• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo "gubi" Ligu šampiona, Borac bez mjesta u Evropi?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Jedan od mogućih scenarija UEFA, ukoliko ne dođe do nastavka sezone, je mogućnost da učesnici međunarodnih kup takmičenja (Lige šampiona i Lige Evrope) budu određeni na osnovu klupskog koeficijenta u posljednjih pet godina.

 Sarajevo "gubi" Ligu šampiona, Borac bez mjesta u Evropi UEFA Koeficijenti ispred plasmana na tabeli Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Mostarski Zrinjski i Široki Brijeg najviše bi profitirali, a Sarajevo i Borac najviše izgubili, ako bi se u djelo sprovela ideja UEFA da, ukoliko sezona ne bude nastavljana, plasman na međunarodnu scenu izbore oni klubovi sa najboljim UEFA koeficijentom.

Ugledni AS prenio je ovu informaciju, dok su i iz krovne kuće evropskog fudbala poručili da u "posebnim uslovima" ne bi imali ništa protiv da se određena takmičenja u potpunosti prekinu.

Možda će vas zanimati

To se kosi sa ranije donesenim odlukama, prema kojima su u UEFA striktno branili preuranjeno donošenje odluka o otkazivanju nastavka prvenstva i donošenja odluka o šampionima, kako su to prvi uradili Belgijanci i titulu dodijelili Brižu.

To je jedna od ideja koja se razmatra u UEFA, mada ona i nije toliko realna.

Ipak, u slučaju da fudbala ne bude do kraja tekuće sezone, treba razmotriti šta bi to značilo za klubove Premijer lige BiH.

Izvor: UEFA/Screenshot

Nema sumnje da bi ovakvim ishodom najviše bili zadovoljni u Mostaru.

Zrinjski je u trenutku prekida sezone u Premijer ligi BiH zauzimao tek treću poziciju, sa sedam bodova zaostatka za liderom Sarajevom, ali bi "plemići" u tom slučaju izborili mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, s obzirom da imaju najbolji koeficijent među bh. klubovima u posljednjih pet sezona - 6.250.

Sarajevo, koje ima koeficijent 4.750 tako bi "skliznulo" u drugi po jačini evro-kup, odnosno kvalifikacije za Ligu Evrope, gdje bi se plasirao i njihov gradski rival Željezničar, sa koeficijentom 3.000.

Banjalučani su posljednji put Evropu vidjeli u sezoni 2012/13, dok se klupski UEFA koeficijent vrednuje za posljednjih pet sezona, odnosno od sezone 2015/16 do 2019/20.

S obzirom da iz BiH na međunarodnu scenu odlaze četiri kluba, tu se ne bi našlo mjesta za trenutno četvrtoplasirani Borac, nego bi umjesto Banjalučana u kvalifikacije za Ligu Evrope otišao Široki Brijeg (koeficijent 2.750), inače tek sedmoplasirani klub u tekućoj sezoni Premijer lige BiH.

BiH je u posljednjih pet sezona imala još tri predstavnika u Evropi.

Bijeljinski Radnik s koeficijentom 1.250 plasiran je iza Širokog Brijega, a slijede Sloboda iz Tuzle i sarajevski Olimpik, koji imaju koeficijent 0.250.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDOportalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC