrić su već dobrano zagazili u tridesete i ova promjena bi negativno mogla da utiče na njih.

Modrić jeste podigao formu u Realu iz Madrida, ali ljeto 2021. je još uvijek daleko, dok je budućnost Rakitića i te kako neizvjesna. Pominjao se mogući prelazak u Atletiko Madrid ili neku drugu novu sredinu, a kada god se takve promjene prave, teško je predvidjeti kako će to uticati na igrača i kako će se tamo snaći.

Ipak, Hrvatska bi to mogla bar malo da nadoknadi u mlađim igračima, koji će dobiti godinu dana da stasaju i pojačaju konkurenciju u reprezentaciji.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


U Njemačkoj bi mogao da ispašta Manuel Nojer. Tamo su se već odavno dizali brojni glasovi protiv golmana Bajerna na golu Njemačke, pa bismo u narednih godinu dana mogli da vidimo još takvih epizoda. Daleko od toga da Nojer blista, nije to slučaj već neko vrijeme, i možda se neko zapravo sjeti da prednost da Mark Andreu Ter Štegenu...

Portugal će braniti trofej, kao jedina selekcija koja je "iz cuga" bila šampion Evrope tokom pet godina, umjesto četiri, ali bi mogli da budu bez Pepea. Prekaljeni defanzivac je bio važan dio tima u osvajanju turnira 2016. i u kvalifikovanju za novi, ali narednog februara će napuniti 38 godina. Pitanje je koliko će zaista moći Fernando Santoš da se osloni na njega.

I na redu je Italija. Oni su možda i najviše "oštećeni", jer je pitanje u kakvom će stanju biti defanzivni tandem Leonardo Bonući i Đorđo Kjelini. Iako je za Kjelinija pozitivna stvar pomjeranje turnira, jer je povređen praktično čitave sezone, ni on nije mladić. Narednog ljeta biće vrlo blizu svog 37. rođendana, dok će Bonućiju biti 34.

Izvor: MN PRESS


No, do EURO 2021 nas prvo očekuju mečevi baraža u kojem će učestvovati i Srbija. Još uvijek nisu poznati precizni datumi, kao ni kada će Srbija gostovati u Oslu protiv Norveške, ali ovo bi moglo da utiče i na "orlove".

Ukoliko se Srbija plasira na Evropsko prvenstvo poslije više od dvije decenije čekanja, turnir bi mogla da dočeka sa najboljim strijelcem reprezentacije u istoriji svih reprezentacija, uključujući i staru Jugoslaviju. Aleksandar Mitrović će imati godinu dana da pretekne i Stjepana Bobeka, dok će igrači poput Aleksandra Kolarova biti godinu dana bliži penziji.

Luka Jović će možda biti u boljem trenutku, Dušan Tadić bi i dalje trebalo da bude u punoj snazi, dok bi Ljubiša Tumbaković dobio dodatno vreme za pronalaženje startnog desnog beka...

Ali, o tom potom.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC