• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dirljiva poruka menadžera Liverpula za žrtve tragedije u Hilsborou (VIDEO)

Autor mondo.ba

Menadžer Liverpula Jirgen Klop uputio je snažnu i dirljivu poruku porodicama 96 navijača "redsa" koji su poginuli u Hilsborou na 31. godišnjicu katastrofe.

 Jirgen Klop - poruka za 31. godišnjicu tragedije u Hilsborou Izvor: Christopher Furlong/Getty Images Europe

Klub sa "Enfilda" je planirao u srijedu da održi tradicionalni pomen na na stadion na 31. godišnjicu žrtava Hilsboroa, ali je morao biti odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Zato je pokrenuta video kampanja za obilježavanje sjećanja na 15. april 1989. godine kada se na stadionu u Šefildu dogodila jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala.

Možda će vas zanimati

Tada su se u polufinalu FA kupa sastali Liverpul i Notingem Forest, a zbog propusta u obezbjeđenju, pogrešnih procjena i ljudskih grešaka, navijači da jurnuli na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

"Danas je najvažniji dan za naš fudbalski klub svake godine. Plan je bio da danas budemo zajedno na Enfildu, ali to nije moguće. Jedino u šta možemo biti sigurni je da smo u mislima s vama. Vjerujte, vi ste u našim mislima. Imate naše misli, u našim ste molitvama, a najviše od svega imate našu ljubav. Nikad nećeš hodati sam", rekao je Klop u video poruci upućenoj porodicama žrtava Hilsboroa.

Grad Liverpul uprkos otkazivanju pomena na stadionu, planira da obilježi ovaj tragični datum na različite načine.

U čast žrtava gradska zvona će zvoniti 96 puta, minut ćutanja će biti održan tačno u 15.06 kada je prekinut meč protiv Notingem Foresta u Šefildu, zastave će biti spuštene na pola koplja, a na velikom ekranu u ulici Lajm će biti postavljen slogan: "Nećemo zaboraviti nikad".

Podsjetimo, prije nepune četiri godine "slučaj Hilsboro" dobio je epilog. Krajem aprila 2016. godine, britansko tužilaštvo utvrdilo je da je policijska greška uzrokovala tragediju na stadionu Hilsboro u Šefildu 1989. godine i smrt 96 navijača Liverpula uoči utakmice protiv Notingem Foresta.

Porota je utvrdila da je "policijska greška doprinijela opasnoj situaciji i da navijači Liverpula svojim ponašanjem nisu izazvali nesreću, što znači da su nezakonito izgubili život i da je za to neko odgovoran".

Na ovaj način porodice žrtava konačno su dobile satisfakciju, pošto se dugo krila prava istina.

Naime, u izvještaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodeno je i da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu, ali je tadašnja vlast odlučila da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dvije godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC